Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Thomas de G. die heel gezin doodreed moet 10 jaar de cel in

Thomas de G. is vandaag veroordeeld door de rechtbank. In maart 2023 reed hij onder invloed van alcohol een heel gezin dood op de A59 ter hoogte van Sprang-Capelle.

Rechtbank Breda

De G. was op 10 maart 2023 met een flinke slok op achter het stuur gaan zitten nadat hij bij een vriend op bezoek was geweest. Hij reed met 250 kilometer per uur over de snelweg en filmde zijn snelheidsmeter. Hij was naar eigen zeggen trots op wat zijn auto kon. Dat schrijft Omroep Brabant.

Het was overigens niet de eerste keer dat Thomas onder invloed van alcohol reed. Hij was al eerder om deze reden zijn rijbewijs kwijtgeraakt. Ook werd hij eerder behandeld voor zijn alcoholgebruik door de ggz.

Het ongeluk

Tijdens zijn rit in maart veroorzaakte hij door het roekeloze rijgedrag een ongeluk. Een gezin uit Raamsdonksveer kwam net terug van een etentje ter gelegenheid van de verjaardag van de vader van het gezin. Het noodlot sloeg toe toen ze een vrachtwagen wilden inhalen.

Thomas kwam aanracen en remde pas op het laatste moment. Hij knalde met een snelheid van 203 kilometer per uur achter op de auto waar het gezin in zat. Hun auto werd tegen de linkerkant van de vrachtwagen gedrukt. Daarna sloegen ze over de kop en werd de wagen vervolgens ook nog eens aangereden door een Volkswagen Polo.

Uiteindelijk kwam de auto van de familie tegen de vangrail aan, waarna het voertuig in brand vloog. Thomas en andere omstanders hebben nog geprobeerd het gezin te redden, maar dat was tevergeefs. Het hele gezin, bestaande uit een 13-jarige jongen, een 10-jarig meisje en hun 46-jarige ouders, kwam om het leven.

Uitspraak

Bij een eerdere zitting waren er verschillende emotionele betogen van de nabestaanden te horen. Deze zitting was op 5 december. De oma van de kinderen liet weten dat ze die dag heel anders voor haar had gezien: "Eigenlijk zou ik nu Sinterklaas moeten vieren. Dat heb jij ons ook afgenomen. Ons gezin is beschadigd en niet meer compleet."

Tijdens deze zitting liet De G. weten dat dit nooit had mogen gebeuren: "Ik vind het verschrikkelijk dat zij zich zo voelen." Deskundigen noemen het noodzakelijk dat de verdachte ook tbs krijgt, omdat er anders de kans bestaat dat hij weer onder invloed van alcohol zou gaan rijden. De onderzoekers beweren dat Thomas narcistisch is en lijdt aan borderline.

De officier van justitie eiste twee weken geleden 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de verdachte. De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak en De G. een hogere straf opgelegd. Hij moet namelijk 10 jaar de gevangenis in. Ook de tbs met dwangverpleging blijft onderdeel van het vonnis.

De rechter verklaarde dat De G. het filmen van het harde rijden zo belangrijk vond dat de veiligheid van andere weggebruikers hem niet meer interesseerde: "Dat hij daarmee hun leven op het spel zette, nam hij op de koop toe."

Misdaad
  • Omroep Brabant
  • NL Beeld / Patrick van Emst
  • Omroep Brabant