Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tbs geëist door OM tegen patiënt die huisarts neerstak

Afgelopen februari gaat het vreselijk mis in een huisartsenpraktijk in Den Haag. Een huisarts wordt hier door een patiënt twee keer in zijn buik gestoken.

Mes

In de periode van het incident had de 39-jarige dader Michaël R. het gevoel dat hij niet voldoende geholpen werd in de huisartsenpraktijk. Ook had hij problemen met alcohol en drugs. R. verklaart dat het lange tijd slecht met hem ging.

Ernstig gewond

Het slachtoffer heeft in de rechtszaal een verklaring voor laten lezen. "Zonder iets te zeggen stak je me, toen we bijna klaar waren", schrijft de arts. "Je stak me twee keer in mijn buik. De derde kon ik nog net tegenhouden met mijn arm", gaat de huisarts verder. Michaël R. liep na het steekincident volgens het slachtoffer weg 'alsof er niks gebeurd was.'

"Ik ben blij dat ik hier vandaag ben om te praten, want ik had er ook niet kunnen zijn", aldus de arts.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens deskundigen verkeerde R. in een psychose. Dit maakte hem volledig ontoerekeningsvatbaar. De huisarts schrijft daarom in zijn verklaring: "ik kan je haast niks kwalijk nemen, maar ik ben wel boos." De arts kan als gevolg van het incident nooit meer zijn beroep uitoefenen.

Vlak na het incident werd R. aangehouden. In zijn woning werden onder andere een samoeraizwaard en luchtbuks gevonden. Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging tegen de dader. Doordat het OM de conclusie van de deskundigen, wat betreft de psychose, overnemen eisen ze geen celstraf tegen de 39-jarige Michaël R.

Misdaad
  • NOS, RTL Nieuws
  • Adobe Stock