Foto boven: legale wietkwekerij in Canada.
Echt soepeltjes komt het experiment niet van de grond, maar komende 15 december is het zover: de wietproef gaat van start. Twee goedgekeurde telers gaan dan hun legale plantjes kweken en leveren aan twee coffeeshops. Dat hebben demissionair ministers Kuipers van Volksgezondheid en Yesilgöz van Justitie vandaag via een brief aan de Kamer laten weten.
De wietproef, zoals het experiment ook wel genoemd wordt, houdt in dat in sommige gemeenten een 'gesloten coffeeshopketen' wordt opgezet. Kortom, gereguleerde productie, distributie, én verkoop van cannabis. De hele keten wordt op die manier uit het illegale circuit gehaald. Dit om te kijken wat het effect is op bijvoorbeeld veiligheid, volksgezondheid en criminaliteit. En natuurlijk om te checken of het überhaupt een beetje degelijk te regelen is allemaal.
Tilburg en Breda
Tilburg en Breda zijn de aangewezen gemeenten die het eerst los mogen. Later komen daar als het goed is nog acht gemeenten bij, plus een stadsdeel van Amsterdam.
Voor de duidelijkheid: coffeeshops in Nederland mogen op dit moment wel wiet vérkopen, maar niet ínkopen. Dat inkopen gebeurt namelijk vaak bij illegale en criminele partijen. Niet dat de shops anders kunnen, (op grote schaal) wiet kweken is niet toegestaan in Nederland. Veel gemeenten, maar ook Tweede Kamerleden vinden dat krom. De wietproef moet daar verandering in brengen.
Coffeehops in deelnemende gemeenten kunnen daarom straks bij een aantal aangewezen kwekers wel legaal wiet inkopen. De toevoer en kwaliteit van de cannabis worden door de overheid gecontroleerd. Daarnaast mogen shops ook zonder juridische gevolgen blijven inkopen bij hun vaste (illegale) leveranciers.
Problemen
Het plan was om veel eerder te starten, maar er zaten nogal wat kinken in de kabel. Zo was een groot deel van de telers er niet klaar voor. Een deel van hen - zo'n tien kwekers hebben via de overheid een vergunning gekregen - zei begin dit jaar te worden tegengewerkt door banken. Die zouden moeilijk doen met het verstrekken van een bankrekening aan partijen die zich bezig houden met de wiethandel. Of er nog steeds telers zijn die tegen dat probleem aanlopen, is niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk: in het zuiden van het land kunnen ze los.
- NOS
- NL Beeld / Abaca Press