Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De knotsgekke levens van de lookalikes van celebrity's

Stel: u lijkt sprekend op Lionel Messi, Will Smith of Jan Smit. Wat doet u dan met uw looks? Bakken met geld verdienen? Vrouwen in bed praten? Of toch uzelf laten bewerken zodat u anoniem over straat kunt gaan? Deze lookalikes deden het allemaal. Een overzicht van de dubbelgangers die een spannender leven leiden dan de sterren zelf. “Ik kan mijn kop op veel plekken niet meer laten zien.”

Lookalikes

De Iraanse Lionel Messi: met 23 vrouwen naar bed?

In 2016 trok een vader, ergens in Iran, een Barcelona-shirtje over het hoofd van zijn zoon. Wat hij vervolgens zag deed zijn mond wagenwijd openvallen: Lionel Messi in levenden lijve, maar dan iets jonger, kleiner en Iraanser. Ook Reza Parastesh zelf, zoals het jochie heet, vond zichzelf erg op de Argentijnse voetbalgod lijken. Zeker als hij zijn baardje en hoofdhaartjes net als Messi scheerde, wist de gemiddelde Iraniër niet wat hij zag. “Mensen zijn geschokt als ik ergens opduik en hem nadoe,” aldus Parastesh in een interview in 2017. “Nu zien mensen mij echt als de Iraanse Messi.”

En waar Messi is, daar zijn geld, vrouwen en aandacht. En dus besloot Parastesh – terecht - flink te kapitaliseren op zijn unieke looks. De Iraniër geeft al jaren aan de lopende band interviews, poseert voor foto’s en sleepte zelfs een modellencontract in de wacht. Voor het juiste bedrag stuurt ‘Leo’ je een videoboodschap om je te feliciteren met je verjaardag. Parastesh geniet van zijn leven als lookalike, maar al die aandacht kent ook zijn keerzijde. In 2017 reed ‘Iranian Messi’ rond in de stad Hamadan toen hij plotseling werd belaagd door honderden doldwaze Messi-fans. Het leidde tot een verkeerschaos van jewelste, een overtreding die de Iraanse politie Parastesh met zijn aandachttrekkende looks verweet. Zijn auto werd in beslag genomen en Parastesh zelf belandde nog net niet in de gevangenis.

De echte.

In 2019 ging het weer mis, toen de geruchten de ronde deden dat Parastesh zijn uiterlijk had misbruikt om 23 vrouwen tussen de lakens te krijgen. Op zich een prestatie om trots op te zijn, maar in Iran ziet men dit toch net iets anders. “Dit nieuws verspreidt zich snel in de moslimlanden, het is een echte ramp,” aldus een angstige Parastesh destijds. “Alsof de hele wereld plots mijn vel wil. Zelfs mijn familie is bijzonder kwaad op mij, al weegt dat niet op tegen de laster van onbekenden.” De lookalike ontkende de aantijgingen dan ook met klem. “Er doet op de sociale media momenteel fake news de ronde als zou ik met 23 vrouwen geslapen hebben omdat zij dachten dat ik Messi was,” schreef Parastesh op zijn Instagram-kanaal. “Als dit waar is, zat ik nu al in de gevangenis.” Gemiste kans.

Acteur Baron Jay: populairder dan Kanye West zelf?

Als twee druppels water op Kanye West lijken: het zou zo een aflevering kunnen zijn van Je zal het maar hebben. Voor Baron Jay is het de harde realiteit. Al sinds jaar en dag wordt deze tamelijk anonieme acteur uit Detroit op straat verward met de bipolaire rapper, die sinds een paar jaar als Ye door het leven gaat. Daar besloot Jay na verloop van tijd dan ook maar een slaatje te slaan. Zo liet hij zich lange tijd inhuren als officiële Kanye-lookalike en verscheen hij op verjaardagsfeestjes, bar mitswa's, lunches en gala's. Zijn enige taak: aanwezig zijn, op Kanye lijken en op heel veel selfies glimlachen. Daar kreeg Jay al snel schoon genoeg van, dus zwoor hij zijn alter ego af en besloot zich te richten op een serieuze carrière, als acteur. Tot vorig jaar, toen Jay ineens besloot dat hij mensen ‘lekker voor de gek wilde houden’. Niet als ingehuurde dubbelganger, maar op eigen houtje.

