Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iedereen is bang voor De Rolstoelman

Uit de editie van 8 september 2020: Op zondag 17 juni 2014 wordt in Athene ruim twee ton heroïne in beslag genomen. De vangst leidt tot een groot aantal liquidaties in Turkije, Canada en Nederland, waaronder die van Ali Akgün in december van dat jaar. Het transport was van de koning der koningen van de heroïnehandel: Urfi C., beter bekend als De Rolstoelman. Turkse media noemen hem ‘de Pablo Escobar van Turkije’. Een drugstransport kan altijd mislukken, maar hier was meer aan de hand: onderlinge strijd aan de top van de grootste heroïnebende ter wereld.

Iedereen is bang voor De Rolstoelman

Hoe begon het?

Op zondag 17 juni 2014 meldt de Griekse kustwacht een recordvangst van 2,1 ton heroïne. Bestemd voor transport naar Nederland en van daaruit naar het Verenigd Koninkrijk. De drugs zijn afkomstig uit Iran en zijn daar in een haven in de tanker Noor One geladen. Via Oman en het Suez-kanaal is de tanker die vaart onder de vlag van Togo naar Griekenland gevaren. De Noor One ligt op het moment van de drugsvondst in de haven van Elefsina bij Athene. Er worden elf bemanningsleden aangehouden. Het gaat om twee partijen: 987 en 113 kilo, die op twee locaties in de buurt van Athene zijn ondergebracht. Het is de bedoeling om ze van daaruit met een ander schip en vrachtwagens naar Antwerpen en Nederland te vervoeren.

Hoe werd de partij ontdekt

Dat is niet precies bekend. De Amerikaanse narcoticabrigade DEA werkte samen met de Griekse politie. Vermoedelijk is er een tip binnengekomen: iemand had er belang bij dat dit transport zou mislukken.

Van wie was de partij?

Van de groep van De Rolstoelman Urfi, met als hoofdpersonen de Iraniër Zindashti, de in België wonende Orhan Ü., Ali Akgün uit Amsterdam en Metin Y. uit Rotterdam. Ali en Metin deden elk voor 300 kilo mee, de rest was van Urfien Orhan.

Ali Akgün, die kennen we...

Ali Akgün (geboren in Alkmaar, op 18 januari 1974) wordt in één adem genoemd met Willem Holleeder en Dino Soerel.

De Noor One.

Het driemanschap zou opdracht hebben gegeven voor vele liquidaties in de onderwereld. Holleeder en Soerel zijn inmiddels tot levenslang veroordeeld. Dat lot was Ali ongetwijfeld ook beschoren geweest als hij niet in 2014 was vermoord. In de Turkse media wordt ‘Aliekber Aygun’ de sleutelfiguur van de Turkse maffia in Nederland genoemd.

Wat weten we over Urfi?

Na premier Erdogan wordt hij gezien als de machtigste man van dat land, met de meeste invloed. Vanuit zijn rolstoel regeert hij de Turkse heroïnemaffia, tot de uiteinden van de aarde. In Istanbul heeft hij een paleis in de buurt van het Polat Hotel, in de duurste en sjiekste wijk van de stad. Daar is hij al een hele tijd niet meer gesignaleerd: hij zit ondergedoken in een Arabisch land, waar hij naar verluidt ook in weelde leeft.

Hij wordt omschreven als de Turkse Pablo Escobar in de media. Lijkt hij op de Colombiaanse drugsbaron?

Het verschil kan niet groter zijn: Urfi omringt zich niet met stoeipoezen en glitter & glamour, hij is vooral een handelsman. Rechtlijnig. Ouderwets.

De Turkse politie jaagt vooral op hem omdat hij altijd heeft geweigerd steekpenningen te betalen. Een principekwestie. Hij haat de politie omdat hij zijn grootste handicap aan hen dankt: bij een gewelddadige aanhouding in zijn jonge jaren werd hij door politiekogels in zijn rug geraakt, raakte hij verlamd en belandde hij in een rolstoel. Een leven dat zich voor een groot deel in gevangenschap afspeelde. Over zijn privéleven is weinig bekend. Hij zou een zoontje hebben gehad dat overleden is.

Is de partij in Athene bij toeval ontdekt of speelt er iets anders?

