Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlanders Marco E. (Schiedamse cokemaffia) en Rick W. op Most Wanted-lijst gezet

Van vermeende cokebaron Jos Leijdekkers alias 'Bolle Jos' was het al bekend dat hij op de lijst stond. Twee andere Nederlanders behoren nu ook tot de meest gezochte criminelen van Europa.

Most wanted

Foto boven: Marco E.

Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, heeft de lijst met Europa's 'most wanted fugitives' geüpdatet. Het gaat om een selectie criminelen die gezocht wordt voor uiteenlopende zaken; moord, drugshandel, mensenhandel, et cetera. De vermeende drugsbaron Jos Leijdekkers stond er al op, maar sinds de update telt de lijst drie Nederlanders.

Marco E.

Een van die twee nieuwe gezichten is cokebaas Marco E. (31). In 2020 werd E. veroordeeld tot 7 jaar celstraf omdat hij volgens justitie en de rechters onderdeel uitmaakte van de 'Schiedamse cokemaffia'. Zijn vader Henk werd als grote leider gezien, met zoon Marco als zijn rechterhand. Beiden waren betrokken bij de invoer van grote hoeveelheden coke via de haven in Rotterdam. Een operatie waarbij ze hulp kregen van Gerrit G., een omgekochte corrupte douanier die in 2017 veroordeeld werd tot 14 jaar cel.

Marco E. werd uiteindelijk gepakt omdat de politie zijn luxe Rotterdamse huurvilla had volgehangen met afluisterapparatuur. In de anderhalf jaar daarvoor hadden de opsporingsdiensten Marco E. en zijn vader Henk echter al in het vizier. Henk werd uiteindelijk veroordeeld tot meer dan 11 jaar cel. Marco kreeg 7 jaar opgelegd, maar ging er in afwachting van het hoger beroep al in 2019 vandoor. Sindsdien is hij spoorloos. Volgens diverse politie- en onderwereldbronnen is Marco E. nog steeds betrokken bij illegale praktijken, aldus het AD.

Rick W.

De tweede nieuwe Nederlander op de lijst is de 34-jarige Rick W. Hij werd vier jaar geleden door de Oostenrijkse rechtbank veroordeeld tot 9 jaar cel voor het invoeren van speed, coke en xtc. Zijn straf mocht hij in Nederland uitzitten, maar tijdens een verlof wegens het overlijden van zijn moeder smeerde hij hem. Dit terwijl hij nog 2.482 dagen cel open heeft staan.

Rick W.

De derde Nederlander op de Most Wanted-lijst is Jos Leijdekkers (31) alias 'Bolle Jos', 'Josje Breda' of 'El Presidente'. Hij wordt gezien als leider van een drugsimperium en is al anderhalf jaar de meest gezochte crimineel van Nederland. Justitie heeft inmiddels de beloning voor de gouden tip over zijn verblijfplaats opgekrikt tot een paar honderdduizend euro.

Misdaad
  • AD, de Telegraaf
  • Europol