Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nyck de Vries zorgt direct voor wrijving binnen F1-team: 'Kan ongelooflijk goed zeuren'

Volgens AlphaTauri-chef Franz Tost brengt De Vries naast ervaring en technische knowhow ook iets typisch Nederlands met zich mee: gezeur.

Nyck de Vries

Na zijn zinderende invalbeurt op Monza mag Nyck de Vries dit jaar een volledig seizoen afdraaien bij AlphaTauri. De 28-jarige F2 en Formule E-kampioen telt officieel nog als rookie, maar is desondanks een van de meest ervaren racers op de grid.

Naast die ervaring en technische knowhow brengt De Vries echter ook een flinke portie ouderwetse Nederlandse directheid naar het F1-team. En dat werd niet direct door iedereen gewaardeerd, laat AlphaTauri-chef French Toast Franz Tost weten tegenover RaceFans.

Na zijn ervaringen bij Williams, Mercedes, McLaren, Aston Martin en Alpine vorig jaar legde de Nederlander bij de Young Driver test in Abu Dhabi piekfijn uit waar het aan schortte bij de AT03, de AlphaTauri-wagen van vorig jaar.

Lichtelijk aangebrand

Nyck's directheid zorgde echter voor de nodige verontwaardiging binnen het team, onthult teambaas Franz Tost. De ingenieurs raakten lichtelijk aangebrand en begonnen hun ideeën en oplossingen te verdedigen.

"Het was zo grappig want de ingenieurs gingen in discussie en zeiden dat onze oplossingen goed waren en ik zei steeds tegen ze: kijk waar we staan in het constructeurskampioenschap", aldus Tost tegen RaceFans.

Hij vervolgt: "Vorig jaar waren we niet competitief. Vorig jaar hadden we het moeilijk, om eerlijk te zijn. Onze auto was te zwaar, we waren niet goed genoeg aan de aerodynamische kant en we maakten een paar andere fouten. En ik hoop dat we dat kunnen voorkomen dit jaar."

Gezeur

Kortom, de AlphaTauri-chef ziet het gezeur en geklaag van Nyck juist als iets positiefs, laat hij weten.

"Het is altijd zo met een nieuwe coureur, als het niet een jonge coureur is die vanuit een lager klasse komt, dat hij wat input geeft, met technische ideeën komt. Met Nyck hadden we geluk dat hij vorig jaar in contact was met veel teams en veel auto's", legt hij uit.

"Ik denk dat onze ingenieurs goede technische feedback krijgen van zijn kant, zeker na de Abu Dhabi test, waar hij veel ronden draaide en hij gelukkig veel zeurde over de auto want dat was een wake-up call voor de ingenieurs. En ik hoop dat we hem een auto kunnen geven die presteert op de manier die hij wil."

Of dat inderdaad zo is, zal de komende maanden moeten blijken. Op zondag 5 maart om 16:00 wordt de eerste Formule 1-race van het seizoen gereden. In Bahrein mogen dan twee Nederlanders - Verstappen en De Vries - laten zien wat ze waard zijn in de koningsklasse van de autosport.

Sport
  • Autobahn, RaceFans
  • NL Beeld / Proshots