Het begint die dinsdag de 28ste mei met een zakelijk politiebericht: ‘Lichaam gevonden in het water bij de Knardijk in Lelystad.’ Vrijwel alle landelijke en regionale media nemen het bericht over. Op zo’n moment kan het nog van alles zijn. Een ongeluk waarbij de dader is doorgereden, een zelfmoord of wellicht een misdrijf. En betreft het een man, een vrouw of misschien een kind? Het antwoord laat niet lang op zich wachten. De volgende dag al, dus op woensdag 29 mei, komt de politie met een update. ‘Overleden vrouw in water Lelystad door misdrijf omgekomen.’ Ook de identiteit is dan al bekend bij de politie, al zou die pas wat later naar buiten worden gebracht. Het slachtoffer is geïdentificeerd als de 18-jarige Ryan al Najjar uit het Friese Joure. Een meisje uit een Syrisch vluchtelingengezin, dood in een Hollandse polder.
Inmiddels, ruim een maand later, weten we meer. Maar beslist nog niet alles. Naar het zich laat aanzien is Ryan het slachtoffer geworden van een eermoord. Een nogal beladen begrip in ons land. Iemand uit eigen familiekring ombrengen omdat de ‘eer’ geschonden is, we kunnen ons er in het tolerante Nederland niet in verplaatsen. Hoewel het rechercheonderzoek bij het schrijven van deze reportage nog niet is afgerond, zijn er al wel de nodige schokkende details aan het licht gekomen over de mogelijke toedracht. Het is de vermoedelijke dader zelf die contact opneemt met de media.
In verschillende mails aan onder andere De Telegraaf en de Leeuwarder Courant neemt de 52-jarige Khaled al N. alle verantwoordelijkheid voor de moord op zich. “Ik verzoek u om te publiceren dat ik degene ben die haar heeft gedood. (...) Ik was heel erg boos op haar.” Over het motief laat de Syriër, die inmiddels via Duitsland de wijk heeft genomen naar Turkije, zich nog niet uit. “De reden voor de moord is tussen mij en de rechter en dat zal ik voor de rechter voorlezen.”
De vermoorde Ryan (18) zou zich ‘te westers’ hebben gedragen en een relatie met een Nederlands vriendje hebben gehad
Naar het hoe en waarom achter deze moord is het formeel dus nog gissen. Maar in de omgeving van de streng religieuze familie denken sommige mensen al wel te weten hoe het zit. Ryan zou zich ‘te westers’ hebben gedragen, een relatie met een Nederlands vriendje hebben en afstand hebben gedaan van haar hoofddoek. Dit moet volgens bekenden van de familie tot grote spanningen hebben geleid. “Ze stond hier ooit voor deur en riep dat ze bang was vermoord te worden door haar vader,” zo vertelden buurtgenoten onlangs in de Leeuwarder Courant. Het is intussen de vraag of Khaled inderdaad de enige dader is, zoals hij zelf stelt, of dat er ook anderen bij betrokken zijn geweest. Feit is in ieder geval dat de recherche kort na ontdekking van de moord twee broers van het slachtoffer heeft aangehouden.
Khaled, in zijn mails: “Ik ben verantwoordelijk voor wat er is gebeurd en niemand anders. Beschuldig geen mensen die onschuldig zijn. Geen van de familieleden heeft iets te maken met de zaak. Niemand, ook buiten de familie, was op de hoogte van wat ik deed. Ik was mysterieus tegenover mijn familie. Daarom heb ik het ze niet verteld.”
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- Adobe Stock, ANP