Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Jerry Seinfeld lacht het laatst en is nu bijna miljardair

Op Netflix kun je Seinfeld blíjven kijken alsof het de nieuwe reeks is van hits als Undercover of La casa de papel. Maar het is alweer 25 jaar geleden dat de laatste aflevering van de Amerikaanse comedy is opgenomen. Wat maakt de creatie van Jerry Seinfeld (69) zo speciaal? Wat heeft hij verder van het leven gebakken? En hoe is het de rest van de club vergaan? “Mijn eerste keer op het podium was deprimerend en ontmoedigend.”

Seinfeld

Het was voor de televisiekijkers van de US Open toch even schrikken. Zoals altijd bij Amerikaanse sportevenementen brengt de regie bekendheden in beeld, zo ook bij de recente tennisfinale. Jerry Seinfeld zat op de tribune en dat gaf een opvallend shot. Niet dat de komiek er tegenwoordig doorgesnoven uitziet, helemaal niet zelfs, maar de tijd heeft niet stilgestaan. Logisch, maar toch was het een apart beeld. 25 jaar na de laatste Seinfeld-aflevering lijkt hij amper nog op de verschijning die bijna iedere aflevering weer een andere bloedmooie vrouw over de vloer kreeg.

Zo gek is dat niet, hij is gewoon precies 25 jaar ouder geworden. Een man van 69 jaar met een terugtrekkende haargrens en een groeiend welvaartsbuikje. Op zich niets schokkend, maar het is wel een contrast met de hoofdrolspeler van de comedyserie die nog steeds is te bekijken. Waarom is zo’n gedateerde serie überhaupt nog te zien? En dat in een tijd waarin alles sneller en flitsender moet.

George, Elaine, Kramer en Jerry (vlnr) in de metro.

Blijkbaar is Seinfeld toch uniek, Netflix is heel ver gegaan om de reeks te mogen streamen: in 2021 betaalde het 500 miljoen dollar voor de rechten. En dat voor een serie over helemaal niets. Niet onze observatie, maar die van de makers zelf. Het credo ‘a show about nothing’ is gretig gecultiveerd. Met die woorden nemen ze ook zichzelf op de hak. Een van de verhaallijnen is dat Jerry en George een comedy willen maken voor een televisiestation. Maar waar gaat het dan over? Dat is de grote vraag tijdens de besprekingen. “Nothing, absolutely nothing!”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Het klinkt als een heel slecht idee, dat vinden de televisiebazen ook, maar toch was het in het kort de gouden formule van Seinfeld. De karakters zijn in de eerste aflevering nog precies dezelfde types als in de laatste. In die negen jaar hebben ze geen enkele ontwikkeling doorgemaakt, maar wel de gekste avonturen met elkaar beleefd.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, NL Beeld