Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Fatale verbouwfouten: botoxblunders, illegale injecties en ontplofte voorgevels

Je gezicht laten straktrekken, je achterwerk laten pimpen of je kale kruin injecteren: lang leve de cosmetische ingrepen. Maar wie zichzelf wil laten verbouwen, neemt ook risico’s. Hele grote zelfs. Wie na deze horrorverhalen nog steeds geen angst kent voor injectienaalden en witte jasjes, moet echt eens naar de dokter. Influencer Jamie Crafoord: “Ik was bang om dood neer te vallen, dat mijn hart het zou begeven.”

Plastische chirurgie

Dodelijke operatie

Wie? De look-a-like van Kim Kardashian

Incident: hartaanval

Hoe? Door dodelijke siliconen

Dat je als anoniem Amerikaans meisje enorm graag op topmodel Kim Kardashian wil lijken, valt ergens wel te begrijpen. De reality-ster heeft niet voor niets een groot deel van haar kapitaal te danken aan haar jaloersmakende rondingen. Maar doorslaan is ook een vak. Christina Ashten Gourkani, een vrouw uit Florida die de kost verdiende door spannende plaatjes te delen op Instagram en het erotische platform OnlyFans, ging wel heel ver om de billen, borsten en kaaklijn van haar idool na te laten bootsen.

Hoe vaak Christina hiervoor precies onder het mes ging is niet bekend, maar aan het vele beeldmateriaal te zien zijn de bezoekjes aan haar plastisch chirurg niet meer op twee handen te tellen. Of dertig. Maar tijdens haar laatste bezoekje ging het helemaal mis.

In april 2023 lag de Kardashian look-a-like op haar vertrouwde operatietafel, maar ditmaal van een niet-gecertificeerde chirurg. Deze Vivian Gomez spoot de billen van haar client vol met een dubieus goedje. Christina kreeg er inderdaad een groter achterwerk van, maar ook een hartaanval. Enkele uren na de ingreep overleed het 34-jarige internetmodel aan de complicaties van het ingespoten middel.

Artsen waarschuwen al jaren voor ‘levensgevaarlijke en illegale’ siliconen, omdat deze in de bloedbaan kunnen belanden en zo bloedvaten kunnen verstoppen. De familie van Christina vindt echter dat niet zij, maar de plastisch chirurg deze dodelijke operatie had moeten voorkomen. Ze lijken nog hun gelijk te krijgen ook: een maand na Christina’s dood werd de betreffende kwakzalver gearresteerd. Momenteel wordt zij vervolgd voor onvrijwillige doodslag.

Vreemde uitstulpingen en bulten

Wie? Voormalig supermodel Linda Evangelista

Incident: permanent misvormd

Hoe? Door bijwerkingen van liposuctie

Ze werd ooit in een adem genoemd met Naomi Campbell en Cindy Crawford, maar voormalig supermodel Linda Evangelista is anno 2024 behoorlijk afgegleden. Rond haar vijftigste verjaardag achtte de Canadese de tijd rijp om wat overbodige vetrolletjes aan te pakken. Daarvoor onderging zij een half jaar lang de zogeheten CoolSculpting-operaties, een ingreep waarbij vetcellen worden bevroren. Vergelijkbaar met liposuctie, maar dan minder ingrijpend. Althans, dat kreeg Evangelista te horen.

Het liep anders. Drie maanden na haar laatste behandeling begon het supermodel ineens overal op haar lichaam vreemde uitstulpingen en bulten te zien. Wat bleek? Door de behandelingen was hadden Evangelista opgezadeld met paradoxale vethyperplasie (PAH), een bekende bijwerking die voor het tegenovergestelde effect zorgt. “Mijn vetcellen namen toe in plaats van af en zorgden ervoor dat ik nu permanent misvormd ben, ook na twee pijnlijke operaties die de schade moesten herstellen,” aldus de woeste Canadese destijds op haar Instagram. “Ik ben, zoals de media het al beschreven, onherkenbaar.”

