Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrouw (34) van beruchte kartelbaas 'El Chapo' vrijgelaten: wie is Emma Coronel?

Emma Coronel is op vrije voeten. Wie is het 32 jaar jongere liefje van 'El Chapo' eigenlijk? En waarvoor werd ze enkele jaren terug veroordeeld door de Amerikanen?

Emma Coronel

Op woensdagmiddag liep Emma Modesta Coronel Aispuro als vrije vrouw de Amerikaanse gevangenispoort uit. Dit na een gevangenisstraf van 3 jaar te hebben uitgezeten. Coronel werd in 2021 opgepakt op het vliegveld in Washington en bekende dat ze schuldig was aan witwassen en drugssmokkel.

Justitie stelde bovendien dat de 34-jarige Amerikaanse een behoorlijk grote rol speelde in de criminele organisatie van haar man Joaquín Guzmán alias 'El Chapo'. De Mexicaanse crimineel is vermoedelijk een van de grootste drugsbazen aller tijden en werd als hoofd van het Sinaloa-kartel in de VS veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. El Chapo ontsnapte in 2015 al eens uit een gevangenis in Mexico - via een tunnel van anderhalve kilometer tussen zijn cel en een pand in aanbouw wist hij te ontkomen. Zijn liefje Emma zou daarbij hebben geholpen, aldus justitie.

Verder zou ze een soort link zijn geweest tussen El Chapo en de buitenwereld. De Mexicaanse drugsbaron zit hoogstwaarschijnlijk de rest van z'n leven in de cel, maar zijn echtgenote Emma is sinds 13 september dus weer vrij om te gaan en staan waar ze wil.

Beauty queen

Hoe raakte de 32 jaar jongere Emma eigenlijk betrokken bij de gewelddadige praktijken van 'El Chapo', die aan het hoofd stond van een kartel dat zich bezighield met martelingen, moorden en cokesmokkel?

De Amerikaanse werd eind jaren tachtig geboren in 'hippiestad' San Francisco als dochter van moeder Blanca Estela Aispuro en vader Inés Coronel Barreras. Het gezin verhuisde op een gegeven moment naar Mexico, waar Emma als tiener meedeed aan een schoonheidswedstrijd. Naar verluidt kwam 'El Chapo' kijken naar de miss-verkiezing. Dat was liefde op het eerste gezicht. Volgens de verhalen besloot het stel op die dag om met elkaar in het huwelijksbootje te stappen. Emma was toen slechts 17 jaar oud.

Helemaal toevallig was de ontmoeting tussen de twee niet. Emma's vader Inés Coronel Barreras is een veroordeelde drugsbaas die werkte voor het kartel van zijn schoonzoon. De crimineel stond redelijk hoog in de pikorde binnen de organisatie en werd in 2017 in Mexico veroordeeld tot 10 jaar cel voor drugssmokkel en het illegale bezit van vuurwapens.

Ondanks de fikse straf die haar man 'El Chapo' op dit moment uitzit, heeft Emma de misdaden van haar echtgenoot altijd ontkend. Volgens haar is de drugsbaas compleet onschuldig en zit hij onterecht vast in een Amerikaanse cel.

Misdaad
  • NU.nl
  • NL Beeld / Proshots