Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Man met molotovcocktail en hakbijl neergeschoten vlakbij Oranje-fanzone in Hamburg

Volgens de Duitse politie had de man 'geen terroristische motieven'.

Hamburg

Voor meerdere landen zit de eerste speelronde van het EK er alweer op en ook voor Nederland staat het toernooi op losbarsten. Vanmiddag - zondag 15:00 - treedt het Nederlands elftal aan tegen de Polen in Hamburg.

Man met hakbijl

Zondagmiddag rond 13:00 werd bekend dat er dreigende situatie is geweest in die stad. In de buurt van de Oranje-fanzone heeft de Duitse politie een man neergeschoten. Naar verluidt kwam de man uit een horeca-gelegenheid lopen, waarna hij enkele aanwezige agenten begon te bedreigen. Dit deed hij met een molotovcocktail en 'pikhouweelachtig voorwerp', zo schrijft de NOS. Andere media stellen dat de man naast een brandbom een hakbijl bij zich droeg.

De man zou gedreigd hebben de molotovcockail aan te steken, waarop de politie hem neerschoot. Hij werd geraakt in zijn been en krijgt op dit moment medische zorg.

Hoewel het incident niet ver van de zone voor Nederlandse supporters plaatsvond, lijkt het niks te maken te hebben met het EK. Dat meldt de Duitse politie. Ook is er volgens de laatste berichtgeving 'geen sprake van terroristische motieven'.

Extra politie

Zaterdag werd bekend dat de Duitse politie extra manschappen heeft ingezet omdat het duel Nederland-Polen als 'risicowedstrijd' is aangemerkt. Dat komt omdat er in Hamburg veel Polen wonen - zo'n 4% van de inwoners heeft een Poolse achtergrond. Daarnaast reizen veel Nederlanders af naar de op een na grootste stad van Duitsland. Een groot deel van die Nederlandse fans heeft volgens de politie echter geen onderdak geregeld. Om die reden lopen er ook Nederlandse agenten in Hamburg rond.

De overige wedstrijden in de groepsfase speelt Oranje in Leipzig en Berlijn. Daarom is er voor het centraal gelegen Wolfsburg gekozen als uitvalsbasis. Daar is dan ook direct alles mee gezegd, aangezien Wolfsburg een redelijk troosteloos industriestadje is.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Proshots