Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Knettergek: gratis openbaar vervoer voor Oostenrijkers die 'Klimaatticket' laten tatoeëren

Goedkoop reizen, je moet er wat voor overhebben...

Klimaatticket

Afbeelding boven ter illustratie

Het klimaat is de laatste jaren een hot topic, ook in de politiek. Van vlieg- en vleestaks, tot verplichte warmtepompen, de regering trekt van alles uit de kast om mensen te dwingen hun levensstijl aan te passen en extra euro's binnen te harken om de peperdure plannen te kunnen betalen.

Ook in Oostenrijk is 'klimaat' een stokpaardje. In dat land zijn ze zelfs op de proppen gekomen met een redelijk bizarre actie om mensen uit de auto en in het openbaar vervoer te krijgen. En Leonore Gewesseler, klimaatminister en dus de 'Oostenrijkse Rob Jetten', heeft de actie nog eens extra gepromoot. Dat schrijft Euronews.

'Klimaticket'

Komt erop neer dat er een campagne met pop-up tattoo studio's in het leven is geroepen. Daar kunnen Oostenrijkers het woord 'Klimaticket' laten zetten, wat zoveel betekent als 'klimaatticket'. De tickets zijn onderdeel van het openbaar vervoerstelsel in Oostenrijk en kunnen gebruikt worden om een jaar lang tegen een kleine vergoeding met het ov door het land te reizen.

Zo'n ticket kost normaal gesproken bijna 1.100 euro, maar met zo'n klimaattattoo krijg je hem voor niks. Goeie actie? Ja, zeggen de klimaatridders. Enkelen van hen maakten daadwerkelijk gebruik van de deal, die overigens alleen werd aangeboden aan de eerste paar mensen die akkoord gingen. Niet alle Oostenrijkers kunnen dus in ruil voor een tattoo gratis de boemel pakken.

Critici zagen de campagne daarentegen bij de enkels af. Je loopt immers de rest van je leven met het woord 'klimaatticket' op je lijf. Terwijl het ding maar een jaar geldig is.

Andere kritiek gaat over het feit dat jonge mensen op deze manier gestimuleerd worden om tatoeages te nemen. Enkel en alleen om het groene ov-plan aan de man te brengen. De klimaatminister wordt verweten 'de huid van jonge mensen te gebruiken om haar eigen politieke plannetjes te pushen'.

Het is afwachten of de actie andere partijen op ideeën brengt. Met een gouden 'M' op je lijf een jaar lang gratis Big Macs eten bij 's werelds bekendste vreetschuur, bijvoorbeeld. Of met een rode stier voor nop energiedrankjes slurpen en toegang krijgen tot het circuit van Zandvoort. Wij houden voor de zekerheid in ieder geval een linker- of rechterbil vrij.

Bizar
  • Euronews
  • Adobe Stock