Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Bizarre veilingobjecten: de raarste en duurste transacties van deze eeuw

Schoonmoeders, gedragen onderbroeken, gebakken lucht, rottende kiezen; spullen waar een normaal mens zo snel mogelijk vanaf zou willen, worden door verzamelaars, puristen en ordinaire maniakken juist opgekocht voor absurdistische geldbedragen. Een kleurrijk overzicht van de raarste en duurste transacties van deze eeuw.

Veilingobjecten

Wat: een beschadigd hondenhok

Verkocht door: een slimme speler

Verkocht aan: een enorme ruimtenerd

Voor hoeveel: 39.000 dollar

“Het is ongelooflijk onwaarschijnlijk dat een meteoriet daadwerkelijk iets raakt uit ons dagelijkse leven,” aldus een veilingmeester die in 2022 een hondenhok voor tienduizenden euro’s wist te slijten. Het ging hier dan ook om het enige geregistreerde hondenhok ter wereld dat ooit getroffen zou zijn geweest door een brokje meteoriet met een gewicht van hooguit drie ons. Het ruimtesteentje sloeg een gaatje van zo’n 17 centimeter omvang in het huisje van Rocky, de blaffende bewoner van de houten constructie.

Je zou denken dat een gat in het dak de waarde van je hondenhok niet per se ten goede komt, maar zodra er ruimteobjecten mee gemoeid zijn, ligt dat blijkbaar heel anders. Voor het hok van Rocky stonden in 2022 de ruimtenerds in de rij. Mét getrokken portemonnee. De verkoper voelde dat goed aan en schatte de waarde van het ding aanvankelijk op, waarom ook niet, drie ton. Zo gek werd het niet, maar ook met 39.000 dollar mochten Rocky en zijn baasje in hun handen knijpen. Dat bedrag is meer dan het dubbele van wat de meteoriet zelf uiteindelijk opleverde. Slim gespeeld.

Wat: de peuken, gitaren en zes blonde haartjes van Kurt Cobain

Verkocht door: aanbidders van Kurt Cobain

Verkocht aan: nog veel grotere aanbidders van Kurt Cobain

Voor hoeveel: heel veel geld

De een z’n dood is de ander z’n brood. Sinds het overlijden van Kurt Cobain in 1994, op de leeftijd van 27 jaar, is menig slimmerik schathemeltjerijk geworden met diens achtergelaten spulletjes. Zo leverde de handgeschreven songteksten, boze brieven naar MTV en de vele elektrische gitaren van de legendarische Nirvana-zanger eerder al astronomische bedragen op. Twee jaar terug tikte een liefhebber 4,5 miljoen dollar af voor de Fender Mustang waarmee Smells Like Teen Spirit werd gemaakt.

Twee jaar daarvoor was Cobain al postuum de man geworden van de duurste gitaar ter wereld. Zijn Martin D-18E, waar de rocker op pingelde tijdens zijn befaamde MTV Unplugged-optreden, wisselde in 2020 voor 6 miljoen dollar van eigenaar.

Maar ook compleet nutteloze items gingen voor knotsgekke bedragen onder de hamer. Een ongeopend pakje peuken van Kurt, in de markt gezet als ‘het duurste pakje sigaretten ooit’, werd op een veiling in Nashville voor bijna 5000 dollar verkocht. Volgens het veilinghuis waren deze American Spirit-mentholsigaretten de favoriete smaak van Kurt, dat dan weer wel.

En natuurlijk kan het altijd gekker. Enkele jaren terug verscheen op een digitale marktplaats ineens een advertentie voor zes haren van Kurt Cobain. Deze ‘iconische blonde lokken’, zoals de verkoper zijn product aanprees, zouden zo’n twee decennia geleden zijn afgeschoren en daarna in uitstekende conditie geconserveerd in een boterhamzakje. In 2021 legde een megafan van Nirvana omgerekend 12.000 euro neer voor het zakje haren. Niet eens het hoogste bedrag ooit betaald voor beroemde haartjes, trouwens: de vetkuif van Elvis Presley leverde ooit al eens 115.000 dollar op. Als je haar maar goed zit.

Wat: de zus van James Blunt

Verkocht door: James Blunt

Verkocht aan: een rijke stinkerd uit Ierland

Voor hoeveel: dat weet niemand

Stel: je moet naar Ierland voor de begrafenis van een geliefde. Maar onderweg zit alles tegen: de vliegtuigmaatschappij staakt, de veerboten varen die dag niet en zelfs de treinen werken niet mee. Blinde paniek. Het overkwam de zus van James Blunt in 2005. De zanger twijfelde geen seconde en deed het enige wat je in een dergelijke situatie kan doen: je zus op eBay aanbieden. Huh? “Ik was in de tijd verslaafd aan eBay,” legde Blunt destijds uit in The Guardian. “Toen ik mijn huilende zus aantrof, besloot ik het volgende bericht op eBay te plaatsen: meisje in nood zoekt ridder in glanzend harnas! Wanhopig om naar een begrafenis in Zuid-Ierland te gaan, help alstublieft.” Een stinkrijke magnaat mét helikopter meldde zich en bracht het zusje van Blunt niet alleen naar de begrafenis, maar trouwde drie jaar later ook nog eens met haar. Waarom haar broer hier nog steeds geen liedje over heeft geschreven, is ons een raadsel.

Wat: twee aangevreten sneetjes toast van Justin Timberlake

Verkocht door: een slimme radio-dj

Verkocht aan: een superfan van Timberlake

Voor hoeveel: ruim 1000 dollar

In 2000 was Justin Timberlake op flitsbezoek bij het New Yorkse radiostation Z-100, alwaar meneer twee sneetjes toast voorgeschoteld kreeg. Na drie hapjes was hij voldaan. Timberlake vertrok en liet zijn sneetjes toast liggen op zijn bord en de dj, die sloeg zijn slag. Deze slimmerik plaatste het half opgegeten ontbijt van Timberlake direct op eBay, inclusief vork en bord. Diezelfde dag nog melde zich Kathy Summers, een 19-jarige fan van JT, mét getrokken portemonnee. Voor de aangevreten restjes van haar idool telde zij 840 piek neer. Of zij die vervolgens aflikte en tegen haar gezicht aandrukte? Zeker niet: “Ik zal de toast waarschijnlijk vriesdrogen, dan verzegelen en daarna op mijn dressoir plaatsen,” aldus Kathy. Juist. De kok van de toast wilde na dit hele gebeuren nog wel weten waarom de heer Timberlake zijn gerecht niet volledig opat. Een officiële reactie bleef uit, maar de nieuwe eigenaar liet weten dat de sneetjes ‘een beetje aangebrand leken’. Juist.

Wat: een zakje lucht

Verkocht door: concertbezoekers van Kanye West

Verkocht aan: ontspoorde fans van Kanye

Voor hoeveel: 60.000 dollar

Alles wat Kanye West aanraakt, verandert in goud. Zelfs de lucht om hem heen. Dat wist ook de fan die, na een concert van de rapper te hebben bezocht, een zakje ‘omgevingslucht’ van die avond te koop aanbod. “Ik hield het zakje open en sloot het af nadat het gevuld was met lucht,” omschreef hij zijn advertentie, die de toepasselijke titel ‘Kanye West Yeezus Tour-lucht te koop’ droeg. Aanvullend bewijs dat deze verkoper daadwerkelijk aanwezig was bij dat concert was er trouwens niet, maar dat maakte de geïnteresseerde superfans van Kanye geen drol uit. Het startbod van 5 dollar liep op tot biedingen van rond de 60.000 dollar. Niet gek dus dat eBay al snel vol stond met advertenties met zakjes Kanye-lucht. Een gesealde scheet van Kanye genoot minder animo, verrassend genoeg. De veilingwebsite was not amused en haalde alle zakjes lucht boven de 5000 dollar offline.

Het was overigens niet de eerste keer dat gebakken lucht zoveel opleverde. In 2010 kocht een zekere fan al eens een bokaal die, volgens de advertentietekst, ‘luchtmoleculen zou kunnen bevatten die in direct contact zijn gekomen met Angelina Jolie en Brad Pitt’. Prijs? 430 piek.

Wat: een schoonmoeder

Verkocht door: een Brit die echt helemaal klaar was met zijn schoonmoeder

Voor hoeveel: bieden vanaf 1 pond

Verkocht aan: niemand

In 2006 flikte Steve Owen, een doodnormale vent uit Engeland, datgene waar de meesten van ons alleen maar van durven te dromen: hij zette zijn schoonmoeder te koop. De relatie tussen de twee was al nooit heel best, maar toen de schoonmoeder haar huis in Amerika verkocht en verkaste naar Engeland, om pal om de hoek van haar dochter te komen wonen, was de maat voor diens echtgenoot he-le-maal vol. Steve plaatste een advertentie op eBay in de categorie ‘uitzonderlijke spullen’ met een startwaarde van 1 pond. “Mijn schoonmoeder is sinds 1980 niet meer aan het werk geweest. Ze komt uit de VS en ik zou het erg op prijs stellen als iemand haar daar weer terug zou brengen,” schreef de gefrustreerde aanbieder erbij. “Ik meen het serieus,” vervolgde hij. “Ze komt elke dag op bezoek, en ze probeert me zover te krijgen dat ik ons huis begin op te ruimen. Ik hoop oprecht dat ik haar verkocht krijg. Ze kan goed overweg met huisdieren, én met het fornuis.”

