Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Messi

Messias Messi’s minpuntjes: de geniale dribbelaar werd een geldwolf met divagedrag

Geen voetballer is vaker bewierookt dan Lionel Messi. Het is überhaupt een wonder dat hij nog kan dribbelen na alle veren die al bijna twintig jaar in zijn achterste worden gestopt. Maar de tijden dat de Argentijn enkel applaus oogstte, zijn voorbij. Steeds vaker toont Messi zijn duistere kant. Dubieuze sponsordeals in Saoedi-Arabië, het idiote gedrag tegen Louis van Gaal, het ontduiken van belasting… “Als je ingaat op het aanbod van de Saoedi’s, keur je alle wantoestanden in het land goed!”

Massaal boegeroep en een striemend fluitconcert. Daar moet Lionel Messi het mee doen tijdens zijn laatste wedstrijd voor Paris Saint-Germain. De fans hadden dankbaar kunnen zijn voor zijn bijdrage aan twee landstitels, of simpelweg vereerd dat de beste voetballer aller tijden twee seizoenen hun shirt wilde dragen. Maar nee, als de naam van Messi wordt omgeroepen, galmen er direct afkeurende geluiden door het Parc des Princes. En dat op een avond dat de landstitel wordt gevierd.

Maar de schatrijke Parijzenaren hadden Messi niet nodig om kampioen van Frankrijk te worden, hij was aangetrokken om eindelijk eens de Champions League te winnen. Dat is niet gelukt, de kritische Fransen zien het daardoor als een mislukte periode. Dat Paris Saint-Germain mondiaal gezien enorm aan populariteit won dankzij Messi, soit.
Met zijn actie in de slotweken van zijn Parijse periode verspeelde hij zijn laatste krediet bij de achterban. PSG had net verloren van Lorient, trainer Christophe Galtier schrapte daarom de vrije dag, de spelers werden gewoon verwacht op het trainingsveld. Tot verbazing van zijn teamgenoten kwam Messi niet opdagen, hij zat in Saoedi-Arabië. Hij is toeristisch ambassadeur van het land waar mensenrechten niks waard zijn. “Ik heb me vergist en dacht echt dat we een vrije dag hadden na de wedstrijd. Ik had deze trip al geregeld en kon hem niet meer annuleren, omdat ik dat eerder al had gedaan,” zegt Messi in een video op Instagram. “Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn ploeggenoten, partners en de club en zal afwachten wat de club gaat beslissen.” In eerste instantie schorst PSG hem twee weken, daar gaat later een week vanaf. Van de fans hadden ze Messi ook gelijk mogen ontslaan, bij het stadion werd luidkeels gesmeekt om zijn vertrek. Maar welke topvoetballer vliegt nou midden in het seizoen naar de andere kant van de wereld om nog méér geld bij elkaar te schrapen? In een schurkenstaat als Saoedi-Arabië nota bene? Het is een nieuw bewijs dat het morele kompas van Messi steeds vaker hapert.

Op een festival in Colombia: een giga ballon in de vorm van Lionel Messi (januari 2023).

Schaamteloze reclamezuil

Ronald de Boer heeft bakken met kritiek gekregen voor het aanprijzen van Qatar, in zijn ogen een uitstekende locatie voor een WK voetbal. Dat er met regelmaat iemand wordt onthoofd of dat homo’s vogelvrij zijn, ach, hij heeft Qatar leren kennen als een prettig oord. De Boer heeft dan ook nog gevoetbald in Qatar. De link tussen Messi en Saoedi-Arabië is er maar één: geld. Vermoedelijk heeft Messi de rapporten van Amnesty International niet doorgeploegd toen hem een duizelingwekkend bedrag werd geboden om het land te vertegenwoordigen. Hij zou wel post hebben ontvangen van families van politieke gevangenen. “Als je ingaat op hun aanbod, keur je alle wantoestanden in het land goed”, zou de strekking zijn geweest.

Als zijn afscheid van Barcelona hem zó verdrietig stemt, waarom blijft hij dan niet? Maar nee, hij tekent een moddervet contract bij PSG, de enige club die hem dankzij het oliegeld uit Qatar kan betalen

Maar Messi is niet zo ‘moeilijk’. Een Qatarese luchtvaartmaatschappij, chips, cola, crypto’s, de toeristische sector van een ander dubieus regime; wie betaalt krijgt Messi in zijn commercials. Het Belgische Sporza becijferde dat hij tijdens het afgelopen WK reclame maakte voor liefst zeventien verschillende merken.
Nog vóór Messi van zich liet horen in zijn excuusvideo, plaatste hij een foto van een fraai rijtje palmbomen op zijn social media-kanalen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Wie dacht dat Saoedi zo groen zo zijn? Ik hou ervan om zulke onverwachte wonderen te ontdekken, zo vaak ik maar kan. #visitsaoudi,” was het smakeloze commentaar dat zijn ploeggenoten in de kleedkamer van Paris Saint-Germain konden lezen. Ieder seizoen voetbalt Messi al tientallen miljoenen bij elkaar, is het dan nooit genoeg? Kennelijk niet, daarvoor hoeven we alleen maar naar Cristiano Ronaldo te kijken. Die schittert tegenwoordig in de competitie van Saoedi-Arabië, Karim Benzema volgt hem, maargelukkig kon Messi de lokroep uit de woestijn weerstaan. Inter Miami is zijn nieuwe werkgever, waar Saoedi-Arabië werd gevreesd en verwacht. Maar Messi kwam met een on-Messiaanse verklaring om zijn keuze toe te lichten. “Voor het geld zou ik wel naar Saoedi-Arabië zijn gegaan, daar kon ik echt veel verdienen. Maar mijn beslissing wordt door andere zaken bepaald.” De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.