Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Henk Strootman

Misdaadcolumn: Bolle Jos en Magere Hein

Elke week schrijft misdaadverslaggever Henk Strootman een column over wat hem opvalt in de crimewereld. Deze week: een beruchte Brabander.

Henk Strootman

In juni dient de strafzaak tegen ‘Bolle Jos’ Leijdekkers (32) uit Breda. Niet dat hij erbij aanwezig zal zijn, want de Brabander is al twee jaar op de vlucht. Toch acht het OM de tijd rijp om het dossier voor de rechter te brengen. Dan maar bij verstek. Het gaat om grootschalige drugshandel en het excessieve geweld dat daarbij kwam kijken. Verslaggevers Yelle Tieleman en Chiel Timmermans zitten voor het AD boven op de zaak en gaven onlangs een onthutsend inkijkje in de wereld van Jos. Daartoe hadden ze inzage in het Sky ECC-berichtenverkeer waarmee de bendeleden dachten onbekommerd te kunnen communiceren. Maar zoals bekend heeft de recherche de chats kunnen kraken.

Daarin is te lezen hoe er achteloos over leven en dood wordt beslist. In 2020 is het beoogde doelwit de Utrechtse drugshandelaar Robin van Ouwerkerk, de man in wiens opdracht martelcontainers in Wouwse Plantage werden opgezet. Ocean S. is de man die het allemaal moet regelen, volgens justitie dus in opdracht van Leijdekkers. “Broer we moete iemand laten slapen,” leest S. op zijn Sky-telefoon. “Echt een belangrijke.” De volgende dag ontvangt de Amsterdammer meer informatie, zoals een foto van Funda waarop een woning in Den Haag is te zien. “Dit is het adres van die hond, hebben we net doorgehad,” staat erbij. Omdat Ocean S. in een ander onderzoek wordt opgepakt, gaat de liquidatie niet door. Van Ouwerkerk zal niet lang daarna overlijden aan kanker.

Opvallend genoeg staat een andere bekende zaak niet in de tenlastelegging, namelijk de verdwijning van ‘Godmother of Coke’ Naima Jillal uit Amsterdam. Justitie denkt dat zij in september 2019 om het leven is gebracht. In een loods in het Antwerpse havengebied zouden persoonlijke spullen van haar zijn gevonden. ‘Zouden’, want justitie houdt nog een slag om de arm. Er is weliswaar de overtuiging dat Bolle Jos hier de hand in heeft gehad – als straf voor een verdwenen partij cocaïne – maar het overtuigende bewijs ontbreekt nog. Datzelfde geldt voor andere liquidaties en pogingen daartoe.

‘Godmother of Coke’ Naima Jillal.

Eén zo’n zaak is nogal onderbelicht gebleven: de mislukte moordaanslag op een keurige, hardwerkende man uit een plaatsje bij Rotterdam. Ik noem hem maar even R. De man heeft genoeg meegemaakt en wil nu niets liever dan een rustig leven. Het had echter maar weinig gescheeld of aan dat rustige leven was in april 2020 een einde gekomen. R. werkte in die tijd in de wegenbouw en was in zee gegaan met ene Ibrahim, die hij kende uit de branche. Wat R. niet wist was dat Ibrahim met duistere types omging, zoals de uitbaters van een louche autoverhuurbedrijf op hetzelfde industrieterrein. Toen R. en Ibrahim een conflict kregen omdat laatstgenoemde zijn financiële verplichtingen niet nakwam, besloot hij wat te gaan snuffelen.

Justitie denkt dat Bolle Jos ook de hand heeft gehad in de verdwijning van ‘Godmother of Coke’ Naima Jillal, maar overtuigend bewijs ontbreekt nog

Dat had hij beter niet kunnen doen. R. ontdekte dat Ibrahim in Antwerpen een grote loods had gehuurd, zogenaamd als dependance van hun bedrijf in Barendrecht. En dat terwijl Ibrahim beweerde geen geld te hebben. R. stuurde hem een berichtje met foto van de loods en de tekst: “Ik hou je in de gaten.” Dit werd bijna zijn doodvonnis. De loods bleek te zijn gehuurd voor de opslag van 4200 kilo cocaïne. Op een vroege ochtend in april 2020 werd de ‘lastige’ R. voor zijn huis opgewacht door iemand die een pistool op zijn hoofd richtte en zonder aarzelen de trekker overhaalde. Het wapen weigerde en de schutter ging er met zijn handlanger vandoor. De mannen werden opgepakt, maar kregen slechts enkele maanden straf omdat het wapen nooit was gevonden.

De opdrachtgever is nooit achterhaald. Maar in de zaak van die onderschepte 4200 kilo komt toch weer een bekende naam naar boven: Bolle Jos.

Misdaad
  • Politie