doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Oranje is los zand: 25 spelers, 19 (!) clubs

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: Oranje.
@media (max-width: 679px){#fig-651def3775bfc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651def3775bfc img{#fig-651def3775bfc img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-651def3775bfc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651def3775bfc img{#fig-651def3775bfc img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-651def3775bfc img.lazyloading{background: #eee;}#fig-651def3775bfc img{#fig-651def3775bfc img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Alle lotingen zijn verricht, de transfermarkt is eindelijk weer dicht (tot de winterstop althans), dus we kunnen ons eindelijk weer op het voetbal richten. Zul je net zien dat uitgerekend nu Oranje weer aan de bak moet. Zelden zo’n zin in gehad, herken je dat een beetje?

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Als je wint heb je vrienden natuurlijk, maar als je kijkt naar de resultaten van Oranje dit jaar – drie kansloze nederlagen tegen Frankrijk, Kroatië en Italië en slechts één overwinning op nota bene Gibraltar – dan moet Ronald Koeman zich toch behoorlijk eenzaam voelen.

Deze week (donderdag) komt Griekenland op bezoek in Eindhoven en vliegt Oranje (zondag) naar Ierland om zich te kwalificeren voor het EK van volgend jaar, maar ik vrees een lijdensweg waar geen end aan lijkt te komen. De 25-koppige selectie die Koeman uit zijn mouw heeft geschud is een ratjetoe van spelers waar hij maar geen afscheid van wil nemen (Daley Blind) of die hij bij gebrek aan beter maar heeft toegevoegd (Andries Noppert), al is dat laatste natuurlijk niet waar. Op het Kasteel in Rotterdam staat misschien wel de beste keeper van Nederland onder de lat (Nick Olij), maar aangezien hij bij Sparta speelt en niet bij Ajax, Brentford of Brighton kan hij blijkbaar een uitnodiging uit Zeist vergeten. Tuurlijk, Noppert speelt ook maar bij Heerenveen, maar hij kan tenminste zeggen dat hij negen maanden geleden nog oog in oog stond met Lionel Messi, wat blijkbaar wél een uitnodiging voor Oranje rechtvaardigt. Ik hoorde Kenneth Perez, die als steeds populistisch wordende analist bij ESPN openlijk solliciteert naar een plekje aan tafel bij Vandaag Inside, laatst zeggen dat het volstrekt logisch is om een keeper uit de Premier League te prefereren boven iemand uit de eredivisie, maar ik heb toch echt liever een sierpaard van Sparta dan een bankzitter van Brighton. Maar goed, ik heb volgens Kenneth Perez waarschijnlijk geen verstand van voetbal.

Oranje begint steeds meer op onze Tweede Kamer te lijken, zo versplinterd als het is. Ik tel maar liefst 19 verschillende clubs onder de 25 spelers, waarvan Feyenoord met drie spelers hofleverancier is. Vind je het gek dat alles als los zand aan elkaar hangt als je maar eens in de zoveel tijd samenkomt en uit alle windstreken komt aanvliegen? Wat denk je: roept Koeman met zijn selectiebeleid het onheil over zichzelf af of moet hij nu eenmaal vissen uit een poel waar amper iemand in kan zwemmen?

Edwin Struis

Om met Ruud Gullit in zijn tijd als Feyenoord-trainer te spreken: bondscoach Ronald Koeman valt niet te benijden. Had hij in z’n vorige periode duidelijk de wind mee, nu moet hij de berg van Gibraltar beklimmen met snijdende wind tegen en wat hij daarboven aantreft? Als ik het lijstje uitverkorenen naloop, kan ik maar bij enkele spelers het vakje ‘geschikt voor Oranje’ aankruisen. Uit arren moede moest hij op het laatste moment nog de naam van Steven Berghuis toevoegen die vanwege een schorsing nog geen eredivisieduel in de benen heeft.

Wat we natuurlijk niet moeten vergeten is dat de komende twee tegenstanders niet van het kaliber-Frankrijk of -Kroatië zijn. Hoewel hun spitsen aardig aan de weg timmer(d)en in de eredivisie hebben we van de Grieken weinig te duchten. En ja, bij Ierland-uit gaan de gedachten natuurlijk meteen terug naar die vermaledijde dag in 2001 toen Nederland in Dublin WK-kwalificatie misliep door toedoen van Jason McAteer plus een flinke portie eigen onvermogen. Maar dat Ierland is allang verleden tijd, sindsdien hebben we deze sukkelaars ook nooit meer op een WK gezien.

Maar toegegeven: van ons reservoir wordt de bodem ook steeds zichtbaarder. Niets ten nadele van jouw Feyenoord natuurlijk, maar als de Rotterdammers hofleverancier zijn met drie spelers, is er wel wat mis natuurlijk. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de dichtgeslibde talentenvijver die Ajax (over los zand gesproken) ooit was. Daar kwamen jaarlijks minimaal zo’n drie grote talenten uit gesparteld, maar daar is nu geen sprake meer van. Het is toch van de gekke dat Ajax-td Sven Mislintat zijn ‘Diamantauge’ richt op de tweederangs divisies van deze wereld in plaats van op de eigen, ooit zo veelgeprezen, jeugdopleiding? Een rechts- of linksbackie valt toch zelf wel op te leiden, toch? Geen wonder dat chef-jeugdopleiding Saïd Ouaali daar het veld moest ruimen.

Hoewel de nood aan de man is, hoop ik dat Koeman zich toch een beetje laat inspireren door de filosofie van Peter Bosz en dus indirect van Johan Cruijff. Val aan, vermaak de mensen, zelfs als je directe kwalificatie misloopt in deze poule des levens heb je nog kans om het EK van volgend jaar te bereiken. En maak de weinige entertainers die je nog hebt – Noa Lang bijvoorbeeld – belangrijk. Alleen met dit soort artiesten kan Oranje zich onderscheiden, dertien-in-een-dozijnspelers hebben we al genoeg.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws