Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

60 vreemdelingen gaan personeelsleden te lijf in DCR; wat ging er mis?

Het ging he-le-maal mis afgelopen donderdag in Detentiecentrum Rotterdam (DCR).

DCR

Het DCR is gevestigd bij Rotterdam The Hague Airport. De DJI-locatie is daar in 2010 uit de grond gestampt als centrum dat zich richt op vreemdelingenbewaring. Een vreemdeling is een persoon die 'geen wettig ingezetene is van de staat waar hij verblijft'. In het DCR zitten vreemdelingen die niet meer welkom zijn in Nederland en wachten op uitzetting, vaak naar hun land van herkomst.

De locatie in Rotterdam, bestaande uit 320 kamers en tien afdelingen, was afgelopen donderdag echter toneel van een heuse geweldsexplosie. Zeven personeelsleden raakten daarbij gewond. In gesprek met de NOS meldt DCR-directrice Miriam Mendonça dat het met alle personeelsleden 'naar omstandigheden' goed gaat.

Drugscontrole liep uit de klauwen

Maar wat is er nou precies gebeurd?

"We voeren standaard drugscontroles uit", aldus Mendoça op NOS.nl. "En bij die celinspecties is er ook een drugshond. Toen een hondengeleider met de drugshond de afdeling op kwam, begon een van de vreemdelingen zich te verzetten. Er was daarvoor wel uitgelegd waarom hij moest meewerken."

Het was op dat moment niet duidelijk of de persoon in kwestie drugs bij zich had, maar het het opstootje liep al snel uit de hand. De reguliere verblijfsafdeling in Rotterdam is 'gewoon open', legt de directrice uit. De 63 andere vreemdelingen konden zich dus met het gevecht bemoeien. En dat gebeurde ook.

In no time veranderde de situatie van één persoon die zich verzette, naar een massale vechtpartij, waarbij tientallen vreemdelingen - de lezingen lopen uiteen van 50 tot 60 man - het personeel te lijf gingen. Er was sprake van zwaar geweld. Zeven personeelsleden raakten gewond. Twee van hen moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Het personeel heeft daarna aangifte gedaan van zware mishandeling.

'Moeilijke doelgroep'

Geweldsincidenten vinden vaker plaats in gevangenissen en detentiecentra. Soms richten vreemdelingen of gedetineerden zich tegen het personeel, maar niet zelden gaan ze elkaar te lijf. Ook in het DCR gebeurde dat meermaals. Zo werden daar eind februari nog drie mensen neergestoken met een aardappelschilmesje.

Dat het vaker misgaat op dit soort plekken heeft er volgens Mendoça mee te maken dat het een 'moeilijke doelgroep' is. "Vreemdelingenbewaring is niet makkelijk", aldus de directrice. Ze noemt daarbij ook de centrale opvanglocaties.

Mendoça: "Een deel van die mensen komt in de vreemdelingenbewaring terecht. En hier ontnemen we voor een groot deel hun vrijheid."

Nieuws via bronnen naar buiten gebracht

Hoewel het incident in DCR afgelopen donderdag plaatsvond, bracht de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de zaak niet direct naar buiten. Via bronnen kwam het nieuws alsnog bij de Telegraaf terecht, dat gisteren over het het geweld berichtte. Volgens DCR-directrice Miriam Mendonça wilde de DJI eerst het feitenonderzoek afronden voordat er een statement werd gepubliceerd.

Nieuws
  • NOS, de Telegraaf
  • Google Maps Streetview