Hoofdstuk 1: De Hyena's van Brian P.
Een kogelbrief, meerdere kogels bij hun woningen en zware bedreigingen via een chatprogramma. De twee oprichters van Nederlands eerste bitcoinbedrijf schrikken zich afgelopen nazomer het apelazarus als ze het slachtoffer worden van een afpersingspoging van 1 miljoen euro, in bitcoin dan wel contanten. Tussen 31 augustus en 1 oktober 2022 zouden Brian P. en een medeverdachte volgens het Openbaar Ministerie via het chatprogramma Wickr aan hun twee slachtoffers allerlei dreigementen hebben gestuurd, waarin wordt gezegd dat familieleden iets wordt aangedaan. Ze dreigen daarbij zelfs met marteling en verkrachting. De beelden daarvan zouden onder ogen komen van de twee founders van Bitonic, dat in 2012 werd opgericht en inmiddels ongeveer vijftig medewerkers telt.
De dreigementen in het Engels liegen er niet om, zo blijkt uit de tenlastelegging die Panorama inzag:
“If you decide not to pay, I will make your life a living nightmare… I will send my hyenas, again and again, I will attack you, your family, your loved ones. (...) People will be taken from their homes, schools and jobs. They will get tortured, raped and I will make sure you will get to see it. You will be responsible... I think that is worth a million, right mister?”
Daar blijft het volgens de opsporingsdiensten echter niet bij. Bij de woningen van de slachtoffers worden meerdere kogels neergelegd en ze zouden ook een kogelbrief hebben ontvangen met daarop de tekst:
“Be smart, contact me on Wickr: carambacaramba. Pay and I’ll go. You get 1 chance. Test me and your family will find out very quick. This war you won’t win. (...) Contact me now Wickr: carambacaramba. If you don’t listen I will have you, your family, your company until you will listen. Try me...”
Brian P. zit na zijn arrestatie in oktober 2022 voor de poging tot afpersing kort vast in de Penitentiaire Inrichting Arnhem, waarna hij wordt overgeplaatst naar de Penitentiaire Inrichting Grave. Daar zou hij volgens RTV Oost echter van plan zijn geweest om te ontsnappen, waarna hij in de Penitentiaire Inrichting Vught terechtkomt. Hij zat daar vast op de BPG-afdeling, voor ‘beheersproblematische gedetineerden’.
Brians P.’s advocaat Gitte Stevens zegt tegen Panorama dat haar cliënt recent zelfs is overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Waarom P. binnen de gevangenis naar het zwaarste regime is overgeplaatst, wil zijn advocaat niet zeggen. Zij doet geen inhoudelijke mededelingen.
Een bron binnen de PI Grave zei eerder tegen Crimesite dat Brian P. met spoed vanuit Grave naar Vught werd overgeplaatst nadat er een mobiele telefoon op zijn afdeling werd aangetroffen. Er zouden vier dagen lang celdoorzoekingen zijn geweest op de afdeling waar P. vastzat. Het toestel werd uiteindelijk gevonden in de keuken. De gedetineerde die in Grave verantwoordelijk is voor de keukenruimte zou ook zijn bestraft, maar niet zijn overgeplaatst.
De inhoudelijke behandeling van het onderzoek Stuiver staat gepland op 30 maart 2023. Mocht de afpersing van het bitcoinduo worden bewezen, dan riskeert P. een celstraf van vier jaar. Alleen al omdat hij onder voorwaarden op vrije voeten was na een vorige veroordeling.
VOLGENS JUSTITIE STUURT AFPERSER BRIAN P. ZIJN SLACHTOFFERS ALLERLEI DREIGEMENTEN, HIJ DREIGT ZELFS MET MARTELING EN VERKRACHTING VAN HUN FAMILIELEDEN
Amfetaminehandel
In november 2020 moet Brian P. nog dertig dagen celstraf uitzitten, omdat hij volgens de rechtbank de voorwaarden voor zijn voorwaardelijke invrijheidstelling schendt door in amfetamine te handelen. Die voorwaarden zijn hem opgelegd in verband met een celstraf van twaalf jaar en negen maanden voor de mislukte liquidatie op Marlon Dalfour in Amsterdam- Slotervaart, in augustus 2009. P. komt op vrije voeten nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten met de voorwaarde dat hij in de resterende tijd geen strafbare feiten pleegt.
