Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Alle Nederlandse gevangenissen hebben nu een anti-drone-systeem

De op afstand bestuurbare apparaten worden vaak ingezet door criminelen, bijvoorbeeld om drugs, telefoons of andere waar de bajes in te smokkelen

Drones

Afgelopen jaar zijn er honderden apparaten opgemerkt door de anti-drone-systemen van gevangenissen in ons land. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Elke bajes in Nederland heeft inmiddels zo'n detectiesysteem tegen drones.

243 keer bleek er niets aan de hand, maar in 55 gevallen werd er daadwerkelijk ingegrepen. Drones die dichtbij of zelfs over de gevangenis vlogen, deden bijvoorbeeld pogingen om drugs, telefoons of andere smokkelwaar te droppen. "Daarbij zijn vijftien telefoons gevonden, drie pakketten drugs onderschept en zes verdachten aangehouden", aldus Crimesite.nl.

Megadrone

Dat drones gebruikt worden om illegale spullen de gevangenis in te smokkelen is al tijden bekend. Daar is op zich niks spannends aan. Een verhaal over een gedetineerde die volgens het OM plannen had om met een megadrone te ontsnappen uit de Brabantse bajes in Grave is dat des te meer.

De persoon in kwestie is Brian P., de man die (net als zijn broer Cor) ook wel bekend staat als 'tattookiller'. Afgelopen december eiste het OM 3 jaar tegen P. wegens de vermeende spectaculaire ontsnappingspoging. Iemand buiten de bajes zou een drone uit Dubai hebben besteld en daarover hebben gecommuniceerd met P. Op de vraag of die drone 'mijn 95 kilo' wel aankan, zou de vermeende handlanger 'ja' hebben geantwoord.

Brian P. werd uiteindelijk nooit met een drone uit de bak getakeld, maar het scenario leest in ieder geval als een Hollywood-film.

Nieuws
  • Crimesite
  • Adobe Stock