Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Aura C. (47) alias 'de Godmother van Amsterdam' opgepakt in Colombia

De Amsterdams-Colombiaanse Aura C.R. is opgepakt in Colombia. Aura (of Aurora) wordt in sommige kringen ook wel 'de Godmother van Amsterdam' genoemd.

Aura C.R.

Foto boven ter illustratie.

De 47-jarige 'Godmother' is opgepakt op verdenking van het leidinggeven van een criminele organisatie. Dat schrijft Het Parool. De organisatie zou zich bezighouden met cokehandel vanuit Zuid-Amerika. In hetzelfde onderzoek is er in Rotterdam een indrukwekkend wapenarsenaal (inclusief raketwerper) aangetroffen, plus kilo's coke, honderdduizenden euro's aan cash, sieraden en auto's. In totaal zijn er zes mensen aangehouden.

Volgens Crimesite waren de arrestaties en de ontdekking van de zware vuurwapens het resultaat van een gezamenlijke actie van de Nederlandse, Spaanse en Colombiaanse autoriteiten. Uit gekraakte chatberichten zou blijken dat Aura C.R. mogelijk een grote speler is in de cokehandel. Ze wordt onder meer gelinkt aan de invoer van honderden kilo's cocaïne die in Spanje werden onderschept.

Wie is deze 'Godmother van Amsterdam'?

Aura werd op verzoek van de Nederlandse autoriteiten in de boeien geslagen. Naar verluidt heeft Nederland om haar uitlevering gevraagd. De andere verdachten werden in Nederland opgepakt - het gaat om vier mannen en een vrouw tussen de 29 en 62 jaar.

Aura, of Aurora, is een bekende naam. Al eerder werd ze gearresteerd en veroordeeld voor drugsfeiten in Nederland, maar haar naam komt ook voor in andere strafdossiers. "Ook als slachtoffer", schrijft Het Parool. Maar wie is deze vrouw, die in sommige kringen bekend staat als 'Godmother'?

C.R. trouwde een dikke twintig jaar terug met Erik van Toorenburg. De vastgoedhandelaar verdiende een gigantisch vermogen door panden op te kopen, te splitsen en weer door te verkopen. In korte tijd kocht hij voor 130 miljoen aan vastgoed, en verkocht dit voor nog veel meer pegels. Toch kwam Van Toorenburg in beeld bij de autoriteiten. Hij werd van allerlei louche zaakjes verdacht en zou verre van een nette vastgoedonderneming runnen. Nog voordat hij voor de rechter moest komen, vluchtte hij in 2007 naar het buitenland. "Naar verluidt zit hij in Thailand", schreef Het Parool in 2017.

Betrokken bij drugshandel

Aura zelf was ook betrokken bij meerdere incidenten. In 2003 werd ze gepakt met 200.000 euro op het vliegveld van Bogota. Jaren later in 2009 - Van Toorenburg was toen al gevlucht - verhuurde ze zijn vastgoed met een bedrijf dat ze met haar zus runde. In een van die appartementen vond een ripdeal plaats waarbij twee Albanezen werden doodgeschoten.

In 2013 - C.R. was toen volgens justitie al betrokken bij drugshandel - verijdelde de politie een overval van een andere crimineel op Aura, die naar verluidt tonnen aan cash thuis had liggen.

In 2014 en 2015 wordt Aura zelf officieel in verband gebracht met drugs. Twee jaar later, in 2017, werden zij en haar zus Luisa veroordeeld 'voor grootschalige cocaïnehandel'. Ze kregen respectievelijk 4,5 jaar en 3,5 jaar celstraf opgelegd van de rechter. De twee vrouwen zouden de criminele organisatie hebben aangestuurd via hun makelaarskantoor.

Wanneer Aura C.R. aan Nederland wordt uitgeleverd is niet bekend.

Misdaad
  • Crimesite, Het Parool
  • Adobe Stock