Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beruchte drugsbaron 'Dikke Nordin' wordt uitgeleverd aan België

De Verenigde Arabische Emiraten gaan Nordin El H. uitleveren aan België. 'Dikke Nordin', zoals de 35-jarige Marokkaanse Belg genoemd wordt, is een van de meest beruchte criminelen van Vlaanderen.

Dikke Nordin

Al jaren proberen onze zuiderburen Nordin El H. achter tralies te krijgen. Justitie deed daarvoor meerdere verzoeken tot uitlevering aan Dubai, het emiraat waar Nordin de afgelopen jaren woonde - en van waaruit hij vermoedelijk zijn criminele zaken voortzette. Die pogingen mislukten meermaals, maar inmiddels zijn de Verenigde Arabische Emiraten, waar Dubai onder valt, overstag. Dat schrijven meerdere Belgische media.

Nordin zelf zag uitlevering naar verluidt niet zitten en ging in beroep. Daar had het Hof van Cassatie in Dubai echter weinig boodschap aan - El H. wordt op een nader te bepalen moment overgevlogen naar België.

Vermeend onderwereldkopstuk

In Antwerpen groeide de Belgisch-Marokkaanse van kleine drugshandelaar uit tot zware jongen. Letterlijk en figuurlijk. De hoeveelheden drugs namen toe en El H. ontpopte zich volgens de vele verhalen tot de heuse 'koning van de coke'.

"Zijn rol kwam aan het licht bij het onderzoek naar de patserige bodybuilder Frank De Tank", schrijft het Belgische PZC. Deze Frank V. zou ladingen cocaïne uit de haven hebben gehaald in opdracht van Nordin El H. alias 'Dikke Nordin van den Dam'. Die laatste bijnaam heeft hij te danken aan de plek waar hij opgroeide: Dam, een wijk in Antwerpen.

Een van die ladingen drugs ging echter verloren en Nordin zou Frank V. de schuld hebben gegeven. Dit zou geleid hebben tot een flinke afranseling van 'De Tank' en zelfs een aanslag met brandbommen en een kalasjnikov op het huis van de bodybuilder. Ook Nordins eigen kring was doelwit. Zo werd de auto van zijn moeder in brand gestoken en zijn ouderlijk huis onder schot genomen. De kwestie rond de partij drugs en het geweld dat daar schijnbaar uit voortkwam, speelde zich in de periode 2016/2018.

In de jaren erna bleven politie en justitie Nordin El H. in de gaten houden. El H. is volgens justitie immers een zeer belangrijke cokebaas zijn die aan de top staat van een crimineel netwerk. Er wordt dan ook vermoed dat 'Dikke Nordin' achter talloze schietpartijen en explosies zit die tussen 2017 en 2020 plaatsvonden in Antwerpen. Dit terwijl hij in 2016 naar Dubai verhuisde, om vermoedelijk vanuit de Verenigde Arabische Emiraten zijn organisatie te leiden, zo denkt het Belgische OM.

Mogelijk 20 jaar cel

El H. vertrok niet voor niets naar Dubai; in 2016 werd hij tot 40 maanden cel veroordeeld voor drugshandel. Die veroordeling, plus het feit dat hij zou voorkomen in meerdere drugsdossiers, was reden voor België om bij de Dubaiaanse autoriteiten aan te kloppen met een verzoek tot uitlevering.

Toen hij in 2020 werd opgepakt in Dubai, kwam Nordin na een weekje alweer vrij. Hij zou 10.000 euro hebben betaald om op borgtocht weer op vrije voeten te komen. Op dat moment hadden de Verenigde Arabische Emiraten bovendien nog geen uitleveringsverdrag met België. Dat is sinds 2021 wel het geval. En omdat Nordin inmiddels weer vastzit in Dubai heeft de oliestaat nu wel afspraken gemaakt over zijn uitlevering.

Wanneer 'Van den Dam' wordt overgevlogen, is niet bekend. In België loopt hij het risico tot maximaal 20 jaar cel veroordeeld te worden.

Misdaad
  • PZC, Crimesite, DeMorgen
  • Interpol