Aan de foto’s van voor en na is inderdaad te zien dat Evangelista betere tijden heeft gekend. Extra pijnlijk, gezien haar carrière als model. “PAH heeft me niet alleen mijn broodwinning afgenomen, het heeft me ook in een diepe depressie en naar de laagste diepten van zelfhaat gebracht. Ik ben een kluizenaar geworden.” Pas na vijf jaar gaf Evangelista haar eerste interview over het incident en in 2022 sleepte zij CoolSculpting voor de rechter. Inmiddels heeft het bedrijf geschikt voor een onbekende geldsom en is Evangelista klaar voor de toekomst. “Ondanks dat ik er niet meer zoals mijzelf uitzie.”

Borstvergroting bij tandarts

Wie? Mary Magdalene (nee, niet de heilige)

Incident: bloedverlies, misvormde vagina, ontplofte borsten

Hoe? Door ongekende verbouwingsdrang

Wie voor de eerste keer het Instagram-profiel van Mary Sebastian Pickles Magdalene (we verzinnen het niet) bezoekt, zal even schrikken. Nee, het betreft hier geen wetenschappelijk experiment, maar daadwerkelijk een mens van vlees en bloed. Mary is een klein fenomeen op het internet en zeker niet vanwege haar natuurlijke schoonheid. Dit Canadese model was pas 21 lentes jong toen zij haar eerste borstvergroting onderging. Dat was bij een Mexicaanse tandarts en mislukte dan ook volledig. Hierna kwam het eigenlijk nooit meer goed met Mary. Het model is inmiddels 30 jaar en compleet geruïneerd door alle borstimplantaten, fat transfers, neuscorrecties, Brazilian butt lifts, wenkbrauwcorrecties, liposucties, facings en ga zo maar door. Haar honderdduizenden volgers op social media lijken te smullen van al die extreme operaties. Voorlopig hoogtepunt (lees: dieptepunt) daarin is Mary’s illegale operatie in 2018 om ‘de dikste, grootste en snelste vagina ter wereld’ te creëren. Wat zij daarmee precies bedoelde laten we even in het midden, maar natuurlijk mislukte ook deze ingreep faliekant. Mary verloor tijdens de operatie zoveel bloed, dat haar gedroomde flamoes haar bijna haar leven kostte. Dit wandelende experiment kwam vaker dichtbij de dood. Ze overleefde ternauwernood haar ‘rottende billen’, die weer een gevolg waren van illegale kontinjecties. Ze wist de boel uiteindelijk met secondelijm af te dichten.

Bijna tien jaar en vele tonnen van cosmetische ingrepen later heeft Mary nu spijt. Een ontplofte tiet in 2023 was voor haar de druppel. Zelf zegt zij trouwens het licht te hebben gezien na het innemen van heel veel paddo’s. “Daarna ontwaakte ik spiritueel en besefte ik dat het misschien beter is voor mijn algehele welzijn om het wat rustiger aan te doen met al die operaties,” aldus het model vorig jaar in tabloid TMZ. “Het is geen leuk avontuurtje meer, het is gewoon op alle mogelijke manieren uitputtend. Mijn tijd gaat verloren, mijn bankrekening, mijn energie, mijn gezondheid.” Direct na die spijtbetuiging ging Mary alweer onder het mes, maar ditmaal om de boel juist terug te draaien. Na haar eerste borstverkleining klonk Mary dik tevreden: “Als ik nu met mensen praat, staren ze niet alleen naar mijn tieten.” Ook die snelle, dikke en grote vagina, die door illegale fillers op ‘vrouwelijke testikels’ is gaan lijken, zou reeds gecorrigeerd zijn. Voor beeldmateriaal daarvan mag u zelf even gaan zoeken.

