Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nieuw wetsvoorstel: Nederlandse gevangenis 'naar Italiaans model'

Worden de gevangenissen in Nederland een stuk strenger? Als het aan VVD'er Ulysse Ellian ligt wel.

EBI

Ulysse Ellian dient vandaag een wetsvoorstel in dat het gevangeniswezen een stuk strenger moet maken. Volgens de politicus moeten de regels in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught en de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) flink aangescherpt worden. Zoals de Italianen dat ook hebben gedaan in hun strijd tegen de maffia.

Als de VVD-wet wordt aangenomen mogen gedetineerden straks geen brieven meer naar elkaar schrijven. wordt elk telefoongesprek afgeluisterd en mogen gevangenen enkel bellen in het Nederlands, Fries, Engels of Papiaments. Daarnaast wil Ellian het aantal contactmomenten 'drastisch verminderen', zo is te lezen in de Telegraaf.

Maffia

De wet doet sterk denken aan de situatie in Italië, waar de regels op een gegeven moment flink zijn aangescherpt in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Met de nieuwe wet wil de VVD onder meer voorkomen dat onderwereldkopstukken hun criminele praktijken kunnen voortzetten vanuit de bajes.

Het idee voor de initiatiefwet is volgens Ulysse Ellian ontstaan toen duidelijk werd dat Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, via brieven contact had met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Dat waren voornamelijk Arabische koranteksten. Justitie vermoedde destijds echter dat er mogelijk verborgen boodschappen werden uitgewisseld via het briefcontact.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots