Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Olympiër Steven van de Velde wederom onder vuur wegens veroordeling (2016) voor seks met 12-jarige

In Nederland werd er in 2016 terecht heel wat aandacht aan besteed, maar inmiddels hebben Britse en Australische media in aanloop naar de Olympische Spelen ook lucht gekregen van het duistere verleden van de beachvollyballer. 

Steven van de Velde

Foto boven: Van de Velde in 2015

'Dutch volleyball player who raped 12-year-old British girl qualifies for Paris Olympics'
, kopt de Britse Telegraph in aanloop naar de Spelen in Frankrijk. De krant doelt op de 29-jarige beachvolleyballer Steven van de Velde. De profsporter werd in 2016 in Groot-Brittanië veroordeeld nadat de autoriteiten erachter kwamen dat hij in 2014 seks had gehad met een destijds 12-jarig meisje. Van de Velde was toen 19 jaar.

De beachvolleybalspeler kwam via Facebook in contact met het Britse meisje, dat zich in eerste instantie voordeed als 16-jarige. De twee spraken af om seks te hebben, en dat gebeurde. Maar nog voordat die afspraak plaatsvond wist Van de Velde dat het meisje pas 12 jaar oud was. De Hagenaar werd in Engeland dan ook veroordeeld voor verkrachting. Van de 4 jaar celstraf die hij kreeg, zat hij slechts 13 maanden uit. Deels in Groot-Brittanië, deels in Nederland, dat in de tussentijd om zijn uitlevering had gevraagd.

'Grootste fout van mijn leven'

Nadat Van de Velde weer op vrije voeten was gekomen, noemde hij het voorval 'de grootste fout' van zijn leven. "Ik heb gedaan wat ik heb gedaan", zei hij in 2018 tegen de NOS. "Ik kan het niet terugdraaien, dus zal de gevolgen moeten dragen. Je mag oordelen, natuurlijk."

In Nederland pakte Steven van de Velde zijn carrière als beachvolleyballer ondanks de veroordeling weer op. Hij kreeg daarbij naar verluidt op eigen verzoek 'professionele begeleiding'. Ook gaf (en geeft) hij bijvoorbeeld geen workshops en clinics aan jongere meisjes.

Volleyballer onder vuur in het buitenland

Maar dat betekent niet dat de Nederlander niet meer in opspraak raakt. Buitenlandse media hebben lucht gekregen van het feit dat Van de Velde zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Verschillende kranten stellen in verschillende stukken kritische vragen, zoals 'Hoort een Olympiër geen rolmodel te zijn?' en 'Mag een veroordeelde crimineel meedoen aan de Spelen?'. Ze eisen opheldering bij verschillende Nederlandse instanties.

Naar aanleiding van die vragen hebben volleybalbond Nevobo en het NOC*NSF gereageerd. Michel Everaert, algemeen directeur bij de Nevobo, stelt dat de beachvolleyballer zijn straf heeft uitgezeten en dat hij inmiddels weer 'volledig is opgenomen in de Nederlandse volleybalgemeenschap'. Dat is te lezen bij RTL Nieuws. Sinds zijn terugkeer is er volgens Everaert geen reden om aan Van de Velde te twijfelen. "Hij toont zich een voorbeeldig prof en mens", aldus de directeur van de volleybalbond.

De Nederlander heeft zelf ook gereageerd op de ophef. Hij zegt er niet blij mee te zijn, maar stelt tegelijkertijd 'dat dit er nou eenmaal bij hoort'. De beachvolleyballer haalt daarnaast de Nederlandse mediastorm van 2016 aan en snapt dat zijn kwalificatie voor de Olympische Spelen op dit moment de aandacht trekt van internationale media.

Sport
  • NOS, de Telegraaf, RTL Nieuws
  • NL Beeld / Proshots