Foto boven ter illustratie.
Als crimineel voer je niet zomaar kilo's coke via havens het land binnen, vaak gaat er een hele operatie aan vooraf. De illegale handelswaar moet ingekocht worden, de distributie moet worden geregeld en eenmaal in Nederland moeten de drugs veilig door alle controles komen. Pas daarna kunnen uithalers de pakketten van het haventerrein pakken om ze verder het land in te vervoeren.
Wat de boel makkelijker maakt, zijn mensen die van binnenuit helpen. Bijvoorbeeld corrupte havenmedewerkers die bepaalde containers ertussenuit halen en op afgesproken plekken neerzetten. Nog handiger: douane-medewerkers die ervoor zorgen dat de handelswaar ongecontroleerd het land binnenkomt of belangrijke informatie lekken naar criminelen. En dat laatste komt regelmatig voor, zo blijkt uit nieuwe cijfers.
10 mensen ontslagen
Uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij de Nederlandse Douane blijkt dat er in ieder geval tien ambtenaren zijn ontslagen de afgelopen vier jaar. Een aantal anderen is geschorst of zit zelfs in de bak wegens een samenwerking met de cokemaffia.
De meeste ontslagen douaniers waren werkzaam bij de Douane Rotterdam Haven. Maar ook bij de douanediensten in Amsterdam, Schiphol en bij de haven in Vlissingen werden corrupte ambtenaren gepakt.
Zwaar onder druk gezet
De criminelen zetten de ambtenaren zwaar onder druk, zegt directeur-generaal Nanette van Schelven van de Douane tegen EenVandaag. Volgens haar worden de medewerkers bijvoorbeeld benaderd bij de sportschool of sportvereniging. Of ze worden naar huis gevolgd en daar aangesproken.
Van Schelven: "Mensen die tijdens het tanken geconfronteerd worden met iemand die ernaast staat en zegt: 'Zijn dit je kinderen? Ik weet waar ze op school zitten.'"
Volgens de douanebaas gebeuren dit soort dingen steeds vaker. Vandaar dat er maatregelen zijn genomen op het gebied van voorlichting voor werknemers en betere screening van nieuwe ambtenaren. Maar dan nog blijft het natuurlijk opletten.
Ondertussen gaat de drugssmokkel natuurlijk gewoon door en worden er steeds vaker grotere pakketten onderschept. Meer kilo's dus. Niet alleen in Rotterdam, ook in de haven van Vlissingen. Criminelen worden daarbij ook creatiever, zegt Van Schelven. Zo worden er volgens haar ijzeren torpedo's gevuld met coke onderaan schepen gelast, om op die manier grote hoeveelheden drugs ongezien het land in te smokkelen. "Je moet steeds in de huid van de crimineel kruipen."
- EenVandaag
- NL Beeld / Regiofotografie