Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Schorsing' Tom Egbers (66) ging niet in goed overleg: 'Gewoon toegang tot gebouw ontzegd'

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Tom Egbers de NOS voor de rechter sleept. Vandaag was het dan zover: Egbers vs. de NOS.

Tom Egbers

Op beelden is te zien hoe de NOS Studio Sport-presentator op maandag bij de rechtbank in Lelystad verschijnt met zijn vrouw Janke Dekker aan zijn zijde. "Ik vind het heel erg dat ik hier sta", laat Egbers weten aan de pers. "Ik werk 40 jaar voor de NOS en dit is echt het allerlaatste wat ik me had voor kunnen stellen, wat er had kunnen gebeuren."

Rapport-Van Rijn

Op 1 februari werd het rapport 'Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan' gepubliceerd door de commissie Van Rijn. Dit rapport stond vol met misstanden die zich hebben voorgedaan op de verschillende redacties binnen de NOS. Volgens Egbers was er voor het uitkomen van het rapport een onderlinge afspraak gemaakt tussen de omroep en Egbers: als zijn naam niet in het rapport genoemd zou worden, kon Studio Sport-presentator weer aan de slag. Dit gebeurde echter niet.

Advocaat Quant staat de presentator bij in de zaak tegen de omroep. Volgens hem kwam de NOS terug op de gemaakte afspraak wegens 'een nieuwe werkelijkheid'. Daarnaast liet Quant in de rechtszaal weten dat de NOS doet alsof het neerleggen van de werkzaamheden van Egbers in goed overleg is gegaan, maar is niets minder waar. "Er werd hem gewoon vanaf 11 maart 2023 de toegang tot het gebouw ontzegd", aldus de advocaat.

Anonieme tips

De NOS liet eerder weten dat er anonieme tips zijn binnengekomen over het vermeende wangedrag van Tom Egbers. Volgens de advocaat van de sportpresentator is het 'opmerkelijk' dat de omroep hier ineens mee aankomt. Quant benadrukte in de rechtszaal dat deze meldingen niet concreet zijn gemaakt en het ook onduidelijk is van wie deze meldingen dan komen.

Weer aan de slag

Quant zei in de rechtszaal ook dat de NOS de Studio Sport-presentator niet kan dwingen om andere werkzaamheden dan het presenteren van Studio Sport uit te voeren. "Er is geen juridische grondslag om Tom Egbers nog langer van zijn werk te houden", lichtte de advocaat toe.

De advocaat van Egbers stelde dat het onmogelijk is om de sportpresentator door de ophef over een affaire van 16 jaar geleden nu nog thuis te laten zitten. "Hij heeft daarvoor spijt betuigd", aldus Quant. Daarnaast benadrukte de advocaat nogmaals dat de vrouw in kwestie niet werd weggepest door de presentator: "Egbers en de vrouw hebben nog 6 jaar lang samengewerkt bij Andere Tijden Sport."

De 66-jarige presentator zit bovendien vlak voor zijn pensioen. Het terugkeren op de televisie is daarom 'essentieel is voor de rehabilitatie' van Egbers, zei Quant. "Hij gaat eraan kapot als hij zijn werk niet mag afmaken."

'Mooie sportdocumentaires'

Volgens advocate Le Noble, die de omroep bijstaat, ging het niet alleen om de affaire van 16 jaar geleden, maar heeft de NOS op het moment te maken met een onveilige cultuur, waar de presentator een rol in heeft gespeeld.

Le Noble liet in de rechtszaak weten dat een terugkeer bij Studio Sport op het moment niet mogelijk is voor Egbers wegens weerstand vanuit de redactie. Wat wél een mogelijkheid zou zijn, volgens de NOS, is dat Tom Egbers 'mooie sportdocumentaires' gaat maken die door een buitenproducent worden gemaakt.

Er werd maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak Tom Egbers vs. de NOS. Naar verwachting zal dit enkele weken duren.

Entertainment
  • NL Beeld / Heukers Media