Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Het hoger beroep in de kofferbakmoord op Ralf Meinema  

Ze waren van hetzelfde jaar, Ralf Meinema en zijn zwarte Mercedes 300 SE. Van 1986, het jaar van de Tsjernobyl-ramp en Maradona’s ‘Hand van God’. Ze gingen ook tegelijk. Op 31 maart 2017 werd de auto in het water gevonden. In de kofferbak lag het lichaam van Ralf, onherkenbaar verminkt.  Verdachte Hans O. houdt het liefst zijn kaken op elkaar over de ‘deal’ die hij met het slachtoffer zou hebben gehad.

Kofferbakmoord

Alle hoofden draaien zich om als Hans O. de zittingszaal van het Leeuwarder gerechtshof binnenkomt. Dat doet de 45-jarige verdachte via de gewone deur, waardoor zojuist ook familie, vrienden, bekenden en pers zijn binnengewandeld. Hans O. is vanochtend in zijn eigen bed wakker geworden. Sinds de rechter hem in mei 2022 vrijsprak, is hij namelijk vrij man.

Zesenhalf jaar na de dood van Ralf zitten zijn familie en vrienden nog altijd vol vragen. Hoe waren zijn laatste momenten? Hoe kende hij Hans O.? Waar was hij in verzeild geraakt? En de meest prangende, hartbrekende vraag van allemaal: waarom moest Ralf sterven?

Met Ralf Meinema kon je een hoop lol hebben, vertelt zijn vriendenkring.

Het Openbaar Ministerie (OM) had in eerste aanleg geëist dat Hans achttien jaar de cel in ging. Ja, er waren aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij de dood van Ralf, vond de rechter, maar dat is nog geen doorslaggevend bewijs. En dus mocht Hans, tot afgrijzen van de familie Meinema, onmiddellijk de gevangenis verlaten. Daar liet het OM het niet bij zitten. Het ging in hoger beroep, en dat dient nu.

Op de eerste van twee zittingsdagen draagt Hans O. een spijkerbroek en een zwarte hoodie. Op de voorkant staat een witte windroos. Zwarte schoenen, zwarte sokken. Hij is gemiddeld lang, stevig postuur. Peper-en-zoutkleurige stekeltjes, gemillimeterd achter, iets langer bovenop. Tatoeage in zijn nek. Een baard tot op zijn borst, type lange sik, op plekken licht grijzend.

Hans O. kijkt niet om zich heen terwijl zijn advocaat hem naar het hekje begeleidt. Hij schuift zijn stoel naar achteren, neemt plaats en slaat zijn handen voor de ogen.

Voorzitter Leo Wemes vraagt hoe het met hem gaat.

“Niet best,” zegt Hans O.

“Ik neem aan dat dat met deze zaak te maken heeft?”

“Honderd procent.”

“Wordt u erop aangekeken?”

“Dag en nacht. Vanaf dat ik vrij ben.”

Of hij weet wie Ralf Meinema ombracht, wil de voorzitter weten.

“Wist ik het maar. Dan kon ik het zeggen.”

De auto van Ralf ligt half in het Stieltjeskanaal

Ontkenning na ontkenning…

Twintig rechercheurs had de politie op de zaak gezet nadat de auto met Ralf erin op 31 maart 2017 bij Coevorden uit het Stieltjeskanaal was gevist. Er was een passantenonderzoek geweest, duikers, een sonarboot, Opsporing verzocht had aandacht besteed aan de dood van Ralf.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Uiteindelijk waren het telefoongegevens die de politie naar Hans O. leidden. Ralf had op de fatale dag geprobeerd Hans O. te bellen. Hij had rond 23.00 uur op Google gezocht naar een adres in de wijk Rietlanden in Emmen – de wijk waar Hans woonde op een klein woonwagenkamp. En twintig minuten later was in diezelfde wijk zijn telefoonsignaal opgepikt. Daarna was er niets meer van hem vernomen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.