Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Schiedamse drugsbaron Çetin G. vrijgesproken van 1482 jaar celstraf in Turkije

In Nederland wordt G. gezien als één van de - volgens het OM - grootste drugscriminelen van ons land. Çetin G. werd dan ook in Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar, maar G. knipte zijn enkelband door en sloeg op de vlucht naar Turkije. Waar hem uiteindelijk ook een veroordeling stond te wachten, met de nadruk op stond. 

Çetin G.

G. is afgelopen vrijdag in hoger beroep vrijgesproken van zijn celstraf van 1482 jaar in Turkije. De zaak, die door de Turken de 'Moeras-zaak' wordt genoemd, telde in totaal 73 verdachten. Crimesite meldt dat in totaal 72 van deze 73 verdachten zijn vrijgesproken in de zaak die draaide om grootschalige drugstransporten.

12 jaar celstraf in Nederland

Çetin G. werd gezien als een zeer belangrijk kopstuk in de Nederlandse handel van het witte poeder. Hij werd internationaal gezocht en stond dan ook op de most-wanted-lijst van Interpol. De drugsbaron werd verdacht van het witwassen van miljoenen euro's, grootschalige drugshandel en deelname aan een criminele organisatie.

In 2014 werd G. uiteindelijk opgepakt en in 2016 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar in Nederland. In afwachting van de uitspraak van de rechter kreeg Çetin G. destijds een enkelband om. Deze werd later gevonden tussen Utrecht en de Duitse grens. Çetin G. zelf was vertrokken naar Turkije. In 2020 werd de drugsbaron ook hier opgepakt. Justitie in Turkije eiste vervolgens een celstraf van 1482 jaar tegen G. en zijn handlanger Nejat D.

Vrijgesproken

In 2022 schreven wij het bovenstaande artikel over de onverwachte vrijlating van Çetin G. in Turkije. De drugsbaron werd destijds op vrije voeten gesteld doordat de Turkse rechtbank nog niet genoeg bewijsmateriaal tegen G. had weten te verzamelen. Sommige van die bewijsstukken moesten uit ons land komen. In 2023 werd de zaak hervat, G. ontkende in de rechtbank alle beschuldigingen van het witwassen, deelname aan een criminele organisatie en het handelen in verdovende middelen.

Waar hem eerder nog een gevangenisstraf van 1482 jaar boven het hoofd hing, is daar inmiddels geen sprake meer van. Zowel handlanger Nejad D. als Çetin G. werden afgelopen vrijdag beiden vrijgesproken van hun straf door het hof in Ankara.

De Nederlandse advocaat van Çetin G., Cem Polat, heeft dit bevestigd aan het Algemeen Dagblad (AD): G. gaat vrijuit.

Misdaad
  • Crimesite
  • Interpol