Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

NPO-presentator Khalid Kasem onder vuur: 'Gaf omkoping van ambtenaar toe aan Peter R. de Vries'

Kasem wordt beschuldigd van het omkopen van een justitieambtenaar in de tijd dat de presentator werkte als advocaat.

Khalid Kasem

De meeste Nederlanders zullen Khalid Kasem kennen als tv-presentator. Hij is te zien bij BNNVARA als gezicht van Khalid & Sophie, een talkshow die hij samen met Sophie Hilbrandt presenteert. Vanaf 29 januari zou het praatprogramma weer te zien zijn bij de NPO, maar inmiddels heeft Kasem laten weten zijn werkzaamheden voor de omroep naast zich neer te leggen.

De beschuldiging

Reden daarvoor is de ontstane ophef na de publicatie van een artikel door het AD. De krant zegt te beschikken over gevoelige geluidsopnames. "In een opgenomen gesprek met Peter R. de Vries uit 2019 erkent presentator en oud-advocaat Khalid Kasem dat hij een ambtenaar heeft omgekocht, met als doel een cliënt eerder vrij te krijgen", aldus het Algemeen Dagblad.

Kasems cliënt zou uiteindelijk uit eigen beweging contact met Peter R. de Vries hebben opgenomen omdat hij het gevoel zou hebben gehad dat Khalid het vermeende smeergeld zelf achterover had gedrukt, zo schrijft de Telegraaf.

Peter R. de Vries was in die tijd directeur van het advocatenkantoor waar toen Kasem werkte. Tijdens de gesprekken zou De Vries de advocaat hebben geconfronteerd met de aantijgingen. Ook Peters zoon Royce - eigenaar van het advocatenkantoor - is te horen op de opnames.

Zowel Peter als zoon Royce zou de pijnlijke kwestie in de doofpot hebben willen stoppen, zou blijken uit de gesprekken.

Khalid ontkent

In een verklaring laat Kasem weten dat hij zich nooit schuldig heeft gemaakt "aan ambtelijke omkoping". Desondanks is hij (tijdelijk) gestopt met zijn werk voor BNNVARA. Deze beslissing heeft hij naar eigen zeggen 'in goed overleg' met de omroep gemaakt. Vermoedelijk wordt er een onderzoek ingesteld naar de zaak.

Nieuws
  • AD, de Telegraaf
  • NL Beeld / Patrick van Emst