Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het leven van Matteo Messina Denaro, de wrede maffia-playboy

In januari werd Matteo Messina Denaro, tot dan de meest gezochte maffiabaas van Italië, opgepakt na dertig jaar op de vlucht te zijn geweest. Vorige maand overleed hij. Wie was deze capo di tutti capi? En hoe kon hij zo lang probleemloos onder de radar blijven? “Dit is een teken dat de zwijgcultuur op Sicilië nog altijd aanwezig is.”

Matteo Messina Denaro

Het filmpje is al miljoenen keren bekeken op YouTube. Veel Italianen wilden het maar niet geloven. Was de man die maandagochtend 16 januari van dit jaar met een witte muts, camelkleurige bontjas en skinny jeans werd opgepakt in een buitenwijk van Palermo nou écht Matteo Messina Denaro? Het merendeel van de 60 miljoen Italianen had geen beeld bij die naam. Messina Denaro was een echo uit een ver verleden. Toch stond de maffiabaas, die dertig jaar uit handen van de Italiaanse politie wist te blijven, al decennia boven aan de lijst van meest gezochte criminelen in ‘de Laars’. Iemand die bij verstek twintig keer tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Een onbetwiste capo di tutti capi, die jarenlang leiding gaf aan de Cosa Nostra (Onze Zaak), de Siciliaanse maffia.

Vandaar ook het ongeloof, de bijna versteende reacties van de Italianen. Nog maar eens die beelden bekijken. Tussen twee zwaarbewapende carabinieri verlaat Messina Denaro op een grijze, regenachtige maandagochtend een privékliniek in de hoofdstad van Sicilië. Trappetje af, zwart busje in. En weg is hij. Bij tientallen toeschouwers ter plaatse breekt spontaan een gejuich op. Alsof Italië het EK of WK voetbal gewonnen heeft. Ze applaudisseren, heffen hun handen ten hemel en roepen complimenteus ‘bravo, bravo’. Een enkeling omhelst zelfs meerdere politieagenten. Weer een ander pinkt een traantje weg bij de plotse gebeurtenis.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Als het nieuws over de arrestatie van Messina Denaro zich later die dag over Italië verspreidt, blijkt de impact pas echt. Waar veel jongeren hun schouders ophalen bij het horen van de naam van de dan 60-jarige maffiabaas, heerst vooral onder de oudere Italianen opluchting en berusting. Alsof een zwarte bladzijde uit de Italiaanse geschiedenis voorgoed is omgeslagen. Veel politici loven de aanhouding van Messina Denaro. Giorgia Meloni, de eerste vrouwelijke premier van Italië, noemt de arrestatie ‘een grote overwinning voor de staat, die laat zien dat hij niet opgeeft tegenover de maffia’. Waarbij ze overigens meteen benadrukt dat de strijd tegen criminaliteit onverminderd door zal gaan. Na de Cosa Nostra moeten ook de ’Ndrangheta, de Calabrese maffia, en de Camorra, de Napolitaanse misdaadorganisatie, ingetoomd worden.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.