Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hoe kun je investeren in Blockchain aandelen in 2024: Een simpele uitleg

Steeds meer Nederlanders investeren hun geld, in plaats van het op hun spaarrekening te laten staan. Je hebt tal van opties om in te beleggen, en een nieuwe vorm van beleggen zijn zogenaamde blockchain-aandelen. In dit artikel vertellen we je meer over de blockchain, wat blockchain aandelen precies zijn, en hoe je erin kan investeren.

Blockchain

Wat is blockchain? 

Om te beginnen moeten we duidelijk stellen wat blockchain precies is, want voor heel veel mensen bestaat er hier nog wat verwarring over.

Een blockchain is een soort digitaal grootboek. Blockchain-technologie kan je zien als gedecentraliseerde (er is dus geen centrale autoriteit zoals een bank of overheid) en gedistribueerde (alle gebruikers hebben een kopie) grootboektechnologie.

Oorspronkelijk werd dit ontwikkeld voor het ondersteunen van cryptocurrency, voornamelijk Bitcoin. Het werkt als een openbaar logboek waarin alle transacties worden vastgelegd in een reeks digitale blokken die aan elkaar zijn gekoppeld. In elk blok heb je een set transacties, met een tijdstempel en een verwijzing naar het vorige blok. Dit geef je dus een keten van blokken, oftewel een “blockchain”.

Met dergelijke technologie kan je echter heel wat meer doen dan alleen maar cryptomunten. Zo kan blockchain bijvoorbeeld gebruikt worden als een transparant systeem voor verkiezingen, distributie, vastgoed, medische gegevens, enzovoort.

Wat zijn blockchain aandelen? 

Blockchain aandelen zijn simpelweg gewone aandelen van bedrijven op de aandelenmarkt die op een of andere manier betrokken zijn bij blockchains. Deze bedrijven zijn niet noodzakelijk zelf cryptobedrijven, want ze kunnen ook producten aanbieden die op een of andere manier blockchain-technologie gebruiken.

Een goed voorbeeld hiervan is NVIDIA, een producent van grafische kaarten (GPU’s) die veel worden gebruikt in cryptomining. Andere bedrijven die in of rond deze sector actief zijn, zijn IBM (toeleveringsketens), Amazon (cloud computing) en Square (een Cash-app).

Maar natuurlijk zijn de meeste blockchain aandelen nog steeds gelinkt aan crypto bedrijven, zoals bijvoorbeeld crypto brokers – platforms waar je cryptomunten kan kopen en verkopen. Het kunnen ook bedrijven zijn die zelf cryptomunten maken en dan uitgeven via zogenaamde ICO’s (Initial Coin Offerings). Door te beleggen in de beste crypto ICO’s kan je bijvoorbeeld een munt aankopen voordat het grote publiek hier toegang tot krijgt.

Kortom, er zijn veel verschillende soorten blockchain aandelen, maar hoe beleg je hier nu in?

Investeren in blockchain aandelen

Voordat je investeert, is het belangrijk om een basiskennis van blockchain te hebben. Je hoeft geen expert te worden, maar we kunnen je wel aanraden om toch een beetje op de hoogte te zijn van zowel het concept van blockchain als de aandelen en de bedrijven zelf.

Ga dan op zoek naar bedrijven die blockchain integreren in hun huidige structuur, want deze hebben mogelijk meer groeipotentieel dan bedrijven in dezelfde sector die deze technologie schuwen. Analyseer die bedrijven op vlak van hun financiële gezondheid en positie in de markt. En natuurlijk is het ook een vereiste dat het bedrijf op de beurs genoteerd staat!

Nu is het gewoon een kwestie van aandelen kopen van deze bedrijven. Je kan dit op traditionele wijze doen door naar de bank te gaan, of je kan via online brokers werken. Beide hebben voor- en nadelen, en dat is een afweging die je zelf moet maken. Je kan eventueel ook een financieel adviseur inschakelen.