Daar houdt hij zich echter niet aan. Bij een preventieve fouilleeractie in Rotterdam in juni 2019 wordt in zijn auto, en daarna bij hem thuis, 40 gram amfetamine aangetroffen. Brian P. rijdt op het Zuidplein in een witte Bentley.
Om zijn pols prijkt een dure Rolex en hij draagt een tasje met daarin 24.000 euro. Volgens het AD verklaart Brian dat hij de ampullen met amfetamine heeft aangetroffen in een achtergelaten tas in de sportschool. Daar werkt hij als vrijwilliger. P. wilde de pillen laten testen en als het daadwerkelijk om drugs zou gaan, moest de eigenaar worden getraceerd en uit de sportschool worden verbannen.
En die Bentley, Rolex en 24 ruggen dan? P. leefde immers van een uitkering. Bovendien lag in de Bentley een kogelvrij vest en een PGP-toestel om versleutelende berichten mee te versturen. “Dat vest en de telefoon waren niet van mij. Ik reed in de Bentley om er de sportschool mee te promoten. De auto, het horloge en de telefoon waren ook niet van mij,” aldus P.
Het geld zou volgens advocaat Gitte Stevens toebehoren aan een bekende Rotterdamse voetballer, die na P.’s arrestatie verklaarde dat hij dat geld aan P. had gegeven, zodat hij het aan de sportschoolhouder (de werkgever van P.) kon geven. De sportschoolbaas had het bedrag geleend en de voetballer kreeg dat geld ook retour.
BIJ DE LIQUIDATIEPOGING WORDT ‘DE PALING’ GERAAKT DOOR VIER KOGELS. TOCH KLAUTERT HIJ UIT ZIJN SUV EN WEET HIJ EEN STEEG IN TE VLUCHTEN. WÉÉR ONTSNAPT!
P. zegt dat hij stom is geweest dat hij in een dure auto rondreed en mogelijke harddrugs bij zich had, maar geeft verder aan dat hij inmiddels zo lang vast heeft gezeten dat alles nog vrij nieuw voor hem is en hij dingen moet leren.
Hij zegt in de bajes volwassen te zijn geworden en nu op het goede pad te willen blijven. “Ik geniet nu van het leven op een andere manier. Met mijn vrouw en dochtertje. Daarnaast zorg ik voor mijn vader die ernstig ziek is.”
Justitie wil aanvankelijk dat de vermeende ‘tattookiller’ alsnog zijn hele straf uitzit voor de mislukte liquidatiezaak in 2009 en eist vier jaar cel, maar dat wordt later teruggebracht tot drie maanden cel voor het drugsbezit en 120 dagen cel voor de oude zaak. Daar gaat de rechtbank op 19 november 2020 niet in mee. Brian krijgt voor het amfetaminebezit 72 uur taakstraf opgelegd. Omdat hij die uren, omgerekend in dagen, al in voorlopige hechtenis heeft uitgezeten, hoeft hij de werkstraf niet uit te voeren.
Hoofdstuk 2: De moord op Onno Kuut
Brian P. heeft volgens het Openbaar Ministerie samen met zijn broer Cor en Henk S. en Evert S. (geen broers) de Enschedese Koreaan Onno Kuut (30) gemarteld en vermoord. Zijn levenloze lichaam werd in maart 2009 gevonden in een ondiep graf in de duinen bij Hoek van Holland. De vier zogenoemde tattookillers dragen kenmerkende tatoeages van Chinese tekens op hun rug met de tekst ‘wees daadkrachtig’.
Ook Onno Kuut behoorde tot het vermeende moordcommando. In februari 2020 zijn de vier tattookillers door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken in deze moordzaak na een eis van levenslang. De rechtbank vond het bewijs tegen het viertal te mager. Het OM ging tegen de uitspraak in hoger beroep. Wanneer dat hoger beroep plaatsvindt, is nog onduidelijk. Een woordvoerster van het ressortsparket zegt tegen Panorama: “Het onderzoek loopt inderdaad in hoger beroep. De bevindingen zullen op enig moment op zitting besproken worden bij het hof in Den Haag. Er is nog geen zittingsdatum bekend.”
Eerder wilde een woordvoerder van het OM niet zeggen of het gaat om aanvullend onderzoek en/ of het horen van (extra) getuigen in de zaak.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.
- ANP, Politie e.a.