Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

OM eist 9 jaar cel tegen Quincy Promes voor betrokkenheid bij drugshandel

De voetballer verblijft nog altijd in Rusland en was dus tijdens de zitting niet aanwezig in de rechtbank. Volgens zijn advocaten was de reden van zijn afwezigheid verplichtingen bij zijn voetclub Spartak Moskou.

Quincy Promes

Bij aanvang van de zitting op woensdag lieten de advocaten van de voormalig Ajacied - Robert Malewicz en Sophie Hof - weten dat Promes ontkent betrokken te zijn geweest bij drugshandel. Toch wordt volgens justitie overduidelijk het tegendeel bewezen in de berichten tussen Promes en medeverdachte (en familielid) Marylio V.

Uit deze chats blijkt volgens justitie dat Promes begin 2020 wel degelijk betrokken is geweest bij de invoer van twee partijen cocaïne. Het zou hierbij gaan om ruim 1.300 kilo van het witte poeder.

De officier van justitie vindt dat Promes door zijn afwezigheid geen verantwoording af kan leggen voor de verdenkingen aan zijn adres. "Hij kan geen uitleg geven over het cocaïnetransport van bijna 1.400 kilo waarbij hij betrokken is geweest. Hij kan geen uitleg geven over de chats die hij met zijn medeverdachte heeft gevoerd waarin ze de uithaal van cocaïne hebben geregeld. Hij kan ook geen uitleg geven over al die andere chats die u heeft kunnen lezen, over de criminele contacten met wie hij lijkt om te gaan."

Binnengekregen tips

De voormalig Oranjespeler kwam in 2018 in beeld bij de opsporingsdiensten. Het Team Criminele Inlichtingen (TCI) zou tips binnengekregen hebbenomtrent voetballer Quincy Promes.

Volgens deze tips zou Promes hebben geïnvesteerd in een lading drugs waar Piet W. - inmiddels veroordeeld voor cokehandel en witwaspraktijken - behoorlijk wat knaken (miljoenen) mee zou hebben verdiend. De voetballer zou maar liefst 75.000 euro hebben geïnvesteerdin twee partijen coke. Deze lading zou in de haven van Antwerpen zijn binnengekomen in vijf verschillende containers.

Het OM vroeg zich woensdag tijdens de zitting af: "Hoe kan zo'n succesvolle voetballer zich zo diep de criminaliteit in laten trekken?" Gezien de afwezigheid van Promes, bleef deze vraag onbeantwoord.

Internationaal gesignaleerd

Op dit moment staat de voormalig Ajacied internationaal gesignaleerd. Hij zou dus overal ter wereld gearresteerd kunnen worden. Echter is de voetballer - volgens Russische media - op dit moment niet in het veilige Rusland, maar in de Verenigde Arabische Emiraten voor een traningskamp met zijn club Spartak Moskou. Volgens het AD heeft Promes mogelijk een visum weten te krijgen, wat ervoor zorgt dat de kans op arrestatie en uitlevering zéér klein is.

Naast deze zaak lopen er nog twee zaken tegen Quincy Promes. In juni 2023 werd de voetballer al veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor het neersteken van zijn neef. De voetballer ging hierin in hoger beroep. Daarnaast loopt er nog een civiele zaak, waarin zijn neef een aardige schadevergoeding eist. Deze zaak wordt 6 februari hervat.

Familielid Marylio V. zit inmiddels al 9 maanden vast in voorarrest. Tegen hem werd woensdag acht jaar geëist door het OM.

Misdaad
  • AD, NU.nl, NOS
  • NL Beeld / Proshots