100 cosmetische ingrepen

Wie? Rodrigo Alves, de menselijke Ken (van Barbie)

Incident: Afvallende neus, afstervend vlees, ademhalingsproblemen

Hoe? Door ruim 100 cosmetische ingrepen

‘The Human Ken doll’. Zo stond Rodrigo Alves (40) lange tijd bekend. En terecht: deze Braziliaan gaf in vijftien jaar tijd een grove 700.000 dollar uit om op de mannelijke variant van Barbie te lijken. Daarvoor onderging hij 75 operaties, waaronder talloze liposucties, een haartransplantatie, fillers, implantaten, grote hoeveelheden botox, een kunstmatige siliconen-sixpack, elf neusoperaties, het inbrengen van een ‘oplosbare ballon’ in zijn maag, en het verwijderen van vier ribben (om beter in getailleerde colberts te passen). “Mannelijke perfectie is voor mij symmetrie: een gebeiteld gezicht, brede schouders, een slank figuur, een prominente kaaklijn, gedefinieerde buikspieren en een borstkas in verhouding,” zo verklaarde Alves in een interview met The Sun. Die zoektocht naar mannelijke perfectie begon in 2004, toen Alves zijn eerste operatie onderging. Gaandeweg ging hij steeds meer lijken op Ken, de mannelijke tegenhanger van Barbie. Tot ieders verbazing verklaarde Alves enkele jaren geleden dat hij dit helemaal niet wil. “Op straat noemen ze me Ken, wat ik eigenlijk niet fijn vind. Het is nooit mijn bedoeling geweest om een Ken look-a-like te worden, laat staan beroemd te worden. Dat gebeurde gewoon.” Later bleek de Braziliaan eigenlijk te kampen met morfodysforie, een stoornis waarbij iemand zijn of haar eigen lichaam verschrikkelijk vindt. Daarvoor gaat Alves weliswaar naar de psycholoog, maar dat is meer voor de vorm. “Het is prettig om met zo’n psycholoog te praten, maar ik blijf gewoon doorgaan met het creëren van mijn eigen ideaalbeeld,” aldus Human Ken.

De transformatie naar een levende pop ging voor Alves niet zonder slag of stoot. Vooral zijn neus blijkt een pijnpunt. Toen hij zich enkele jaren geleden voor de 42ste keer liet verbouwen, zou er een gat in zijn nieuwe reukorgaan zijn ontstaan, omdat zijn lichaam het synthetische kraakbeen afstootte. Alves liep daarbij een flink risico op necrose, een ziekte waardoor je vlees afsterft. Een jaar later, in 2017, was het alweer raak. Toen erkende Alves op de Britse televisie dat hij moeite heeft met ademhalen door al die neusoperaties. Twee jaar later zakte zijn neus bijna weg in zijn gezicht. Voor het bizarre probleem ging hij, jawel, onder het mes. En dan nu het mooie: toen Alves in 2020 eindelijk zijn doel had bereikt en precies op Ken leek, kreeg hij ineens een identiteitscrisis. Hij wilde toch liever Barbie worden. “Ik heb me altijd vrouwelijk gevoeld,” zo verklaarde de internetberoemdheid in The Sun. “Omdat ik geen mannelijke persoonlijkheid heb, besloot ik mijn uiterlijk zo masculiene mogelijk te maken. Maar hoeveel ik ook op Ken leek, dat verlichtte niet de pijn dat ik mij van binnen toch Barbie voelde.” Sindsdien is Alves uit de kast als transgender. Wat Alves betreft, behoort Human Ken doll tot het verleden. En ja, daarvoor moesten dus wel weer wat ingrepen aan te pas komen. Voor een nieuwe vrouwenlichaam – kunstmatige sixpack eruit, titanium borstimplantaten erin, voorhoofd ingekort, kin bijgewerkt, adamsappel verwijderd – spendeerde Alves, die tegenwoordig de voornaam Jessica draagt, nog maar eens een paar ton. Inmiddels verbouwde hij/zij/het zichzelf meer dan honderd keer en gaf daarbij 1,4 miljoen dollar uit. Alves kan het betalen, onder meer dankzij een erfenis van zijn grootouders.

