Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Ellian

Streng beveiligd Kamerlid Ulysse Ellian strijdt tegen criminele kopstukken

Zijn inspanningen leidden er al toe dat Ridouan T. in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught recht heeft op minder telefoontjes en minder bezoek. Ook deinst hij er niet voor terug om vraagtekens te zetten bij het lichte gevangenisregime voor topcrimineel ‘Noffel’. Ulysse Ellian (34), Tweede Kamerlid van de VVD, wil het criminele kopstukken onmogelijk maken om vanuit de bajes hun werkzaamheden voort te zetten. “Of moeten we wachten tot de volgende dode valt?”

U wordt al enige tijd streng beveiligd. Bent u niet bang dat u in dit interview uitspraken gaat doen die u uiteindelijk duur komen te staan?

“Nee. Het is aan mijzelf om te bepalen welke uitspraken ik doe, niet aan criminele kopstukken.

Als volksvertegenwoordiger met justitie in mijn portefeuille houd ik mij bezig met de vraag hoe je hen op een veilige manier gevangen kunt houden. Ik moet hierbij de vinger op de zere plek kunnen leggen. Toegeven aan degenen die willen dat ik mijn mond houd, zal ik nooit doen. Ik ben bereid de gevolgen daarvan te accepteren. Hoe ingrijpend die ook voor mij zijn.”

Hoe streng beveiligd wordt u precies? Net zo streng als Geert Wilders en John van den Heuvel?

“Ik ken de details van hun beveiliging niet, maar in mijn geval is het in ieder geval erg streng. Spontaan iets doen, kan ik niet meer. Ik herinner me niet eens wanneer ik voor het laatst in een supermarkt ben geweest.”

Hoe is dat voor u?

“Ik kan er steeds beter mee omgaan. Het blijft natuurlijk ellendig dat wat voor andere mensen normaal is, vrijheid, voor mij niet meer normaal is. Maar in mijn hoofd ben ik nog steeds vrij. Ik laat mij niet de mond snoeren. Dat ik beveiligd moet worden, is voor mijn gezinsleden natuurlijk wel ontzettend zwaar. Ik vraag nogal wat van ze. Wij kunnen een heleboel dingen niet doen die andere mensen wel kunnen doen. Dat zij niet onbezorgd kunnen leven, doet mij veel pijn.”

‘TOEGEVEN AAN DEGENEN DIE WILLEN DAT IK MIJN MOND HOUD, ZAL IK NOOIT DOEN. IK BEN BEREID DE GEVOLGEN DAARVAN TE ACCEPTEREN. HOE INGRIJPEND DIE OOK VOOR MIJ ZIJN’

Wanneer hoorde u dat het nodig is om u te beveiligen?

“Enige tijd geleden. Ik kan daar niet te veel over zeggen. Toen ik mij ging bezighouden met de materie van criminele kopstukken in het gevangeniswezen werd al vrij snel duidelijk dat mijn leven er anders uit ging zien.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Weet u uit welke hoek de dreiging komt?

“Globaal. Als te beveiligen persoon word je daar nooit iets over verteld. Ik vertrouw op degenen die daarover gaan. Mensen die ik overigens zeer dankbaar ben.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Clemens Rikken