Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Premium

Afgeslacht in een parenclub: waarom werd levensgenieter Bert Heijmans (57) vermoord?

Bert Heijmans genoot in de Belgische grensstad Maaseik van het leven. Vaak was hij te vinden in een exquise parenclub waar openlijk de liefde werd bedreven. Juist op die plek zou hij zijn vermoord en daarna vlak over de grens gedumpt in een stuk zeil, maar waarom?

Bert Heijmans

*Op de foto: Bert Heijmans

Terwijl de nazomer dit jaar met een zonnetje zijn werk doet, loopt een wandelaar in het Brabantse Maarheeze op zaterdagmiddag 14 september door de Fazantlaan. Aan de rand van een bosgebied, de reuk van het groen prikkelt zijn reukorgaan, valt zijn oog plots op een blauwe auto van het Franse merk Renault, type Laguna. Omgeven door stilte speelt er een onheilspellend gevoel door de buik van de voorbijganger, waarom precies weet hij dan nog niet. De auto staat eenzaam en alleen geparkeerd in de berm, dichtbij een grote partij bomen. Vogeltjes dartelen van tak naar tak, de qua temperatuur aangename tijd van het jaar laat dit nog toe.

De dieren hebben echter op dat moment geen enkel vermoeden van de gruwelijke ontdekking die de man doet. Als de wandelende Brabander dichterbij het voertuig komt, duwt ie zijn neus tegen een ruit van de auto met Belgisch nummerplaat. Heel even slaat zijn hart dan over, tijdens een klein schrikmomentje. Op de achterbank ziet de man uit Maarheeze namelijk een groot pakket liggen. Zijn ogen inspecteren het enorme omhulsel op de achterbank en al snel volgt een gruwelijke conclusie: dit zou zomaar eens een ingepakt lichaam van een persoon kunnen zijn. De zichtbare contouren wijzen daar in ieder geval heel sterk op.

Een bezoek aan parenclub 7Sins aan de Herenlaakweg in Maaseik werd Bert Heijmans fataal.

De getuige heeft een verhoogde hartslag door de opgekomen spanning en besluit om meteen contact op te nemen met de politie. Daar slaat het telefoontje in als een spreekwoordelijke bom. Bij de meldkamer gaan alle alarmbellen af na dit bericht over ‘een mogelijk lijk’. De centralist schakelt na kort overleg de recherche in. Niet veel later is het een komen en gaan van dienders op de vindplaats van de Renault met, waarschijnlijk, een lugubere inhoud. Ook leden van de forensische opsporing van de politie in de welbekende witte pakken zijn ter plekke. Al snel stellen zij vast: in het onderzochte voertuig ligt inderdaad een stoffelijk overschot, verpakt in een zeil.

Fors toegetakeld

Het blijkt om een man te gaan, van middelbare leeftijd. Hij is, getuige zijn ernstige verwondingen, onder andere in zijn gezicht fors toegetakeld. De rechercheurs hoeven hierdoor niet veel moeite te doen om te achterhalen dat hier sprake is van moord. Maar wie is dit slachtoffer? Dat is de grote vraag. Mede omdat het een auto met Belgisch kenteken is, besluiten de opsporingsdiensten van Brabant en die van onze zuiderburen nauw te gaan samenwerken.

Kort speurwerk levert de naam van de om het leven gebrachte man om: het gaat om de 57-jarige Bert Heijmans, een geboren Nederlander die al jaren in Waterloos, een gehucht bij het Belgisch-Limburgse grensplaatsje Neeroeteren woonde. Heijmans laat door zijn gewelddadige dood een vrouw, een zoon en dochter achter. De recherche verdiept zich in de dagen na de vondst van het lichaam verder in het privéleven van de vijftiger. Daarin komt onder meer naar voren dat hij in de tijd voor zijn gruwelijke dood had verteld dat hij soms vreesde voor zijn leven.

Had de moord te maken met een eerder, dodelijk conflict tussen jagers? Als gevolg van die ruzie had Heijmans een kogelbrief ontvangen en vreesde hij voor zijn leven

Zou dit met een eerder, dodelijk conflict tussen jagers, een hobby waar de vermoorde Bert aan verknocht was geraakt, te maken hebben gehad? Als gevolg van die ruzie had hij een kogelbrief ontvangen en vreesde daarom voor zijn leven. Of is het zijn voorliefde voor paarden, een wereld waarin het qua handel ook zo nu en dan behoorlijk kan spoken, die hem misschien fataal geworden? De vrijwel dag en nacht speurende rechercheurs namen al deze informatie mee in hun onderzoek. In de justitiële systemen komen agenten tijdens het strafrechtelijk onderzoek de naam van de vermoorde Heijmans overigens ook tegen. Niet in hele grote strafzaken als was hij een doorgewinterde crimineel, maar toch.

Ook komt boven water dat de vermoorde Nederbelg op vrijdag 13 september nog thuis was en zijn woning die dag heeft verlaten. Zijn vrouw belt hem nog vanaf haar werk, het stel babbelt even met elkaar en spreekt af ’s avonds samen te gaan eten in huiselijke kring. Maar het loopt allemaal anders. De speurders weten al snel te achterhalen dat Heijmans naar parenclub 7Sins aan de Herenlaakweg in Maaseik is gegaan, vlak over de grens bij Roosteren. Dit om de uitbaters te helpen met de voor de later op de avond geplande opening. Bert Heijmans is in ieder geval een half uur op die bewuste plek geweest, blijkt later uit nauwkeurig politieonderzoek van zijn telefoongegevens.

Het interieur van parenclub 7Sins.

Volgens vrienden van hem plaatst de grijzende vijftiger, althans voor zijn gezinsleden, na zijn spoorloze verdwijning op zijn social media twee foto’s van bovengenoemde parenclub. Geen compromitterende afbeeldingen, maar vooral beelden van het interieur van de parenclub. Die zijn herplaatst vanaf de homepage van het Maaseikse ‘sekshuis’. Waarom hij dat gedaan heeft is opmerkelijk en tevens een raadsel, want Heijmans wilde zijn frequente bezoekjes aan de ‘nachtclub met rode oortjes’ voor zoveel als mogelijk geheim houden. Met andere woorden: heeft Heijmans wel zélf de foto’s op zijn Facebook-pagina geplaatst? Of is dat door iemand anders gedaan om een rookgordijn in verband met de gruwelmoord op te trekken?

De genoemde parenclub is een etablissement dat door de uitbaters wordt omschreven als ‘het juiste adres voor ruimdenkende stellen en alleenstaanden’. Hier op deze plaats heeft het slachtoffer in de maanden voor zijn brute dood veelvuldig vertoefd. Hij bouwt er zelfs een soort van vriendschappen op met andere aanwezigen. Een gegeven wat zelfs voor een doorbraak zal zorgen in het recherchespeurwerk naar deze brisante moordkwestie, maar daarover later meer.

Onder het bloed

Terug naar de vrijdag waarop Heijmans spoorloos is verdwenen. De opsporingsdiensten vermoeden wrang genoeg al vrij snel dat de man in de genoemde parenclub is vermoord. Daarom wordt in het weekend na de vondst van de vermoorde Nederlander in het diepste geheim door de speurders besloten dat er een inval zal gaan plaatsvinden in 7Sins. Onder de radar krijgen leden van de Belgische politie instructies hoe een en ander moet gaan plaatsvinden. Alles wordt qua opsporing opgetuigd en klaargemaakt voor vertrek. Politie, justitie en ook de onderzoeksrechter krijgen vantevoren een briefing over wat er staat te gebeuren in deze case. De moord op Bert Heijmans heeft logischerwijs grote prioriteit, ook vanwege het feit dat hij blijkt te zijn gefolterd als een beest. Na de vondst wordt snel zichtbaar dat zijn lichaam van onder tot boven onder het bloed zit. Een macaber gezicht, zeker voor de deskundigen die het stoffelijk overschot het eerst onder ogen hebben gekregen.

Op maandag 16 september van dit jaar vallen politie en justitie binnen bij de ruim bemeten en vrijstaand gelegen parenclub. Hierbij maken de speurders gebruik van de overrompelingstactiek, waardoor aanwezigen geen kans hebben om de benen te nemen of eventuele sporen uit te wissen. Rondom het terrein wordt deze plaats delict hermetisch afgesloten, waardoor onder meer de benodigde sporen veiliggesteld kunnen worden om de brute moord op Bert Heijmans mogelijk te kunnen oplossen. Wat opvalt is dat er in de parenclub een groot aantal bloedvlekken aangetroffen wordt. Afkomstig van de in Maarheeze gevonden Nederlander. Zeer verdacht, zo concluderen de rechercheurs logischerwijs.

De opsporingsdiensten pakken op dat moment nóg verder door: de twee uitbaters van 7Sins moeten voor verhoor mee naar het politiebureau. Zij hebben, zeker gezien het bloed in hun zaak én de nauwe contacten met Bert Heijmans, duidelijk iets uit te leggen. Het tweetal wordt vrijwel meteen flink aan de tand gevoeld. Van de Belgische onderzoeksrechter krijgen zij te horen dat zij in voorarrest moeten blijven op verdenking van nauwe betrokkenheid bij de moord op Heijmans. Ook deze twee hoofdverdachten zijn Nederlanders: de 51-jarige Erik I. uit Apeldoorn en zijn vriendin Sirinapha C., die door intimi ook wel ‘Siri’ wordt genoemd. Hij is een man met een, door zijn vele tatoeages, uitgesproken uiterlijk en de opgepakte vrouw is een hippe dame die volgens bekenden niet vies is van uiterlijk vertoon. Foto’s van hen op social media bevestigen dit ook. Dit stel is dan al geruime tijd bekend in de wereld van de parenclubs en ze zouden elkaar daar enige tijd daarvoor ook hebben leren kennen.

Hoofdverdachte Erik I.

Belastende camerabeelden

Enige tijd vóór de moord op Bert Heijmans hebben zij de door de recherche doorzochte Maaseikse parenclub overgenomen. De advocate van Sirinapha, een Nederlandse met Thaise roots, geeft na de aanhouding voor een tv-camera aan dat haar cliënte ‘onder de indruk is’ van wat zich allemaal rondom haar persoon afspeelt. Zij kampt bovendien met gezondheidsproblemen. De Apeldoornse moordverdachten moeten niet lang na hun arrestatie voor de raadkamer van de rechtbank in het Belgische Tongeren, vlak over de grens bij Maastricht, verschijnen. Die toetst de aanwijzingen die op hen betrekking hebben. Dat zijn onder meer zeer belastende camerabeelden. Rechercheurs hebben deze beelden bekeken en zien daarop iets heel opmerkelijks: een van de opgepakte verdachten zou in de auto van het slachtoffer hebben gereden, met daarachter de andere verdachte in hun auto. 

Hoofdverdachte Sirinapha C.

Het ziet er dus niet goed uit voor de opgepakte Nederlanders en de rechter besluit dat Erik en Sirinapha achter slot en grendel moeten blijven zitten. Contact met elkaar mogen zij in de eerste tijd van hun voorlopige hechtenis niet met elkaar hebben. Dit om het lopende, strafrechtelijke onderzoek niet te laten verstoren en zo kunnen zij eventuele verklaringen ook niet op elkaar afstemmen. De rechercheurs denken een sterke zaak te hebben en willen niet dat die gestuurd gaat worden door verdachten die mogelijk de dans willen ontspringen. De verdachten van de zogenoemde Maaseikse Parenclubmoord krijgen van de onderzoeksrechter uiteindelijk te horen dat zij voorlopig achter de tralies moeten blijven. Dat impliceert dat de speurders voldoende aanwijzingen tegen het Apeldoornse duo Erik en Sirinapha hebben. Tijdens de verhoren door de recherche volgen er echter géén bekentenissen.

In de verhoorkamer wordt in de weken na de moord flink ‘nee’ geschud of gezwegen als leden van de opsporingsdiensten vragen afvuren op het koppel dat in voorarrest zit. Hierdoor blijven er gedurende lange tijd veel vragen onbeantwoord. Zo zou er op de achtergrond een link zijn met eventuele betrokkenheid van een motorbende bij de moord omdat Bert Heijmans hier contacten mee had. Deze link kwam niet helemaal uit de lucht vallen omdat in Belgisch-Limburg in de voorbije jaren leden van onder meer de geruchtmakende Bandidos en Hells Angels vaker actief zijn geweest. De genoemde regio is op grote schaal een broedplaats voor criminele praktijken. Het grenst aan het Nederlandse Zuid-Limburg, een plek waar onderwereldpraktijken ook welig tieren. De opsporingsdiensten proberen met man en macht in de zaak-Heijmans het motief voor de moord boven water te halen. Hiervoor worden meerdere getuigen gehoord.

De geheimzinnige wereld van de parenclub blijkt hierbij ook een rol te spelen: een van de te onderzoeken scenario’s gaat er namelijk over dat Bert Heijmans in de zogeheten swingers-dynastie in de fout zou zijn gegaan. Anders gezegd: hij zou de mogelijk afgesproken sekscode geschonden hebben, wat hem uiteindelijk fataal zou zijn geworden.