De Rolstoelman, Ali Akgün en de Belgische Turk Orhan Ü. vormen de top van de piramide, met Urfials absolute baas. Maar tussen Ali en Orhan begint het op een gegeven moment te wringen. Orhan heeft zichzelf de bijnaam ‘Reis’ (baas of kapitein) toegeëigend en zou te veel zijn eigen gang gaan. Het zou de reden zijn geweest voor Ali om samen met een compagnon, de Iraniër Zindashti, de partij in Athene weg te tippen om Orhan uit te schakelen.

Lukt dat?

Niet echt. Orhan ontdekt het plan al snel. Hij schakelt zijn vazal Cetin K. en diens broer Ilhan in om dit varkentje te wassen, voor 5 miljoen euro. Het eerste doelwit is Ali’s compagnon Zindashti. Er worden twee Turkse hitmen ingehuurd, maar die doen hun werk niet goed. In september 2014 schieten ze in Kucukcekmece, 23 kilometer ten westen van Istanbul, de twee inzittenden van een witte Porsche Cayenne dood. Een vergismoordpartij: de 19-jarige dochter en een neef van Zindashti zijn het slachtoffer. De schutters weten wel te vluchten en houden zich vanaf dan schuil in België en Nederland.

Als De Rolstoelman hoort wat er is gebeurd, is hij woest en wil hij niets meer met Orhan te maken hebben: van Geenszins. Drie dagen later, op Eerste Kerstdag 2014, rijdt Ali Akgün in zijn Bentley door Istanbul. Als hij voor een stoplicht moet wachten, komt uit een auto die hem was gevolgd een man die van dichtbij door het portierraam op hem schiet. Ali geeft gas, de Bentley schiet weg, maar strandt na enkele meters op de betonnen middenberm. ALS DE ROLSTOELMAN HOORT VAN DE VERGISMOORDEN, IS HIJ WOEST EN WIL HIJ NIETS MEER MET ORHAN TE MAKEN HEBBEN: VAN VROUWEN EN KINDEREN BLIJF JE AF

Bemoeit de baas zich ermee?

Als De Rolstoelman hoort wat er is gebeurd, is hij woest en wil hij niets meer met Orhan te maken hebben: van vrouwen en kinderen blijf je af, dit soort slordigheden wil hij niet in zijn organisatie.

Genieten de hitmen van hun geld?

Niet lang. Ze lijken zich er niet van bewust dat er een prijs op hun hoofd staat en zetten de bloemetjes buiten in België en Nederland. Ze zijn van plan de feestdagen in hun vaderland door te brengen, maar dat is hen niet gegund. Op de dag van aankomst in Turkije – 22 december 2014 – wordt er met hen afgerekend. Ze worden doodgeschoten bij een restaurant niet ver van de plek waar zij zelf de dochter en de neef hebben vermoord.

Is Orhans wraak hiermee bekoeld?

Geenszins. Drie dagen later, op Eerste Kerstdag 2014, rijdt Ali Akgün in zijn Bentley door Istanbul. Als hij voor een stoplicht moet wachten, komt uit een auto die hem was gevolgd een man die van dichtbij door het portierraam op hem schiet. Ali geeft gas, de Bentley schiet weg, maar strandt na enkele meters op de betonnen middenberm. Een professioneel uitgevoerde liquidatie. Nu, vijf jaar later, tekenen de contouren zich af van wat er aan de hand was. Tweespalt in de top van de Turkse maffia.

ALS DE ROLSTOELMAN HOORT VAN DE VERGISMOORDEN, IS HIJ WOEST EN WIL HIJ NIETS MEER MET ORHAN TE MAKEN HEBBEN: VAN VROUWEN EN KINDEREN BLIJF JE AF

Orhan ontspringt de dans?

Niet helemaal. Op donderdag 28 augustus 2015 wordt op verzoek van Turkije de dan 42-jarige Orhan aangehouden in Amsterdam. In de kranten staat niet veel meer dan dat hij door de Turkse autoriteiten wordt verdacht van heroïnehandel en wordt gezien als een grote drugscrimineel. Hij heeft zowel een Turks als een Servisch paspoort, staat internationaal gesignaleerd en gebruikt in andere landen zijn Servische nationaliteit. Tot veler verrassing wordt hij na enkele dagen al vrijgelaten. Of hij zich daarvan bewust is, is onbekend, maar er is een speciaal team van de Turkse politie naar Nederland gekomen om hem te observeren en ze verliezen hem na de vrijlating geen moment uit het oog. Ze proberen meer bewijs tegen hem te verzamelen en zijn contacten in beeld te brengen. Ze volgen hem twee weken lang. Zijn hoofdkwartier is een boerderij in het buitengebied van Antwerpen, maar hij heeft ook een villa in de buurt van Amsterdam. Daar wordt hij uiteindelijk wederom aangehouden. Over de echte achtergronden van zijn aanhouding wordt niets gezegd. Hij wordt uitgeleverd aan Turkije. Tijdens het proces wordt zijn advocaat geliquideerd. Die had al aangegeven bang te zijn dat hem iets zou overkomen. Eind oktober 2019 wordt Orhan vrijgelaten.

ALI GEEFT GAS, DE BENTLEY SCHIET WEG, MAAR STRANDT NA ENKELE METERS OP DE BETONNEN MIDDENBERM

Op naar de volgende liquidatie...

Die is op 3 mei 2016 in Dubai, een locatie waar je dit niet zo snel verwacht. Het is nagenoeg onmogelijk hier ongestraft zo’n delict te plegen. Het doelwit is Cetin K.: Zindashti verdenkt hem ervan dat hij de aanslag op hem heeft laten plegen waarbij zijn dochter en neef om het leven kwamen. De aanslag in Dubai wordt uitgevoerd door twee huurlingen: de Colombiaan Garcia Arevalo en zijn compagnon Harpreet Singh Majhu. Beiden wonen in Vancouver, hebben een Canadees paspoort en zijn lid van de Brothers Keepers, een beruchte motorbende. Op 3 mei 2016 vliegen ze in één dag op en neer naar Dubai om de klus te klaren. Zeven dagen later staat een verbijsterde boer in Brits-Columbia te kijken naar een lijk in zijn veld met bosbessen. Doodgeschoten met kogels in hoofd en onderrug. Familieleden leggen een krans en zetten een kruis op de plaats waar hun geliefde de dood heeft gevonden. “Orosman Jr. Garcia Arevalo June 21,1993 - May 10,2016.” Het kruis staat er nog steeds. Ook met zijn kompaan Harpreet loopt het slecht af. Een maand later wordt het lichaam van Harpreet gevonden in een uitgebrande auto in Agassiz, honderd kilometer ten oosten van Vancouver. De mannen hadden er namelijk geen geheim van gemaakt dat ze een succesvolle klus hadden geklaard en gingen daar nogal prat op.

Zindashti ontsnapt wel?

Hij wordt in 2018 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij verschillende delicten, maar tot ieders verrassing komt hij zomaar vrij. Zijn wraaklust is dan nog steeds niet bekoeld. Orhan zit vast, daar kan hij niet bij komen, maar diens broer Ilhan loopt nog wel vrij rond. Zindashti stuurt een moordploeg op hem af. Terwijl Ilhan op de Bagdad Avenue in Istanbul naar de auto loopt waar zijn vrouw en zoon zitten te wachten, wordt hij door twee schutters neergemaaid. De politie vindt de schutters al snel: ze houden zich schuil in een safehouse in Istanbul. Het wapen dat is gebruikt bij de aanslag, hebben ze nog bij zich. Ze bekennen vlotjes en vertellen dat ze Ilhan hebben gevonden met hulp van diens voortvluchtige luitenant. Anders hadden ze hem waarschijnlijk nooit gevonden: hij was naar België gevlucht, had daar enige tijd ondergedoken gezeten en was met een andere identiteit, met een ander paspoort, in het geheim teruggekeerd naar Turkije. Dat valse paspoort had hij bij zich toen hij werd vermoord.

En hoe is de situatie nu?

Urfi wordt wereldwijd gezocht en Orhan is zoals gezegd sinds twee weken op vrije voeten. Twee Nederlandse hoofdrolspelers zijn ook vrij. Dat zijn Metin Y. uit Rotterdam-Zuid en de Schiedamse drugsbaron Cetin G., die wij kennen als ‘de man van 500 miljoen’. Hij zou samen met Ali Akgün een van de investeerders zijn geweest. Cetin wordt in 2016 veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor cocaïnesmokkel. In afwachting van de uitspraak van de rechter zit hij thuis, met een enkelband. In april 2017, vlak voor de uitspraak, knipt hij zijn enkelband af. Die wordt even later gevonden langs de snelweg tussen Utrecht en de Duitse grens. Sindsdien is hij spoorloos. De Landelijke Eenheid van de politie is woedend dat deze zware crimineel alleen een enkelband had. Het onderzoek tegen hem duurde twee jaar, het ging om 15.000 kilo cocaïne. Hij leeft nu waarschijnlijk ‘als God in Turkije’.

