Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Marechaussee veroordeeld: moest 10 miljard euro aan goud bewaken, deed hele andere dingen

Een marechaussee had de taak om de goudvoorraad van De Nederlandsche Bank te bewaken, maar dat kan soms een saai taakje zijn, zo blijkt.

Marechaussee

Afbeelding boven ter illustratie

De 26-jarige agent heeft een taakstraf opgelegd gekregen door de militaire kamer van de rechtbank in Gelderland. De man heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan plichtsverzuim.

In Nederland vervult de Koninklijke Marechaussee een rol als militaire politie. Ook waakt het krijgsmachtdeel over de veiligheid van de Nederlandse Staat. Zo was de man in kwestie verantwoordelijk voor het bewaken van de goudvoorraad van De Nederlandsche Bank. Maar dat vertikte hij meermaals, aldus de rechter.

Series kijken

Op dit moment wordt het bankgebouw in Amsterdam gerenoveerd. Daarom lagen de 14.000 goudstaven (12,5 kilo per stuk) in maart van dit jaar tijdelijk in een pand in Haarlem. In totaal ging het om meer dan 200.000 kilo goud, ter waarde van zo'n 10 miljard euro. Het 'goudpakhuis' werd logischerwijs streng bewaakt en de Marechaussee speelde daar een rol in.

Maar tijdens de nachtdiensten, waarin hij onder andere de 'operationele dienst' moest aansturen, deed de marechaussee in kwestie zijn wapen en pepperspray af, om vervolgens met oordopjes in lekker op de bank te gaan liggen. Daar keek hij series op zijn mobiel en iPad. Hij miste daardoor oproepen op zijn portofoon.

Al met al concludeert de rechter dat de man zich 'opzettelijk onttrokken heeft aan een bijzondere verplichting betreffende de waakzaamheid en veiligheid'. Hij is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 100 uur. De gigantische goudvoorraad ligt inmiddels niet meer in Haarlem maar in Zeist achter slot en grendel.

Bizar
  • AD
  • NL Beeld / Patrick van Emst