Van het ene op het andere moment is de Brabander uit het leven gerukt. Zijn bezoekjes aan de door hem zo geliefde parenclub zijn hem uiteindelijk fataal geworden

Verliefde gevoelens

Parenclubuitbater en tevens moordverdachte ‘Siri’ zou verliefde gevoelens hebben gekregen voor de stevig gebouwde Heijmans. Iets waar nachtclubbaas Erik I., die goeie klant en soort van huisvriend Heijmans een lesje zou voor hebben willen leren, een voorname rol bij zou hebben gespeeld. Zo denken de rechercheurs althans. De aanhoudingen van de twee verdachten hebben dan wel voor een eerste doorbraak gezorgd, maar de laatste eindjes tijdens het onderzoek moeten nog aan elkaar worden geknoopt. Anders gezegd: de spreekwoordelijke puzzel moet nog ‘even’ goed neergelegd worden. In de eerste week van oktober van dit jaar verschijnt de van moord verdachte Apeldoornse voor de zogeheten Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI). Die buigt zich over het hoger beroep dat de vrouw heeft aangetekend tegen het verlengen van haar voorlopige hechtenis. De vrouw moet uiteindelijk achter de tralies blijven zitten, net als haar man, medeverdachte Erik.

Rondom die dagen gebeurt er in deze zaak nog iets opmerkelijks: de recherche houdt plots een derde verdachte aan. Het gaat om de veertigjarige W. B., een man met eveneens Thaise roots. Hij is de ex van Siri C.. De grote vraag is nu: verzwijgen de drie verdachten in deze zaak een groot geheim voor politie en justitie? Houden zij relevante informatie bewust achter om de speurders niet wijzer te maken? Vragen waar de nabestaanden van de vermoorde Bert Heijmans, die helemaal kapot zijn van verdriet na het abrupte verlies, ook mee zitten. Van het ene op het andere moment is hij immers uit het leven gerukt en daarna als een beest gedumpt.

Zijn bezoekjes aan de door hem zo geliefde parenclub zijn hem uiteindelijk fataal geworden. Naar alle waarschijnlijkheid zal een volksjury, hof van assisen heet dit in België, zich ergens volgend jaar tijdens een meerdaags proces gaan buigen over deze moordzaak. Willekeurig uitgekozen burgers zullen het vonnis gaan vellen. Dan zullen er misschien alsnog antwoorden op prangende vragen volgen, mits de verdachten dan wél wat loslippiger zullen zijn. De toekomst zal dit moeten uitwijzen.

De politie onderzoekt de plek waar de auto werd aangetroffen met het lichaam van Bert Heijmans erin.

De moord op Marly S.

In de regio Belgisch-Limburg zijn vaker Nederlanders vermoord. In de zomer van 2022 werden twee mensen in Geistingen in de gemeente Kinrooi, vlak over grens bij de gemeente Sittard-Geleen, om het leven gebracht. De slachtoffers waren Marly S. (35) en haar 40-jarige neef. De twee kwamen abrupt aan hun einde. In juli dik twee jaar geleden, kwam deze zaak voor het eerst bij de opsporingsdiensten aan het licht. In de zijstraat van de Drietak lagen twee levenloze lichamen.

Het duo was met geweld om het leven gebracht. Eén van de slachtoffers was dus  Marly S. Zij had een dochter, maar die was op het moment van de dubbele moord niet bij haar. Hierdoor is het kind mogelijk aan een vroege en gewelddadige dood ontsnapt. In april vorig jaar vond er een reconstructie plaats in deze moordzaak. De omgeving van de Congostraat in Geistingen werd hermetisch afgesloten, om pottenkijkers te weren. Dit omdat de onderzoekers van verdachte Erik L. wilden weten wat er precies gebeurd was in de woning in de nacht van 11 op 12 juli 2022. Waar werd Marly precies neergeschoten en op welke plek kwam haar medelevende neef, die haar gezelschap hield omdat Erik L. zich niet kon neerleggen bij de relatiebreuk en haar belaagde en terroriseerde, exact om het leven?

Enkele nabestaanden volgden de reconstructie via een videoscherm in een politiebusje. Het inhoudelijke proces tegen Erik L. zal in een later stadium voor de Belgische rechtbank gaan plaatsvinden. L. zit overigens nog altijd in voorarrest. Hem hangt mogelijk een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd omdat het om een dubbele moord gaat.

Premium
Je hebt zojuist een premium artikel gelezen.

Online onbeperkt lezen en Panorama thuisbezorgd?

Abonneer nu en profiteer!

Probeer direct
Misdaad
  • Google Street View, Facebook E.A.