Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: politie Noord-Yorkshire en Jaouad W.

Winnaar

De winnaar: de politie van het Britse Noord-Yorkshire

Uitstekend om niet weg te lopen voor de gevolgen van je daden, maar om nou zelf de politie te bellen wanneer je bezopen achter het stuur zit? Dat noemen we vooral dubbel dom.

De politie van het Britse Noord-Yorkshire moet vast gedacht hebben aan een grap, toen rond het middaguur (!) de telefoon rinkelde. Een 52-jarige man had iemand betrapt op het rijden onder invloed: zichzelf. Hij wist niet meer wat hij deed, of hij alsjeblieft van de weg gehaald kon worden. Het verhaal met dubbele tong klonk geloofwaardig, dienstauto’s rukten direct uit. Binnen een kwartier kon hij in de boeien worden geslagen en op het bureau bleek hij ruim drie keer meer te hebben gedronken dan toegestaan. Aan het eind van de maand hoort de man zijn straf in de rechtbank, maar de politie van Noord-Yorkshire heeft een zaak in ieder geval nog nooit zo makkelijk opgelost.

De verliezer: Jaouad W.

Wat zegt een agent eigenlijk tegen iemand die wordt aangehouden in zijn cel? U staat onder arrest, kom maar even mee naar de gevangenis? Geen idee, maar het overkwam Jaouad W. vorige week in De Schie in Rotterdam.

Justitie ziet in W. een huurmoordenaar uit het netwerk van Ridouan T. en hij zit momenteel dus al een celstraf uit, maar die verloopt volgende maand. Voor de betrokkenheid bij nog eens vijf liquidaties, gepleegd tussen 2011 en 2014, is W. nu aangehouden. De arrestatie volgde na maandenlang onderzoek naar een aantal cold cases. Met behulp van ontsleutelde cryptotelefoons stuitte de politie op nieuwe informatie. “De slachtoffers werden allemaal op straat doodgeschoten, maar wie daarvoor verantwoordelijk is, bleef al die jaren een raadsel,” schreef de politie. De betrokkenheid van W. moet eerst maar eens worden bewezen, maar dat hij volgende maand vrijkomt, zoals gepland, kan hij waarschijnlijk vergeten.

Misdaad
  • ANP, Politie Noord-Yorkshire