Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Lambo-schutter Gordon F. veroordeeld tot 6 jaar celstraf

De schutter is schuldig bevonden aan poging tot doodslag.

Lambo-schutter Gordon F. veroordeeld tot 6 jaar celstraf

De 41-jarige Gordon F. is door de rechtbank veroordeeld tot zes jaar celstraf voor het neerschieten van een 29-jarige vriend op 11 oktober 2021. Het ongeval vond plaats in de woning van F. Naar eigen zeggen was de schutter destijds zwaar onder invloed van cocaïne en wilde hij een geintje uithalen door het wapen op zijn vriend te richten.

Hoewel F. verklaarde dat hij niet wist dat het wapen was doorgeladen, bleek er toch een kogel in te zitten. Het slachtoffer werd daarmee in zijn borst geraakt. De getroffen man wist het wapen daarna af te pakken, om vervolges in zijn Lamborghini te stappen en weg te rijden. Later werd hij aan de kant van de weg in zijn auto aangetroffen, waarna hulpverleners hem naar het ziekenhuis brachten. Het slachtoffer heeft geen blijvende schade overgehouden aan de verwonding.

Bemiddeling

In eerste instantie werd er 10 jaar celstraf geëist door het OM voor poging tot moord. De rechtbank acht het echter niet bewezen dat F. met voorbedachte rade heeft gehandeld en veroordeelt hem daarom voor poging tot doodslag. Het feit dat de schutter en het slachtoffer het dankzij een bemiddeling weer hebben bijgelegd, weegt ook mee bij hun keuze om de straf te verlagen.

Moord

Het slachtoffer mag van geluk spreken dat hij de schoten heeft overleefd, want een eerder doelwit van F. kan het niet meer navertellen. In 2001 schiet de pas 21-jarige Gordon F. namelijk een andere man neer na een ruzie in de woonkamer van diens huis in Amsterdam. Het slachtoffer maakt een schampere opmerking over de toenmalige vriendin van F.. “Ze ziet er zonder kleren toch beter uit,” suggererend dat hij haar eerder naakt heeft gezien.

Daarop pakt de zwaar aan cocaïne verslaafde F. zijn wapen en drukt hij één keer af. De kogel doorboort het hart en de long van de 36-jarige, die ter plekke sterft, op de stoep van zijn eigen woning.

“Ik flipte gewoon, weet je", verklaarde F. in de rechtbank. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar.

Rijkeluiszoon

Gordon F. is naast een veroordeelde moordenaar ook een erfgenaam van een van de rijkste vastgoedondernemers in het land: Jacob ‘Ome Jaap’ Kroonenberg. Hij is de grondlegger van het inmiddels tot Kroonenberg Groep omgedoopte bedrijf, dat onder meer eigenaar is van een luxe winkelcentrum in Amstelveen en een shoppingpromenade in de Amsterdamse Kalverstraat. Gordon is Jaaps kleinzoon, zoon van een dochter van de vastgoedmagnaat. Deze dochter was korte tijd getrouwd met een Surinaamse makelaar, met wie ze in 1981 een kind krijgt, dat ze de voornamen Gordon en Daan geven. In 1996 komt Kroonenberg te overlijden. Gordon F. ontvangt een niet onaanzienlijk aandeel van de erfenis. Uit documenten blijkt dat hij 18,5 procent van het kapitaal van het bedrijf in handen kreeg. De geschatte waarde van het geërfde vermogen van Gordon F. is 190 miljoen euro. Dat fortuin zou inmiddels zelfs zijn gegroeid.

Misdaad
  • Joost van der Wegen
  • ANP