Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte Krystian M. tegen familie Peter R. de Vries: 'Ik ben onder druk gezet'

Dinsdagochtend begon het requisitoir tegen de negen verdachten in de zaak rondom de moord op Peter R. de Vries. Ook de Poolse verdachte Krystian M. is aanwezig in de rechtszaak en besluit iets opvallends te doen.

Peter R. de Vries

Aan het begin van het tweedaagse requisitoir, richtte 'moordmakelaar' Krystian M. zich onverwachts tot de familie De Vries. Aanleiding hiervoor was een filmpje waarin Royce en Kelly de Vries hun slachtofferverklaringen afleggen.

Rol in de moord op Peter R.

Volgens justitie zou de 27-jarige Krystian M. de uitvoerders van de moord - Delano G. en Kamil E. - op de misdaadjournalist hebben aangestuurd. Ook zou M. een vuurwapen, vluchtauto en telefoon hebben geregeld.

Excuses

"Het filmpje van Royce en Kelly heeft mij ontroerd", begint Krysian M. "Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb. Ik heb onder druk berichten doorgestuurd. Ik wil sorry zeggen. Mijn oprechte excuses, het spijt me", gaat M. verder.

Daarnaast besluit M. - die we vooral kennen met capuchon en een mondkapje op - zich bloot te geven aan de nabestaanden. Krystian M. wil aan de kinderen van Peter R. de Vries laten weten dat zijn mondkapje niet bedoeld is om de familie te 'disrespecten'. "Het is vanwege mijn eigen veiligheid", aldus M.

Vervolgens biedt de verdachte de familie aan om hen aan te kijken, zoals Royce en Kelly van iedere verdachte hebben gevraagd in het verleden. Wanneer de familie hiermee instemt, laat Krystian M. zich voor het eerst volledig zien. Zonder capuchon en zonder mondkapje.

Nadat de Poolse M. zijn zegje heeft gedaan, levert hij het briefje dat hij net heeft voorgelezen in bij de rechtbankvoorzitter. Hij geeft vervolgens aan zich wederom te willen beroepen op zijn zwijgrecht.

Vrijgesproken

Maandag kwam het nieuws naar buiten dat M. in een andere zaak is vrijgesproken. Krystian M. werd samen met twee andere Poolse mannen van 32 en 37 jaar verdacht van een liquidatiepoging in Zeewolde op 5 oktober 2021. Op die datum werd er meerdere malen geschoten op een 35-jarige Pool op een parkeerplaats van een winkelcentrum. Het slachtoffer - een man uit Harderwijk - werd hierbij beschoten met een pistoolmitrailleur. Hij werd in zijn been, bil en arm geraakt.

Volgens de rechtbank was de 37-jarige Pool de schutter en de 32-jarige man bestuurde het vluchtvoertuig. 'Moordmakelaar' Krystian M. werd ervan verdacht dat hij deze liquidatiepoging zou hebben georganiseerd. Echter werd M. alsnog vrijgesproken in deze zaak wegens gebrek aan bewijs.

De 37 en 32-jarige Polen hebben maandag een gevangenisstraf van 15 jaar gekregen voor de liquidatiepoging. Krysian M. blijft ondanks zijn vrijspraak nog vastzitten omdat hij in de zaak van Peter R. de Vries in voorarrest zit.

Misdaad
  • X, Crimesite, Het Parool
  • NL Beeld / Regiofotografie