Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Forse celstraffen: 'Criminele woonwagenfamilie zette 360 miljoen om'

De familie verdiende een vermogen, maar volgens de rechter wel op illegale wijze.

Woonwagenfamilie

Afbeelding ter illustratie

Ze reden in prachtige bolides, hadden mooie boten en lieten het breed hangen. Maar aan die levensstijl kwam abrupt een einde toen de politie op 29 juni 2022 het woonwagenpark in Den Haag binnenviel. Nu zijn meerdere familieleden fors gestraft.

Gerrit de G. (55) moet van de rechter 11 jaar brommen voor witwassen en voorbereidingen van harddrugshandel. Zoon Johan (29) verdwijnt voor 6 jaar achter de tralies voor deelname aan een criminele organisatie en witwassen, en Johans neefje Carlo de G. junior (22) heeft 3 jaar opgelegd gekregen waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Jan R. (74 jaar oud en tevens Gerrit de G's schoonvader en Johans opa) is schuldig aan het vervoeren van gigantische geldbedragen en witwassen, maar hoeft niet de cel in. Hij komt er vanaf met een taakstraf van 240 uur.

Miljoenen omzet

Sommige veroordeelde familieleden worden naar de cel gebracht, maar dat geldt niet voor Gerrit de G. De man - die volgens de rechtbank de leider van de familie en de criminele organisatie was - vluchtte vlak voor de politie-inval van 29 juni 2022. Onder zijn leiding runde de familie volgens het AD 'een grootschalig drugsnetwerk' vanuit het woonwagenpark in Den Haag. De krant spreekt zelfs van een vermoedelijke omzet van 360 miljoen euro.

Met een deel van de poen werden luxe goederen en goud gekocht. Dat laatste gebeurde volgens de rechtbank in het buitenland als dekmantel om crimineel geld wit te wassen. Zoon Johan de G. smolt goud om in het schuurtje in het woonwagenpark en telde cash. Volgens de rechter hielp zijn neefje Carlo junior soms mee. Opa Jan vervoerde geld met zijn auto en hielp ook mee met witwassen, aldus het vonnis.

Bewijs

Het meeste bewijs in de zaak bestaat uit honderdduizenden versleutelde berichten in honderden chats. Er werd een grootschalig onderzoek gestart onder de naam 'Asperge', met als hoogtepunt de politie-inval in de zomer van 2022. Zoals eerder gezegd is de verblijfplaats van Gerrit de G. onbekend. Voor hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Misdaad
  • AD
  • Adobe Stock