@vice need to get this guy on a boat in Venice #kanyewest #kanyeclone #kanyeeast ♬ Ambient sound with soft pad sound(865095) - TOKYO Lonesome Blue

“Een van mijn vrienden zei: Ga naar die club, Delilah in West Hollywood,” aldus Jay in een interview met VICE. “Die avond was er een LA Lakers-basketballer – zo exclusief als een evenement in LA maar kan zijn – compleet met grote namen als zanger Akon en basketbalheld Kevin Durant. Ik stapte uit de auto en liep zo naar binnen. De bewaker zei niets. Mensen begonnen me te fotograferen. Zelfs Chris Brown was in de war – hij dacht ook dat ik Kanye West was.” Sindsdien maakt Jay er een sport van onaangekondigd te verschijnen op chique feestjes en verjaardagen van beroemdheden in Los Angeles. In zijn populaire TikTok-filmpjes laat hij graag zien hoe ver hij hierin kan gaan. Antwoord: héél ver. Toen Jay, pardon, ‘Kanye West’ onlangs het Caesars Palace in Las Vegas bezocht, ging het dak eraf. “Honderden mensen volgden ons, en de beveiliger schold mensen uit met: Hou je bek, ga aan de kant!” Inmiddels heeft Jay zelfs een assistent die ervoor zorgt dat de lookalike constant rondwandelt in dezelfde, opzichtige kleding als de echte Kanye. En net als de superster vliegt nu ook Jay de hele wereld over, naar eigen zeggen ‘om hele steden te ontregelen, winkelcentra plat te leggen en hilarische content te schieten’. Uiteraard eersteklas, en constant omringd door gillende fans en vrouwen die hun seksuele fantasieën uitspreken. Doet ie het momenteel toch beter dan de echte Kanye. Eh, Ye.

Ye met zijn vriendin Bianca Censori.

The Florida Joker: gaat GTA hem tonnen betalen?

Grand Theft Auto, kortweg GTA, is een van de succesvolste game-series aller tijden. Iedereen met een Playstation, Xbox of soortgelijk alternatief voor een avondje bankhangen met zijn partner kijkt al jaren reikhalzend uit naar het zesde deel in deze reeks. Waarom? Je mag je verplaatsen in een stoere vent die zich verplaatst in snelle auto’s, snel geld verdient en precies doet waar hij zin in heeft, en dat alles in een compleet nagebouwde, hyperrealistische stad als Miami. Toch leuker dan bankzitten met je vrouw. Afijn, toen in december dan eindelijk de trailer van GTA 6 de wereld in werd geknald, sloegen de fans alweer op hol. En dan met name ene Lawrence Sullivan, een ietwat excentrieke Amerikaan die in 2017 de wereld overging met zijn maffe arrestatiefoto, waarop hij bizar veel weg heeft van The Joker uit de Batman-films. Vandaar ook zijn bijnaam, The Florida Joker.

Deze Sullivan zag in de trailer van GTA 6 ineens een gedigitaliseerde versie van zichzelf terug. Hetzelfde paars geverfde haar, dezelfde gezichtstatoeages en een identieke, manische glimlach. Dát liet The Florida Joker niet zomaar gebeuren. In een eerste aankondiging riep hij de makers van GTA op met hem om de tafel te gaan. Niet veel later eiste hij al miljoenen dollars, voor het misbruiken van zijn uiterlijk. Een verloren zaak, nog voordat ie begon. Rockstar Games, dat over een leger juristen beschikt, wordt namelijk al jaren beticht van het misbruiken van portretrecht van bekende figuren in hun games. En al die rechtszaken hadden maar één uitkomst, en dan niet in het voordeel van die bekende figuren.

The Florida Joker heeft zijn ‘eisen’ dan ook inmiddels flink bijgesteld met de tekst: “Ik klaag jullie niet meer aan, maar jullie zijn nog steeds gek. Jullie hebben nu al twee maanden geen contact met mij opgenomen,” zo klinkt het in zijn laatste TikTok-video. “Laten we doen wat juist is. Laat me zo’n 50.000 á 100.000 dollar zien. Laat me het personage inspreken, laat me naar de meet-and-greets gaan zodra de game wordt uitgebracht, handtekeningen zetten, foto's maken met de fans. Kom op man, we halen wereldnieuws. Iedereen weet wie ik ben, geloof me.” Onze voorspelling: gaat niet gebeuren. Hij is wel een joker.

Marco Borsato-lookalike: zijn ook zijn inkomsten in rook opgegaan?

Toen Marco Borsato nog een geliefd en succesvol artiest was, genoot vooral Jos Cové daar met volle teugen van. Als zijn vaste imitator stond deze Brabander iedere week op de planken luidkeels Borsato-liedjes te zingen, en dat tegen een riante vergoeding. “Niet normaal, zoveel optredens als ik had,” aldus Cové in het programma #Ajouad. Zelfs in Oman en Kuala Lumpur swingden ze mee met de perfecte imitatie van Dromen zijn bedrog.

Jos Cové.