Hartaanval bij echtgenoot

Wie? De 33-jarige Hilary Brown uit Amerika

Incident: hartaanval op de operatietafel van haar man

Hoe? Door een alternatief medicijn

Ze zeggen weleens dat je je partner niet moet willen veranderen. Ben Brown, een plastisch chirurg uit Florida, had daar duidelijk maling aan toen hij besloot zijn eigen vrouw te verbouwen. De 33-jarige Hilary Brown nam vorig jaar – niet voor de eerste keer - plaats op de operatietafel van haar echtgenoot en ging onder narcose, maar zou niet meer wakker worden. Tijdens de operatie ging het mis en besefte Ben dat hij zijn gebruikelijke medicatie niet bij de hand had. Daarop diende hij zijn vrouw een alternatief middel toe, maar daar reageerde Hilary slecht op. Op de operatietafel kreeg zij meerdere beroertes en uiteindelijk een hartaanval. De dagen erna lag Hilary in coma.

Onderwijl was haar man annex moordenaar compleet radeloos. “Hillary Ellington Brown, jij bent mijn zielsverwant, mijn wereld, mijn alles. Kom alsjeblieft terug. Alsjeblieft!” schreef hij op Twitter. Het liep anders: een week na de cosmetische ingreep besloten de familieleden Hilary, moeder van drie kinderen, van de beademing af te halen wegens de opgelopen hersenbeschadiging. Ben Brown wacht momenteel zijn veroordeling af.

Fatale Mexicaanse ingreep

Wie? Lauren Robinson, een 29-jarige moeder van 4 kinderen uit Texas

Incident: dood door goedkope ingreep over de grens

Hoe? Door een schimmelinfectie

Zoals sommige Nederlanders steeds vaker de weg vinden naar Turkije voor goedkope haartransplantaties en betaalbare buttlifts, reizen steeds meer Amerikanen af naar Mexico om zich daar te laten verbouwen. Cosmetische ingrepen achter de Mexicaanse grens kunnen tot wel 16.000 dollar goedkoper uitpakken, maar dat prijsverschil is niet zonder gevaar. De familie van Lauren Robinson uit Texas weet er alles van. In februari vorig jaar ging deze vrouw naar Matamoros, in de Mexicaanse staat Tamaulipas, om aan zichzelf te laten sleutelen. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand. “Het ging fantastisch, de resultaten waren geweldig, alles klopte, ze ging na een poosje weer aan het werk,” schetste haar echtgenoot in een interview. “Maar toen ging het mis. Ze begon ineens voortdurend tegen mij te zeggen: Ik heb hoofdpijn, er klopt iets niet.” Dat bleek geen vals alarm. Drie maanden na de bewuste ingreep kreeg Lauren drie beroertes.

In het lokale ziekenhuis overleed zij op 29-jarige leeftijd en liet daarmee vier jonge kinderen achter. De doodsoorzaak werd later bekend: schimmelmeningitis, een infectie die vaak wordt opgelopen tijdens cosmetische ingrepen, op het punt dat men een injectie in de wervelkolom ter verdoving krijgt toegediend. De 149 Amerikanen die soortgelijke operaties ondergingen in dezelfde Mexicaanse kliniek, worden sindsdien nauw geobserveerd.