Zijn de andere arrestanten ook vrij?

Bepaald niet. In augustus 2016 veroordeelt de rechtbank in het Griekse Piraeus vijf van hen tot levenslang, ondanks tal van bedreigingen en bombrieven aan haar adres. Makis Yiannousakis, voorheen eigenaar van de Noor One, kreeg levenslang plus acht jaar en een boete van 300.000 euro. Hij bekende drugs te hebben vervoerd. Daar kon hij moeilijk onderuit: 500 kilo lag in het huis van zijn ex-vrouw, even buiten Athene. Hij zou vooraf contant zijn betaald voor zijn diensten. Makis was niet meer dan een schakel in de ketting, net als scheepsagent Giorgos Bourdouvalis. Ook die kreeg levenslang plus negen jaar en een boete van 600.000 euro. De drie Turken die werden gearresteerd op de andere locatie waar een deel van de partij was ondergebracht – een loods in Koropi, ten oosten van Athene – kregen levenslang plus acht jaar.

Levenslang plus?

Of levenslang in Griekenland echt levenslang is, is wat onduidelijk. Levenslang is de straf voor drugssmokkel, de extra jaren voor een bijkomend delict als witwassen.

Is het rijk van de rolstoelman nu ten einde?

Zijn belangrijkste mensen zijn dood of voortvluchtig. De verwachting is niet dat hij op zijn lauweren gaat rusten, maar de vraag is hoelang hij nog doorgaat.

Zijn leeftijd wordt nergens vermeld, maar hij is rond de zeventig.

De dag dat Ali Akgün stierf

Op 25 december 2014 wordt Ali Akgün in Istanbul geliquideerd. Later die dag worden er in Istanbul nog twee mensen vermoord. Is dat toeval? Turkse media leggen wel degelijk verbanden, maar het is de vraag of het wel iets met deze zaak te maken heeft.

Welke verbanden leggen de Turkse media? Op dezelfde dag als Ali Akgün worden in Istanbul Vedat Sahin en zijn lijfwacht Ferdi Topal vermoord. Vedat zat in de groep van Zuhuri Sahin. In 2013 is het lichaam van de Nederlandse Turk Zuhuri Sahin, een bekende drugshandelaar, dood aangetroffen gevonden in een bos bij Istanbul. In die zaak is op 11 december 2014 in Amsterdam Murat Garki vermoord.

In april 2015 wordt Baris Önder geliquideerd in Osdorp. Baris en Murat Garki stonden bekend als partners en beiden zouden hebben gewerkt met Orhan, uit de organisatie van De Rolstoelman.

Is de heroïnestroom nu gestopt?

Integendeel, die gaat vanuit Iran gestaag door en er worden steeds vaker grote partijen in beslag genomen. Wat betekent dat er vermoedelijk veel meer wél ongehinderd de grenzen passeert. De prijzen staan wel onder druk: voorheen was een kilo heroïne 20.000 euro waard, de laatste jaren rond de 8000 à 9000 euro. De vraag is minder groot dan naar cocaïne en het aanbod – vanuit Iran – is overstelpend.

De ellende van Encrochat

Een paar jaar geleden leefde Cetin G. misschien nog als God in Turkije, inmiddels is dat sprookje voor hem ten einde gekomen. De man die opgroeide in een achterstandswijk in Schiedam, die zich sultan liet noemen in Turkije en in luxe baadde terwijl hij in de gevangenis had moeten zitten, werd in juni van dit jaar opgepakt. Cetin G. wordt genoemd als een van de Nederlandse hoofdrolspelers in het rijk van de rolstoelman. G.’s arrestatie gebeurde precies in de periode waarin bekend raakte dat EncroChat gekraakt was door de politie. Men kon meelezen met de versleutelde berichten die criminelen aan elkaar stuurden.

Er ontplofte een bom in de onderwereld: de ene na de andere lading cocaïne werd onderschept, en de ene na de andere crimineel werd opgepakt. Die gekraakte berichten zouden ook Cetin G. de das om hebben gedaan, zo maakte justitie bekend. Al werden daar later wel wat vraagtekens bij gezet. Er liep al langer een internationaal onderzoek naar de drugsbaron; verschillende landen hebben nog een appeltje met hem te schillen. Er werd uitvoerig naar hem gezocht. Of hij aan Nederland wordt uitgeleverd, is nog even afwachten.

Misdaad
  • ANP e.a.