Maar dat was vroeger. Want sinds Borsato in 2022 uit de schijnwerpers verdween na de ernstige beschuldigden van seksueel misbruik, raakte ook de carrière van zijn dubbelganger in het slop. “Ik had best veel boekingen staan voor dit jaar, die zijn echt allemaal gecanceld. Ik ben heel veel thuis,” aldus Cové kort na de betreffende beschuldigingen. “Ik was bezig met een heel groot project in België. Ook dat is sinds de geruchten over Borsato gestopt. Mijn inkomsten zijn drastisch verminderd.” En daar houdt de ellende voor Cové niet mee op. Boze Borsato-fans weten deze imitator geregeld te vinden om hun walging te ventileren. “Mijn gastenboek werd belaagd met heel rare berichtjes over Borsato. Bijna alsof ík Borsato ben. Die mensen hebben een plaat voor hun kop.”

Marco.

Daarover gesproken: Cové vindt dat zijn held te snel wordt veroordeeld door het publiek. “Er is helemaal niks bewezen, maar heel Nederland denkt dat het wel zo is,” zo zei hij in #Ajouad. “Dat vind ik zo erg, die man is al helemaal veroordeeld. Ik snap wel dat hij aan bepaalde verleidingen werd blootgesteld. Ik heb ook wel een paar keer gehad dat mensen zich bijna op een presenteerblaadje aandienden. Kinderen is een ander verhaal natuurlijk, maar nogmaals: er is nog steeds niets bewezen.” Overigens is het professionele leven van Cové niet helemaal stilgevallen. Her en der speelt hij nog een halfuurtje op bruiloften en studentenfeestjes. De lookalike heeft het dus momenteel drukker dan Borsato zelf.

Nick Stricker: de ruige versie van een brave artiest?

In 2017 zochten onze collega’s bij Nieuwe Revu de ‘officiële’ dubbelganger van Jan Smit op in Hoorn. Wat bleek? De lookalike van de zanger leidt een véél spannender leven dan de brave Volendammer zelf. Verslavingen, drankproblemen, comebacks, vechtpartijen én een gouden strot; het leven van Nick Stricker is net een film. Het begon allemaal toen zijn opa hem in 2010 opgaf voor My Name Is, een talentenjacht van RTL4. Kleinzoon kon namelijk best een nootje zingen, zo vond opa. De jonge Nick zelf had er totaal geen trek in, maar deed toch maar mee. Met succes, want na zijn optreden, uiteraard als Jantje Smit, sprak jurylid Albert Verlinde de legendarische woorden: “Bij jou hoor ik niet alleen Jan Smit, ik zíe hem ook. Je hebt zelfs zijn licht schorre stem en al zijn trekjes. Ongelooflijk! Ik ga jou helpen een groot succes te worden.” En zo geschiedde.

Stricker.

Stricker belandde vervolgens naar eigen zeggen in een krankzinnige rollercoaster van succes, geld en aandacht. “Ik wist niet wat mij allemaal overkwam. Televisie- en radioprogramma’s belden dagelijks, ik was elke dag onderweg, iedereen wilde interviews, Johnny de Mol wilde dingen van me weten, mensen herkennen je op straat en ga zo maar door,” aldus de lookalike. “Voordat ik het wist stond ik in Lloret de Mar voor de 538 Zomertour op een podium te knallen en werd ik overspoeld door aandacht vanuit alle hoeken. Ik hoorde in de McDonald’s mensen achter me fluisteren of ik het was. Tientallen zakenmannetjes schoven contracten onder mijn neus, die roken natuurlijk geld. Het was te bizar voor woorden. Het ging allemaal heel snel.” Té snel. “Ik deed vijf à zes optredens per week, de meeste zwart en ik ving 1200 euro voor een halfuurtje,” ging Stricker verder. “Dat ging zo goed als elke avond direct op. Ik was van God los, deed alles wat Hij verboden heeft. Het was pure rock-‘n-roll. Als mensen nee zeiden, deed ik ja en andersom.” Grootste pijnpunt van zijn plotselinge roem: niet kunnen omgaan met geld. “Ik kocht veel domme spullen, maar het meeste heb ik uitgegeven aan drank. Ik ging zwaar aan de flessen Moët van 600 euro. Iedereen die ik tegenkwam, kreeg drank van mij. Vrienden, kennissen, maar ook wildvreemden. Wil je een rondje? Doen we, bam! Weer een rug. Een rekening van 500 euro in de kroeg was voor mij een saaie avond.” Dat moest een keer misgaan en dat ging het ook.

De echte Smit is een stuk braver dan zijn dubbelganger.

