Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gevangenissen nemen extra veiligheidsmaatregelen na aanhouding zoon Ridouan T.

Er zijn in meerdere gevangenissen extra veiligheidsmaatregelen getroffen omdat de zoon van Ridouan T. is opgepakt. Het zou om minimaal vijf gevangenissen gaan.

Penitentiaire Inrichting Vught

Het is nog nooit eerder gebeurd dat gevangenissen tegelijkertijd de regels aanscherpen voor verschillende gedetineerden. Dat vertellen bronnen aan Het Parool.

De oudste zoon van T. werd in juli opgepakt door de politie in Dubai. Dat werd maandag bekend gemaakt. De 22-jarige zoon van Ridouan, Faissal, werd op verzoek van het Nederlandse OM gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de criminele organisatie van zijn vader.

De krant meldt dat de aanhouding van de jonge T. waarschijnlijk voor onrust kan zorgen onder sommige gedetineerden. Dat staat in het rapport Landelijke Eenheid van de politie. Verder wordt er door rechercheurs gezegd dat het beter is om de gevangenen extra in de gaten te houden en is hun GVM-status verhoogd. GVM staat voor gedetineerden met een vlucht- en/of maatschappelijk risico.

Uitlevering

Tenminste vijf gevangenissen hebben al extra maatregelen genomen. Zo mogen gedetineerden minder vaak uit hun cel. Ook is het aantal telefoontjes dat ze mogen plegen gereduceerd en mag er minder vaak bezoek langskomen.

Het is nog onbekend wanneer Faissal naar Nederland wordt gebracht, momenteel zit hij nog vast. In juli heeft de Eerste Kamer een verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten goedgekeurd. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om criminelen uit te leveren. Deze week verklaarde het OM dat het vertrouwen heeft in deze uitleveringsprocedure.

Faissal T. wordt door het Openbaar Ministerie gezien als de tweede man in de organisatie van zijn vader. Hij zou de leiding overgenomen hebben sinds Ridouan is opgepakt. Volgens onderzoek van RTL Nieuws en Follow the money zou hij miljoenen euro’s hebben ontvangen van de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale. De Italiaan werd in 2021 al opgepakt in Dubai.

Misdaad
  • Het Parool, RTL Nieuws, Nu.nl, Follow The Money
  • NL Beeld / Patrick van Emst