Van A naar D naar A

Wie? Jamie Crafoord

Incident: ernstig ziek, bijna dood

Hoe? Mislukte borstvergroting

Ook in Nederland gaat het weleens mis bij de plastische chirurg. Jamie Crafoord, een influencer uit Amsterdam, was tien jaar terug niet te spreken over haar A-cup en stapte met al haar spaargeld naar de kliniek. Ze liep naar buiten met dubbel D en was dolblij. Jaren later, tijdens een vakantie in Frankrijk, zakte zij ineens in elkaar. “Mijn hart ging als een gek tekeer. Ik dacht echt dit is mijn laatste ademhaal,” aldus Jamie destijds tegen AT5. Wat er precies met haar aan de hand was, wisten de artsen niet. Onderwijl ging het steeds slechter met de Amsterdamse. “Ik ben zeven keer in een ambulance meegevoerd, het was echt ziekenhuis in en uit, in en uit.” Pas veel later ontdekte Jamie dat haar borstimplantaten de boosdoeners waren. Of, zoals zij die dingen zelf omschrijft: tikkende tijdbommen. De siliconen protheses waren gaan lekken, een bekend proces waarbij giftige stoffen in het lichaam terecht kunnen komen. En dat leidt weer tot een hele riedel ernstige gezondheidsklachten, met een verhoogd risico op lymfeklierkanker als worst case scenario. “Mijn protheses bleken in Amerika al teruggeroepen en verboden te zijn. Daar heb ik nooit een melding van gehad en heb nog veel te lang met afgekeurde protheses rondgelopen die me hartstikke ziek maakten,” aldus de woedende influencer in de LINDA. “Daar zat ik dan, 26 jaar en compleet afhankelijk van anderen. Ik hoorde met vriendinnen af te spreken, op feestjes te dansen. Maar ik leefde als een bejaarde. En steeds was ik bang om dood neer te vallen, dat mijn hart het zou begeven.”

Jamie liet haar implantaten verwijderen en richtte het platform Calm Your Tits op, waarmee zij haar vrouwen wil behoeden voor de gevaren van deze ‘potentiële sluipmoordenaars’. Over haar nieuwe uiterlijk zegt ze: “Nu mijn implantaten eruit zijn denk ik ook echt: jeetje, ik heb zulke prachtige tietjes van mezelf. Dit past bij wie ik ben. Ik vind mezelf prachtig.” Wij kunnen dat alleen maar beamen.

Wereldberoemde verbouwingen

Wie? De celebrities

Incidenten: van afbrokkelende neuzen tot lelijke kattenkoppen

Hoe? Door te veel geld, aandacht en likes

Wat doe je met je miljoenen als je al alles hebt wat je hartje begeert? Je lichaam upgraden, bijvoorbeeld. Hoewel, upgraden? In veruit de meeste gevallen komen ook de sterren eerder slechter dan beter uit een cosmetische operatiekamer. Bekendste voorbeeld is wellicht Michael Jackson, de popster die uiteindelijk bezweek aan de vele pijnstillers die hij nodig had om alle fysieke ingrepen te verdragen. Jackson leed aan de auto-immuunziekte lupus en de huidziekte vitiligo. En hij had last van Body Dysmorphic Disorder (BDD), waarbij iemand overmatig en zonder aanwijsbare reden bezig is met zijn uiterlijk. Die combinatie resulteerde in talloze verbouwingen, waaronder ruim twintig neusoperaties.

Mickey Rourke

Ook acteur Mickey Rourke kon er wat van. De acteur liet meermaals zijn gezicht gladtrekken en implantaten in zijn kin en wang installeren. Toegegeven: na jarenlang van excessief alcoholgebruik en klappen opvangen als bokser was er wel iets nodig om zijn gezicht te redden. Helaas mislukten de meeste ingrepen, waardoor het nooit echt goed is gekomen met de kop van Rourke.

Jocelyn Wildenstein.

Nog veel verder ging Jocelyn Wildenstein, ook wel bekend als de meest verbouwde vrouw ter wereld. Maar ook als Catwoman en The Lion Queen. In haar jonge jaren had Wildenstein namelijk een ziekelijke obsessie voor katten. Zodanig zelfs, dat zij aan haar eerste plastische chirurg vroeg haar gezicht ‘katachtig’ te maken. Of dat gaat gelukt is? Oordeel zelf. Wildenstein gaf inmiddels 4 miljoen euro uit om op haar lievelingsdier te lijken. Aan de mening van anderen heeft zij, godzijdank, dikke schijt. “Ik vind mezelf ontzettend mooi. Als ik in de spiegel kijk, spin ik van plezier.”

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Entertainment
  • Adobe Stock, Cover Images, NL Beeld, Startraks Photo e.a.