Een halfjaar na zijn doorbraak verloor Stricker alle grip op de realiteit. “Ik raakte steeds vaker in stevige vechtpartijen beland, vaak na mijn eigen shows. Het is een aantal keer flink uit de hand gelopen. Ik heb het over zware mishandelingen. Op een gegeven moment kon ik mijn kop op veel plekken niet meer laten zien.” Op zijn absolute dieptepunt werd Stricker in de boeien geslagen omdat hij voedsel stal uit de supermarkt. Op het bureau vroegen de agenten plagerig of hij een liedje van Jan Smit voor hen wilde zingen. Toen ging de knop om bij de dubbelganger. Inmiddels is hij weer lekker bezig én gewoon te boeken als Jan Smit. Voor 995 voor een half uurtje. Ex btw.

Will Smith-imitator: heeft die klap zijn leven letterlijk verrijkt?

Eigenlijk vond Shad Ellis het na 25 jaar wel welletjes, al die Will Smith-imitaties. De boomlange Brit, inderdaad een kopie van de Amerikaanse filmster, had een mooie tijd achter de rug als lookalike van Smith, met optredens en verschijningen in nachtclubs en op bruiloften en feestjes over de hele wereld. In 2022 was het genoeg geweest. Maar toen sloeg Will Smith zijn collega Chris Rock vol in het gezicht, tijdens de ceremonie van de Oscars omdat Rock onaardige dingen had gezegd over Smiths vrouw. Will Smith zelf werd ‘gecanceld’; zijn bekendste lookalike daarentegen was ineens populairder dan ooit. Sinds de Oscar-klap wil iedereen Shad Ellis op zijn feestje hebben. “Ik krijg non-stop verzoeken vanuit de hele wereld,” aldus de dubbelganger, die voor het gemak zijn tarief maar verhoogde naar 1000 dollar per verschijning.

Shad Ellis kreeg een hoop telefoontjes nadat Smith zijn 'Oscar-klap' uitdeelde.

“Ik heb ook aanbiedingen gekregen voor klusjes die met klappen in het gezicht te maken hadden, zo van: kun je over dit product praten en zeggen dat als ze het niet kopen, ze een klap in het gezicht krijgen? Dat doe ik niet, omdat ik niet respectloos wil zijn over de situatie.” Wat hij dan weer wel doet: filmpjes voor 90 dollar per stuk maken waarin hij roept ‘de naam van mijn vrouw uit je fucking mond te houden,’ verwijzend naar de letterlijke woede-uitbarsting van Smith. Hoe rijk Ellis precies is geworden van de misstap van Will Smith is niet bekend, maar hij rijdt tegenwoordig wel rond ‘in heel mooie auto’s’.

Will.

Lookalike Kim Kardashian: spijt van al die tonnen aan operaties?

Haar hele leven wilde ze niets liever dan op Kim Kardashian lijken, maar toen het eenmaal zover was deed ze alles om weer ‘normaal’ te worden. Het bizarre levensverhaal van Jennifer Pamplona, een 31-jarig model uit Brazilië, zou zomaar de inspiratie kunnen zijn voor een slechte comedyfilm. Zo rond haar 17de nam zij een strippenkaart bij de plastische chirurg om zichzelf te laten transformeren tot haar grote idool.

Jennifer Pamplona kreeg uiteindelijk spijt van haar operaties.

Twaalf jaar, een half miljoen euro en ruim 40 (!) operaties later liep zij weer naar buiten als een zwaar bewerkte kopie van Kim Kardashian. Kijkend naar het eindresultaat op internet zouden wij haar destijds niet eens aanraken met een stok, maar Pamplona zelf was erg te spreken over haar nieuwe look. “Ik was er erg blij mee, het leverde mij geld op en ik genoot van het leven en van de aandacht die ik kreeg,” aldus de lookalike destijds.

De echte Kardashian is ook allesbehalve puur natuur.

Missie geslaagd? Niet dus. In 2022 kreeg ze toch ineens spijt. “Mensen noemden me een Kardashian en dat begon vervelend te worden,” vertelde ze de New York Post. “Ik heb gewerkt, gestudeerd en was zakenvrouw. Ik presteerde dingen in mijn persoonlijke leven, maar werd alleen erkend omdat ik eruitzag als een Kardashian.” Tja. Dat krijg je, als je een half miljoen uitgeeft om op iemand te lijken. Gelukkig leven we in een tijd waarin alles kan worden bewerkt. Zelfs eerder bewerkte lookalikes. En dus gaat Pamplona momenteel wéér wekelijks onder het mes voor haar terugdraaioperaties. Kosten tot dusver: 170.000 dollar.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Bizar
  • NL Beeld / X17, ANP, AFP e.a.