Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Zoon Peter R. de Vries openhartig over jeugd met topcriminelen: 'Moeder kreeg eerste weeën met Holleeder aan de lijn'

Zo'n 40 jaar geleden vond de 'Heineken ontvoering' plaats. Topman Freddy Heineken werd samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. Royce de Vries blikt terug op zijn jeugd met twee van de ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder.

Royce de Vries

Peter R. de Vries schreef er ooit een boek over: de Heineken-ontvoering. Om stil te staan bij de ontvoering, zo'n 40 jaar geleden op 4 november 1983, is er nu een geactualiseerde versie van het boek - van de inmiddels overleden misdaadverslaggever - uitgebracht. De zoon van Peter R. schreef het nawoord van de nieuwste versie van De Ontvoering Van Alfred Heineken en vertelde hier op zondagavond over bij Renze Klamer aan tafel.

'Onverwachte vriendschap'

"Het is het beginpunt van zijn succesvolle carrière in de misdaadjournalistiek geweest. Zijn naam stond op de kaart daardoor", aldus Royce. Hiermee doelt de advocaat natuurlijk op het succes van zijn vader. "Daarnaast heeft het ook een grote rol in zijn privéleven gespeeld. Het heeft een vriendschap opgeleverd met Cor van Hout", gaat de zoon van Peter R. verder.

Royce vertelt in de uitzending dat ze zo goed bevriend raakten, dat de familie De Vries en Van Hout eigenlijk één grote familie werd. Ook met de familie Holleeder heeft de familie De Vries een bijzondere band. "Toen de aanslag op m'n vader had plaatsgevonden, Sonja en Astrid (Holleeder) zijn in het ziekenhuis geweest en Rich (de zoon van Van Hout) is de drager van de kist geweest."

Willem Holleeder

Renze is benieuwd naar de eerste herinneringen van Royce met 'de figuren uit dit milieu'. "Dat is wel een heel frappant verhaal eigenlijk, want mijn moeder kreeg de eerste weeën van mij toen ze Willem Holleeder aan de lijn had", vertelt de advocaat. Het zorgt voor gelach in de studio. "Daar merkte ik zelf natuurlijk nog weinig van. Later, Cor van Hout kwam natuurlijk wel eens langs", gaat Royce verder. Hij vertelt dat Holleeder zelf ook wel eens over de vloer kwam in huize De Vries.

Cor van Hout

Over Cor van Hout zegt De Vries het volgende: "Dat was gewoon de vader van Rich en Francis, dat was gewoon een aardige man." Daarnaast vertelt hij openhartig dat hij zich helemaal geen voorstelling kon maken van de nare dingen die Van Hout eerder in zijn leven had gedaan. "Het was zo'n lieve vader voor zijn zoon en voor zijn dochter."

Royce vertelt in de uitzending dat hij als kind een misdadiger zag als 'boze mensen, die altijd onvriendelijk zijn', maar niks is minder waar. "Als kind heb ik al geleerd, dat ook criminelen van mensen kunnen houden, lief kunnen zijn en een goede vader kunnen zijn."

"Het feit dat mensen verkeerde dingen doen, wil niet zeggen dat mensen altijd maar slechte mensen zijn. Iemand kan ook een goede vader zijn of een goede vriend zijn", aldus Royce.

Entertainment
  • Renze
  • NL Beeld / Patrick van Emst