Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Frans Bauer kreeg verkeerde naam bij gemeentehuis omdat z'n vader niet kon lezen

Frans Bauer heet officieel helemaal niet Frans Bauer.

Frans Bauer

Ik kwam jou tegen (ooooeeeeooo), jij was verlegen (ooooeeeeooo). Ja hoor, Fransie is verantwoordelijk voor een behoorlijk aantal Hollandse hitjes, waaronder Heb je even voor mij. Maar dat de Nederlandse taal niet per se een Bauer-ding is, vertelt de zanger in een interview met het AD.

Aanleiding voor het gesprek was Frans' nieuwe programma Leven zonder letters, waarin hij mensen volgt die laaggeletterd zijn. Een onderwerp dat hem op zijn lijf geschreven is.

Frans Bauer heet anders

Zijn beide ouders waren namelijk laaggeletterd. Iets dat vrij rap nadat kleine Frans geboren was impact had. Bij het gemeentehuis moest vader Chris wat dingetjes invullen, maar Bauer senior had geen flauw idee wat er op de formulieren stond, onthult de volkszanger.

Frans: "Hij heeft blind een kruisje gezet. Dus werd het formeel geen Bauer, maar Van Doorn (de meisjesnaam van z'n moeder, red.). Ik heb daar nooit mee gezeten, ik ben gewoon later Bauer gaan gebruiken."

Moeder Wies heeft nooit leren lezen of schrijven, maar vader Chris heeft het op latere leeftijd onder de knie gekregen. Met hulp van Frans. Die nam kinderboekjes mee als de twee richting Duitsland tourden voor optredens. "Ik rijden, hij proberen", schetst Bauer. "Ging het echt van aap, noot en mies, beetje bij beetje vooruit. Heel emotioneel, dat een kind zijn vader moet leren lezen."

Frans' nieuwe programma is vanavond 21:30 voor het eerst te zien op NPO1.

Entertainment
  • AD, RTL Boulevard
  • NL Beeld / Patrick van Emst