Hoewel G. op dit moment in Turkije zit, is hij zeker geen onbekende hier in Nederland. De Schiedammer werd in december 2016 door de rechtbank in Rotterdam tot 12 gevangenis veroordeeld. Dit wegens drugshandel, het witwassen van grote sommen geld en deelname aan een criminele organisatie. De drugsbende opereerde zelfs internationaal - van Rotterdam en Schiedam tot Antwerpen, Peru, Ecuador en Colombia.
Gevlucht naar Turkije
G. was volgens justitie de leider van de organisatie, die duizenden kilo's coke vanuit Zuid-Amerika Europa binnensmokkelde. Voordat hij uiteindelijk werd opgepakt werd hij gezien als een zeer belangrijk kopstuk in de Nederlandse cocaïnesmokkel. G. stond dan ook op de most-wanted-lijst van Interpol en werd internationaal gezocht.
Uiteindelijk werd Çetin G. in 2014 opgepakt en twee jaar later, in 2016, veroordeeld. Maar nog voordat het vonnis werd uitgesproken, was G. met de noorderzon verdwenen. De Schiedammer droeg in afwachting van de uitspraak van de rechter weliswaar een enkelband, maar die werd later gevonden langs de snelweg tussen Utrecht en de Duitse grens.
Alsnog opgepakt
Men ging er vanuit dat G. als een god leefde in Turkije, maar aan dat sprookje kwam in juni 2020 een einde. De man die opgroeide in een achterstandswijk in Schiedam, werd alsnog opgepakt. Dit keer in Turkije. G's arrestatie gebeurde precies in de periode waarin bekend raakte dat EncroChat gekraakt was door de politie. Men kon meelezen met de versleutelde berichten die criminelen aan elkaar stuurden.
Er ontplofte een bom in de onderwereld: de ene na de andere lading cocaïne werd onderschept, en de ene na de andere crimineel werd opgepakt. Die gekraakte berichten zouden ook Çetin G. de das om hebben gedaan, zo maakte justitie bekend.
Op vrije voeten
Justitie in Turkije eiste maar liefst 1482 jaar cel tegen G. en handlanger Nejat D. Beiden worden gezien als leiders van een internationaal opererende drugsbende.
Toch is de Schiedamse drugsbaron nu vrijgelaten. Crimesite weet te melden dat de rechtbank in Ankara nog niet al het bewijsmateriaal tegen G. verzameld heeft. Sommige stukken moeten vanuit Nederland komen. Pas in januari 2023 wordt het proces hervat. Çetin G. mag zich tot die tijd vrij bewegen door Turkije. Het land verlaten, is hem echter verboden.
- Crimesite, NOS, AD
- Interpol