Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Vrouw van Guus Meeuwis: Guus Meeuwis wordt onderschat, mede omdat 'ie Brabander is

Guus is voor de meeste mensen toch bier en Kedeng kedeng. Onterecht, aldus Manon Meeuwis.

Guus Meeuwis

Gustaaf Stephanus Modestus Meeuwis, wie kent 'm niet? Nou ja, wellicht doet de naam 'Guus' eerder een belletje rinkelen, maar de zanger werd in maart 1972 toch echt met drie chique voornamen in hartje Brabant bij de gemeente ingeschreven.

In zijn studentenjaren (Rechten aan de universiteit van Tilburg) tikte Meeuwis natuurlijk de nodige pintjes weg, maar werkte tegelijkertijd aan zijn carrière. Met succes; in 1994 - nog tijdens zijn studie - brak de jonge Brabander door met Het Is Een Nacht. In de jaren erna groeide Meeuwis, zoals bekend, uit tot heuse BN'er. Zijn 'Groots met een Zachte G-concerten' zijn wat dat betreft wel de kers op de taart de worst in het broodje. Maar zijn succes en Brabantse roots hebben ook een keerzijde, als we zijn vrouw mogen geloven.

Guus wordt onderschat

Zowel Guus als vrouw Manon (presentatrice en tv-styliste) was te gast bij de NRC-podcast PepTalk van cabaretier Pepijn Schoneveld. In de aflevering laat Manon weten dat ze vindt dat manlief wordt onderschat door veel Nederlanders.

"Guus wordt toch heel snel in het hoekje 'Kedeng-Kedeng, bierzuipen en -gooien en wat-een-grappige-gast' gezet", aldus mevrouw Meeuwis. En dat is volgens haar geheel onterecht. Wat de zanger neerzet met zijn gigantische concerten noemt ze 'on-Nederlands'. Maar hij schept er nooit over op.

Bovendien stelt Manon dat Guus' imago als 'grappige, biertankende, Kedeng-Kedeng-zingende gozer' te wijten is aan het feit dat 'ie een Brabander is. De zanger zou daardoor minder serieus worden genomen. Manon: "Ik denk dat het zo werkt. (...) Ik zou het de wereld zo gunnen om door dat laagje heen te prikken. Er zit bij Guus heel wat leuks achter."

Ongetwijfeld waar, maar daar vul je geen Philips Stadion mee. Iets wat Meeuwis wel lukt met Per Spoor, Geef Mij Je Angst, Het Is Een Nacht en Brabant. Potje bier erbij en meeblèren. Niks mis mee.

Entertainment
  • PepTalk, Shownieuws
  • NL Beeld / Patrick van Emst