Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voor het eerst een bajesklant in het lijstje (Quote 500) met rijkste Nederlanders

De Quote 500 heeft weer een lijst gepubliceerd met de rijkste Nederlanders van het moment. En voor het eerst staat daar iemand in die ondanks zijn gigantische vermogen op dit moment achter tralies zit.

Gordon F.

Foto ter illustratie

Elk jaar komt Quote met een lijst stinkend rijke Nederlanders. Op nummer één - net als voorgaande jaren - staat Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken. Zij is zo'n 12,6 miljard euro waard. De nummer twee is Luxaflex-man Ralph Sonnenberg (6,2 miljard) en Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (5,8 miljard) staat op de derde plek. Maar de meest opvallende naam is dit jaar misschien wel Gordon F. De rijke Amsterdammer zit namelijk in de bak op dit moment.

F. staat met een vermogen van - volgens Quote - 275 miljoen euro op plek 202 in de lijst en is de kleinzoon van een van de rijkste vastgoedondernemers in het land: Jacob ‘Ome Jaap’ Kroonenberg. In 1996 overleed Kroonenberg, waarna Gordon F. naar verluidt 18,5 procent van het kapitaal van zijn opa in handen kreeg.

Gevangenisstraf

Maar al dat geld zorgde er niet voor dat F. op het rechte pad bleef. In 2001 schoot de pas 21-jarige Gordon namelijk een andere man neer na een ruzie in de woonkamer van diens huis in Amsterdam. F. werd daarvoor veroordeeld tot 7 jaar cel.

Een tweede incident leverde F. de bijnaam 'Lambo-schutter' op. Jaren later, in 2021, schoot hij in zijn eigen woning een 29-jarige vriend neer. Gordon was toen naar eigen zeggen zwaar onder invloed van cocaïne en hij wilde een geintje uithalen door het wapen op zijn vriend te richten. Het wapen was echter doorgeladen en F. raakte de man. Het slachtoffer wist het wapen af te pakken en vluchtte in zijn Lamborghini. Later werd hij aangetroffen in zijn sportauto aan de kant van de weg, waarna hij werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ondanks een schot in zijn borst overleefde hij het incident.

Tegen F. (41) werd 10 jaar celstraf geëist voor poging tot moord. De rechtbank veroordeelde hem in 2022 tot 6 jaar cel voor poging tot doodslag. Dat was omdat de rechter het niet bewezen achtte dat F. met voorbedachten rade handelde. Wat ook meespeelde in de strafmaat was het feit dat de schutter en het slachtoffer het inmiddels via bemiddeling hadden bijgelegd.

Misdaad
  • Quote 500
  • Adobe Stock