De schoonmoeder in kwestie was er niet van onder de indruk, en reageerde in de krant als volgt: “Ik stop niet met zeuren voor hij echt verandert. Hij zou ordelijker moeten worden. En hij zou het startbod overigens beter instellen op 100 pond. Ik zie er nog behoorlijk goed uit voor mijn leeftijd.”

Wat: de rotte kies van John Lennon

Verkocht door: een verzamelaar van rockmemorabilia

Verkocht aan: een ontspoorde tandarts

Voor hoeveel: 30.000 dollar

Toen John Lennon een halve eeuw geleden zijn kies liet trekken bij de tandarts, gaf hij het ding aan de dochter van zijn huishoudster, als cadeautje. Vriendelijke vent. Via het meisje belandde de Beatle-tand uiteindelijk bij platenbaas Alan McGee, die er een indrukwekkende collectie rockmemorabilia op nahield. Toch besloot ook deze verzamelaar in 2011 de inmiddels veertig jaar oude tand van de hand te doen. Tot grote blijdschap van tandarts Michael Zuk, die al eens een boek schreef over beroemde tanden. Hij wilde dit stukje van Lennon dolgraag hebben, om ‘tentoon te stellen in mijn praktijk en hem mee te nemen op tour langs andere tandartspraktijken en -scholen’.

Dat de kies ‘nogal griezelig en geelbruinig’ was, zoals de advertentie beschreef, mocht de pret niet drukken. “Sommigen zullen het wel smerig vinden, anderen zullen juist gefascineerd zijn,” aldus Zuk, die 30.000 dollar neertelde voor de rottende tand. Inclusief certificaat van echtheid. Twee jaar na de koop kwam de aap uit de mouw: Zuk is voornemens John Lennon te klonen met DNA uit de tand. “Als wetenschappers zeggen dat ze mammoeten kunnen klonen, is Lennon misschien wel de volgende.” De tandarts schreef zelfs een muzikale ode voor dit project, getiteld Love Me Tooth.

Wat: de uitgespuugde kauwgum van Britney Spears

Verkocht door: fans van Britney

Verkocht aan: viespeuken

Voor hoeveel: veel te veel dollars

Voordat ze volledig ontspoorde en knotsgekke Instagramfilmpjes maakte, was Britney Spears de Princess of Pop. Een foto van de zangeres in schoolkostuum, belletjes blazend van roze kauwgom, werd rondom de eeuwwisseling haar bekendste afbeelding. Zozeer zelfs dat Britney-fans een moord deden voor zo’n stukje roze kauwgum. En dan bedoelen we echt ‘van Britney’.

In 2004 doken ineens overal advertenties op met stukjes gekauwde en uitgespuugde bubble gum van La Spears zelf. “Britney spuugde dit stukje kauwgom uit in de foyer van het Sanderson Hotel in Londen en het is daarna door niemand anders meer aangeraakt,” prees een verkoper zijn product. Andere fans plaatsten bij hun advertentie een foto van het gekauwde stukje snoep, en ook van het concertkaartje van de bewuste avond waarop de kauwgum zou zijn uitgespuugd. Vraagprijzen schommelden flink, van 20 tot aan 14.000 dollar (!). Later gingen ook de beruchte paraplu waarmee Britney in 2007 een paparazzi aanviel en haar gebruikte – en bovendien positieve – zwangerschapstest onder de hamer.

Wat: de gedragen onderbroeken van Michael Jordan & Michael Jackson

Verkocht door: dubieuze verzamelaars

Verkocht aan: goede vraag

Voor hoeveel: 1 miljoen dollar

In 2021 plaatste iemand een online-advertentie voor een onderbroek, met daarbij de volgende beschrijving: “Er zijn zichtbare sporen van gebruik te zien.” Bieden vanaf 500 dollar. De verkoper kreeg geen berisping. Integendeel: er barstte een strijd los voor het ongewassen stukje stof. Dit was dan ook niet zomaar een onderbroek; dit was een onderbroek die Michael Jordan zeker één keer in zijn leven zou hebben gedragen. Het bewijs daarvan was volgens de verkoper evident: een paar losse stiksels aan de binnenkant. En een bonnetje van zijn lokale stomerij. Na negentien biedingen rolde er een gelukkige uit de bus. Die moest wel eerst even 3341 dollar overmaken.

His Airness is niet de enige die zijn remsporen in goud zag veranderen. In 2008 werd een gebruikte Calvin Klein-slip van Michael Jackson geveild voor maar liefst 1 miljoen dollar. Het ging om de slip die vijf jaar eerder als bewijsmateriaal werd opgevoerd in de rechtszaak waarin Jackson beschuldigd werd van kindermisbruik. Je moet het maar willen.

Wat: de duurste spulletjes ter wereld

Verkocht door: rijke stinkerds

Verkocht aan: nog veel rijkere stinkerds

Voor hoeveel: bedragen die niet op deze pagina’s passen

Toen de Franse F1-coureur Pierre Levegh op 11 juni 1955 na bijna twee uur racen op het Circuit de la Sarthe van Le Mans werd verrast door een inhaalmanoeuvre en op zijn Britse collega Lance Macklin botste, werd hij de lucht in gekatapulteerd. Levegh en zijn Mercedes 300 SLR knalden op een muur. De explosie resulteerde in talloze brokstukken en auto-onderdelen die het publiek in vlogen. Zeventig toeschouwers overleden ter plekke, twaalf anderen stierven aan hun verwondingen en nog eens 94 raakten ernstig gewond. De meest dramatische crash uit de geschiedenis van de autosport deed Mercedes besluiten zich ruim drie decennia terug te trekken uit de Formule 1.

Op het moment van de crash waren de eerste twee exemplaren van het nieuwste racemodel, de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé, al in productie genomen. De auto’s kwamen er, maar vanwege de crash en de terugtrekking van Mercedes bleef het ook bij die twee exemplaren. Onbedoeld had het Duitse automerk daarmee ineens de zeldzaamste auto ter wereld in handen. De ‘Uhlenhauts’ werden niet gebruikt voor de race, maar als ‘company car’ voor meneer Rudolf Uhlenhaut, de grote baas van het testcentrum van Mercedes. Naast het feit dat hij hierna nooit meer te laat kwam op zijn werk (zijn bolide haalde een topsnelheid van 288 kilometer per uur), wist Uhlenhaut ook dat hij goud in handen had. Hij was er zelf niet meer bij, maar in 2022 werd zijn ‘Zilverpijl’ mét vleugeldeuren inderdaad de duurste auto ooit. In een besloten veiling ging de Uhlenhaut Coupé voor omgerekend 135 miljoen euro onder de hamer. Maar dan wel onder de voorwaarde dat de auto wordt onderhouden bij Mercedes.

Mercedes-Benz 300 SLR Uhlen- haut Coupé.

Zijn naam kwam al eerder voorbij (met die onbetaalde onderbroek): Michael Jordan. De basketballer mag zichzelf sinds vorig jaar ook de man noemen van de duurste schoenen ter wereld. Op een veiling leverden de Air Jordans die MJ droeg in de NBA-finale van Chicago Bulls tegen Utah Jazz in 1998 het astronomische bedrag van 2,2 miljoen dollar op. Dat prijskaartje wisten kenners goed te praten met het feit dat Jordan na die gewonnen finales zijn Air Jordans definitief aan de wilgen hing, waarmee ze onderdeel werden van de zogenoemde ‘Last Dance’, het legendarische seizoen van de beste basketballer aller tijden.

Tot de allerduurste veilingitems ter wereld behoort ook whisky. Waarbij natuurlijk geldt: hoe ouder, hoe duurder. De allerduurste ooit ging recent onder de hamer: een bijna honderd jaar oude Macallan 1926 Adami. Prijs: 2,4 miljoen euro (voor één fles). Gelukkig is ie best te pruimen, als we de veilingmeester moeten geloven. “Ik mocht vooraf een heel klein druppeltje proeven,” zei de gelukkige destijds. “De whisky is erg rijk, heeft veel weg van gedroogd fruit, kruiden en hout. Een ongelofelijke whisky.” Maar wat maakt de duurste fles nou precies de duurste fles? Een combinatie van factoren, zeggen experts. Denk aan smaak, oplage, reputatie, brouwproces en het verhaal achter zo’n whisky. Van deze Macallan, alom beschouwd als de Rolls-Royce onder de whisky’s, werden slechts veertig flessen gemaakt. Daarvoor heeft het spul zestig jaar lang liggen rijpen in een eiken sherryvat, ergens in de Schotse Hooglanden. Proost.

Er kan er maar één de duurste zijn. Het duurste veilingitem ooit is een schilderij van Leonardo da Vinci. Omstreeks het jaar 1500 kende de schilder een goede dag een maakte de Salvator Mundi, een van zijn beroemdste meesterwerken. Gaandeweg groeide het doek zelfs uit tot het meest gewilde ter wereld. En sinds 2017 dus ook het duurste. Bij veilinghuis Christie’s in New York ging de Salvator Mundi onder de hamer voor 450 miljoen dollar, omgerekend 382 miljoen euro. Aan wie, dat is geheim, maar vermoedt wordt de kroonprins van Saoedi-Arabië. Geinig: nog niet zo heel lang geleden waren kenners overtuigd dat dit exemplaar nep was. Destijds wisselde het schilderij nog van eigenaar voor nog geen vijf tientjes.

Bizar
  • NL Beeld, Adobe Stock e.a.