Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

26 jaar cel voor Anouar T. voor rol bij liquidatie advocaat Derk Wiersum

De neef van Marengo-kopstuk Ridouan Taghi kreeg vrijdag in de rechtbank te horen dat hem een gevangenisstraf van 26 jaar staat te wachten.

Stille tocht Derk Wiersum

*Op de foto: stille toch na overlijden Derk Wiersum

Volgens de rechtbank is Anouar T. de leider van een criminele organisatie. Deze organisatie zou een rol hebben gespeeld in de moord op de advocaat van de kroongetuige - Nabil B. - in het Marengo-proces. Volgens de rechtbank heeft de organisatie onder leiding van de neef van Ridouan Taghi auto's gestolen. Deze wagens kregen vervolgens een nieuw nummerbord en werden opgeslagen in een garagebox.

Met deze auto's - waaronder een Renault Mégane - werd Derk Wiersum in de gaten gehouden. De wagen werd ingezet om voorverkenningen te doen rond het huis en kantoor van de advocaat. De Renault werd aangetroffen in een garagebox op naam van Anouar T.

Moord

Op 18 september 2019 werd de advocaat geliquideerd bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. De moord werd gepleegd door Moreno B. en Giërmo B., die dankzij de voorverkenningen wisten hoe laat en waar ze moesten zijn om de advocaat van zijn leven te beroven. Beide schutters werden in februari 2023 in hoger beroep wederom veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf.

Zo'n 4 jaar geleden werd de neef van Taghi al opgepakt door de politie. De telefoon van Anouar T. werd afgeluisterd doordat hij werd verdacht van het stelen van auto's. Terwijl zijn telefoon werd afgetapt, sprak T. over de telefoon over de mogelijkheid dat hij gezocht werd voor de moord op de advocaat Derk Wiersum.

Krystian M.

Er werden binnen deze zaak nog 8 andere verdachten veroordeeld tot celstraffen tussen de 208 dagen en 7 jaar. Ook verdachte Krystian M., die al eerder werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens zijn rol in de moord op Peter R. de Vries, werd in deze zaak veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar. Volgens de rechtbank is M. één van de daders die betrokken is geweest bij een zware mishandeling in 2019. Het slachtoffer werd destijds in de Adelaarstraat in Utrecht toegetakeld door 3 mannen met honkbalknuppels, hamers en een moker.

Een andere neef van Ridouan Taghi, Jaouad F., zou vanuit Marokko de moord op Derk Wiersum hebben aangestuurd. Daarnaast zou hij ook een rol hebben gespeeld in de autodiefstallen. F. werd in de Marokkaanse hoofdstad Marrakech gearresteerd vanwege een vergismoord op de zoon van een Marokkaanse rechter.

Misdaad
  • NL Beeld / Proshots