Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Quincy Promes zat in Dubaiaanse gevangenis met 'Dikke Nordin' en Gerrit de G.'

Profvoetballer Quincy Promes deelt een cel met de veroordeelde Nederlander Gerrit 'Tjabo' de G. en zat op dezelfde afdeling als de beruchte 'Dikke Nordin' El H. Dat meldt een bekende van De G. aan Crimesite.nl.

Promes

Foto boven: Nordin El H.

Iets meer dan een maand geleden werd Promes opgepakt in Dubai. Aanleiding was 'het wegrijden na een ongeluk' in het oliestaatje, maar inmiddels is Promes van het politiebureau overgebracht naar de Al Aweer-gevangenis. Promes heeft namelijk wel meer op zijn kerfstok - een veroordeling wegens betrokkenheid bij drugssmokkel en eentje voor een steekpartij - en Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Promes wacht zijn lot af in de cel. Naar verluidt wil ook Rusland hem hebben omdat hij daar belastingfraude zou hebben gepleegd. De tijd zal uit moeten wijzen in welk land de speler van Spartak Moskou straks voet aan land zet.

Celgenoot

In de Al Aweer zouden niet veel medegevangenen weten wie hij is, brachten bronnen binnen de bajes eerder naar buiten. Het zouden vooral Pakistanen, Egyptenaren of Indiërs zijn. Toch deelde hij de afdeling (en cel) ook met mensen die ook uit de Lage Landen komen.

Zo zou zijn celgenoot Gerrit ‘Tjabo” de G. zijn, een in Den Haag tot 11 jaar cel veroordeelde Nederlander. Dat schrijft Crimesite. De G. was volgens justitie de leider van een groep mannen die in enkele jaren tijd honderden miljoenen omzette met drugssmokkel tussen Zuid-Amerika en Europa. De groep waste de euro's wit doormiddel via de handel in goud, aldus het Belgische OM.

Crimesite zou contact hebben gehad met een bekende van De G., die ook zou hebben gezegd dat Promes op dezelfde afdeling - Umbur A1 - zat als 'Dikke Nordin' El H., een vermeende Belgische drugsbaron. El H. is inmiddels aan onze zuiderburen uitgeleverd.

'Dikke Nordin'

Nordin El H. alias 'Dikke Nordin' is een 35-jarige Marokkaanse Belg, die te boek staat als een van de beruchtste criminelen van België. Jaren geleden groeide Nordin in Antwerpen uit tot zware jongen; de hoeveelheden drugs namen toe en El H. ontpopte zich tot de heuse 'koning van de coke'. Hij zou zijn geld op een gegeven moment niet eens meer tellen, maar wegen, zóveel poen zou hij binnenharken.

Er wordt vermoed dat 'Dikke Nordin' achter talloze schietpartijen en explosies zit die tussen 2017 en 2020 plaatsvonden in Antwerpen. Dit terwijl hij in 2016 naar Dubai verhuisde, om vanuit daar zijn organisatie te leiden, zo denkt het OM in België.

Daar werd hij uiteindelijk opgepakt, weer losgelaten, en weer in de boeien geslagen. Afgelopen vrijdag werd hij na een hoop gesprekken op het vliegtuig naar België gezet. Naar verluidt willen de Belgen na Nordin nóg een handjevol Belgische criminelen of vermeende criminelen laten uitleveren door de Verenigde Arabische Emiraten.

Slechte omstandigheden

Ondertussen is Nederland dus ook met Dubai in gesprek om Quincy Promes hierheen te halen. Zijn tijd in de Aweer-gevangenis zou echter een hel zijn. Hij heeft het 'loodzwaar', aldus bronnen tegen de Telegraaf.

In de Dubaiaanse bajes zou hij te maken hebben met slecht eten, weinig luchttijd, veel lawaai en weinig bewakers. "Verkrachtingen van jonge jongens zijn aan de orde van de dag", aldus bronnen tegen de Telegraaf. Zijn cel zou hij moeten delen met 20 man, terwijl er maar zes bedjes staan.

Misdaad
  • Crimesite
  • Interpol