Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Dit zijn de heftigste ongelukken die in Nederlandse pretparken zijn gebeurd

Bij een bezoek aan een pretpark hoor je pret te maken. Soms komt het voor dat het bezoek allesbehalve prettig is. Deze zomer gebeurden er al meerdere ongelukken in een pretpark. Voor deze mensen was het bezoek dan ook zeker geen pretje.

pretpark

Deze zomer zijn kort op elkaar in Europa al verschillende (dodelijke) ongelukken gebeurd in Europese pretparken. Zo zaten een vader en een dochter in het Franse Water Wonderland in een opblaasbare attractie die door een windstoot de lucht in werd geblazen. De attractie vloog hierdoor 50 meter door de lucht. De vader overleefde het ongeluk niet en zijn dochter raakte zwaargewond.

In het Franse Luna Park kwam zaterdag een jongen om het leven. Hij viel van 60 meter hoogte uit een attractie. Een 19-jarige vrouw raakte zwaargewond. De twee gingen vlak voor sluitingstijd in de Adrenaline-attractie. Hierbij wordt een grote schommel voorzien van een elastische band naar boven getakeld. Vervolgens stort het toestel met een snelheid van 110 kilometer per uur naar beneden. Hierbij zou het tweetal verschillende objecten geraakt hebben.

Deze ongelukken gebeurden in Frankrijk, maar ook in Nederlandse attractieparken gaat het weleens mis, soms met fatale afloop. Wij zetten de heftigste ongelukken op Nederlandse bodem op een rijtje.

De Efteling

In 1996 kwam een 63-jarige man om het leven in De Efteling. De man kwam ter hoogte van de spoorwegovergang bij het Carrouselpaleis onder de trein terecht die door het park rijdt. Hij overleed ter plaatse. Een jaar later ontspoorde één van de rijtuigen ter hoogte van de Stoomcarrousel waardoor twee wagons kantelden. Zeven mensen raakten hierbij gewond.

In 2005 kwam er ook iemand om het leven in de Efteling. Hier ging het echter niet om een bezoeker maar om een bouwvakker. Een externe medewerker maakte een val van vier meter bij de bouw van De Vliegende Hollander.

Walibi

Mensen met een zwakke maag kunnen de volgende alinea’s maar beter overslaan. In 2013 raakte een 10-jarig meisje gewond in Walibi Holland in de attractie El Rio Grande. Tijdens het uitstappen raakte het meisje bekneld omdat ze het karretje te vroeg verliet. Volgens het attractiepark kon dit gebeuren vanwege "een combinatie van factoren." De verwondingen waren dusdanig ernstig dat de voet van het meisje geamputeerd moest worden. Luguber detail is dat enkele weken eerder een jongen op bijna exact dezelfde plek gewond raakte.

In 2018 gebeurde in het Flevolandse pretpark een groot ongeluk bij de attractie Kart Fight. Volgens getuigen kwam hier 13-jarige meisje met haar haren vast te zitten in de kart. Uiteindelijk moest ze met een traumahelikopter worden afgevoerd. Volgens een ooggetuige zat het meisje helemaal onder het bloed. Uiteindelijk heeft Walibi de attractie definitief gesloten.

Andere pretparken

De Efteling en Walibi Holland zijn toch wel de bekendste attractieparken van Nederland. Er zijn echter nog meer pretparken in ons kikkerlandje. Ook hier gaat niet altijd alles vlekkeloos. Zo gebeurde in 2009 een ongeluk in Attractiepark Slagharen.

In 2009 raakten een Duitse vrouw en haar neefje gewond in de attractie Octopus. Tijdens het instappen werden de twee geraakt door een stalen arm van de al draaiende attractie. Het tweetal werd een paar meter over de grond gesleurd.

In 2022 gebeurde er een groot ongeluk in Sprookjesbos Valkenburg in een attractie die nog geen jaar geopend was. Het ongeluk vond plaats in de Calidius, een tien meter hoge ballonnenmolen. Tijdens het draaien raakte er een karretje los. Hierin zaten twee kinderen en twee volwassenen. Het viertal viel zo’n zes meter naar beneden. De twee volwassenen en één van de kinderen moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Het andere kind kwam er ongeschonden vanaf.

Kermis

De plek die het meest overeenkomt met een pretpark is toch wel de kermis. Ook bij kermisattracties gaat er weleens iets fout. Zo ook in 2019 het Gelderse Wijchen. Een vader en zoon stapten in een gondel van de attractie Deca Dance. De gondel raakte los, kantelde en zakte door de bodem waarbij de zoon zijn pols brak.

De vader van de jongen had minder geluk. Hij kwam klem te zitten onder de gondel. Hierbij verbrijzelde hij zijn linkerbeen. Zijn rechterbeen moest worden afgezet. De kermisexploitant die verantwoordelijk was voor deze attractie kreeg een taakstraf van 30 uur. Ook moest hij 7500 euro betalen aan de man die zijn been verloor.

In 2022 raakte een 12-jarig meisje gewond in de attractie Funhouse, dit is een huis met allemaal obstakels waar je doorheen moet lopen. Dit gebeurde in het Noord-Hollandse dorpje Nibbixwoud. Zij struikelde samen met haar vriendinnen tijdens haar tocht en kwam met haar haar tussen een lopende band. Hierdoor werd een deel van het haar losgerukt van haar schedel.

Mocht je voor deze zomer nog een uitje naar een pretpark of een kermis gepland hebben, denk dan goed na in welke attractie je stapt. Ook kan het helpen dat om nog even dit artikel door te nemen. Dan zorg je ervoor dat je bezoek aan de kermis of het pretpark ook echt prettig is.

Bizar
  • Wikipedia, Pretparkvergelijker.nl
  • NL Beeld / Arjo Frank