Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

De moord van de geheime minnaars

In deze rubriek staan we stil bij opzienbarende moordzaken die elders in de wereld de gemoederen bezighouden. Deze keer gaan we naar India, waar een Britse moeder en haar minnaar de doodstraf en levenslang riskeren voor de brute moord op haar man. De kroongetuige: haar 9-jarige zoontje.

Ramandeep en haar  echtgenoot Sukhjit Singh

Basantapur, 1 september 2016. De familievakantie van vrachtwagenchauffeur Sukhjit Singh (34) zit er bijna op. Zijn gezin dat in het Engelse Derby woont, is maandenlang gastvrij ontvangen door zijn moeder in Basantapur, een gehucht aan de Nepalese grens. Voor Sukhjit is het een mooie gelegenheid om tijd door te brengen met familie en kennissen, onder wie zijn jeugdvriend Gurpreet Singh (geen familie). Voor zijn in Engeland geboren vrouw Ramandeep (31) en hun twee zoons, 7 en 9 jaar oud, is het even een wat anders dan hun bestaan in het druilerige Derby.

Die bewuste avond maakt Ramandeep het eten klaar. Op het pitje staat een dampende pot biryani, een geurige currymaaltijd met linzen en kruiden. Maar Ramandeep heeft er haar eigen draai aan gegeven door een schep fijngemalen slaappillen toe te voegen. Het duurt niet lang voordat de familieleden in dromenland zijn. Zoals gebruikelijk in Basantapur slaapt het echtpaar gescheiden van elkaar. Sukhjit en zijn zoons delen een kamertje met eenvoudige campingbedjes.

Ramandeep ligt wakker, ze verwacht bezoek. Iets voor middernacht staat hij voor de deur. Ze sluipt haar kamer uit en maakt geruisloos open. Het is Gurpreet, die behalve Sukhjits oude schoolvriend ook Ramandeeps geheime minnaar blijkt te zijn... Het plan dat ze hebben bekokstoofd, is even gedurfd als harteloos: het gezin bedwelmen met slaappillen, Sukhjit vermoorden, desnoods de Indiase politie omkopen, en samen een nieuw leven beginnen.

Slagersmes en hamer

Zoals beloofd heeft Gurpreet een hamer en een slagersmes meegenomen, voor het geval dat. “Het moet nu gebeuren,” zegt Ramandeep terwijl ze haar minnaar indringend aankijkt. Hij knikt. Hierop drukt ze met volle macht een kussen in het gezicht van haar slapende echtgenoot terwijl Gurpreet zijn schedel bewerkt met de hamer. Aangemoedigd door Ramandeep maakt hij het karwei af door met het slagersmes de keel van zijn maat door te snijden. Ramandeeps zoons liggen doodstil in hun campingbedjes.

Na zijn rol te hebben gespeeld, verdwijnt Gurpreet als een dief in de nacht. Morgen is zijn vlucht naar Dubai. Nog even en dan kan zijn toekomst met Ramandeep beginnen. Althans, dat is de bedoeling. Maar nog voordat Gurpreet het vliegtuig kan pakken, zitten de twee tortelduifjes in een cel.

Ramandeep met haar minnaar Gurpreet.
Ramandeep en Gurpreet na de arrestatie.

Er is namelijk een ooggetuige geweest van het drama: de 9-jarige zoon Arjun. Hij had te weinig van de curry gegeten en doet alleen of hij slaapt. Van onder een dekentje heeft hij de gruwelijke moord op zijn vader bewust meegemaakt. Rillend als een rietje vertelt hij alles aan zijn oma, en later aan de politie: “Mijn vader was een geweldig persoon, maar mijn moeder was slecht. Ik wil haar gezicht nooit meer zien. Ze heeft mijn vader voor m’n ogen vermoord.”

Gurpreet krijgt levenslang, Ramandeep de doodstraf

Polis van 2 miljoen

Het is uitgerekend Sukhjit zelf die zijn overspelige moordenaars aan elkaar voorstelt. In 2015 leert Ramandeep haar minnaar kennen wanneer het gezin op vakantie is in Gurpreets land Dubai. Het is het begin van een dodelijke driehoeksverhouding.

Bij zijn verhoor legt Gurpreet gelijk de verantwoordelijkheid bij zijn minnares. Zij heeft hem gevraagd om langs te komen die nacht. Ramandeep heeft geregeld bij hem uitgehuild over de manier waarop ze door haar man is behandeld. Over hoe hij met zijn tulband en ‘lelijke baard’ de gelovige sikh uithangt, terwijl hij haar regelmatig onder invloed van drugs bont en blauw slaat.

Maar volgens de aanklagers is er een heel ander motief dan een liefdeloos huwelijksleven. Met name de polis van ruim 2 miljoen euro die Ramandeep op het leven van haar man heeft afgesloten.

Huilend in cel

Na een slepend proces doet de rechter op 7 oktober 2023 eindelijk uitspraak. Gurpreet krijgt levenslang en een bizarre geldboete van 10.000 roepies (een slordige 100 euro). Voor Ramandeep heeft hij nog meer in petto: de doodstraf. In India betekent dat ‘ophanging tot de dood erop volgt’.

In het 75 pagina’s tellende vonnis legt de rechter uit dat ze dit grotendeels aan haar gedrag te danken heeft. Bijvoorbeeld door in de rechtszaal haar stem te verheffen tegen de 69-jarige schoonmoeder. “Die heeft het niet verdiend zo behandeld te worden.”

Zonder strenge veroordeling, zo oordeelt de rechter, ‘bedenkt elke moeder zich wel duizend keer voordat ze haar schoondochter in huis haalt’.

Ramandeeps advocaat vindt het een absurde redenatie: “Als we iedere Indiase vrouw opknopen die weleens onbeleefd is geweest tegen haar schoonmoeder, blijven er weinig over.”

De schoonmoeder is in ieder geval opgelucht met de uitspraak. “Mijn gebeden zijn verhoord!”

In een interview met Daily Mail zegt Ramandeep van achter de tralies dat haar gevangenis een ‘levende hel’ is en dat ze er door haar familie ingeluisd is. “Ik zit de hele dag huilend in mijn cel.”

De inmiddels 17-jarige Arjun kan er niet mee zitten, vertelt hij in een interview met dezelfde krant. Hij is ‘trots’ dat zijn getuigenis zijn moeder de das om heeft gedaan. “Ik heb gerechtigheid gekregen voor mijn vader. Mijn broertje en ik zien die vrouw niet meer als onze moeder. Ze is evil.” Hij heeft dan ook geen moeite met het doodvonnis. Integendeel: “Ik hoop dat ik die dag met mijn eigen ogen kan aanschouwen hoe het vonnis voltrokken wordt.”

Moord in India

Met zo’n 40.000 slachtoffers (2021) staat India wereldwijd in de top 5 van ‘moordlanden’. Dat er jaarlijks de bevolking van Wageningen aan moordslachtoffers valt, moet in perspectief geplaatst worden. India is met 1,4 miljard zielen tegenwoordig het dichtst bevolkte land ter wereld. Daarmee is het moordcijfer een stuk lager dan in de Verenigde Staten. Volgens de laatste cijfers zitten er 530 Indiase gevangenen in een dodencel. Deze opsluiting kan jaren duren. De laatste executie dateert alweer uit 2020. Bovendien worden veel doodsvonnissen uiteindelijk omgezet in levenslang. Het is dus de vraag of Arjun ooit zijn moeder zal zien bungelen.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct