Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Pedo-zanger Ian Watkins urenlang gemarteld in cel; wat heeft de Lostprophets-frontman op zijn kerfstok?

De voormalig rockster is urenlang door drie zware criminelen onder handen genomen. Maar waar is de inmiddels 47-jarige Ian Watkins eigenlijk voor veroordeeld?

Ian Watkins

Op dit moment ligt de ex-zanger van de Welshe rockband Lostprophets zwaargewond in het ziekenhuis. Zijn kritieke toestand is het gevolg van een brute gijzeling, waarbij Watkins urenlang in een cel werd gestoken en gemarteld. Van de drie verantwoordelijke gedetineerden zijn er twee eerder veroordeeld voor moord.

Naar verluidt was het een geplande actie, waarbij de drie mannen bewust gewacht hebben tot het weekend was. Op zaterdag en zondag zijn er namelijk minder gevangenisbewakers aanwezig in de bajes van West Yorkshire. Op enig moment sloegen ze toe en barricadeerden de cel, waarin de pedo-zanger zes uur lang onder handen werd genomen. Volgens sommige bronnen is Watkins onder andere meerdere malen in zijn gezicht gestoken. Na zes uur werd de Welshman bevrijd door een speciaal actieteam. Bij de BBC is te lezen dat Watkins buiten levensgevaar is. Wel ligt hij nog in de ziekenhuis.

Pedo-zanger en diva

De vraag die zich aandient: waarom werd Ian Watkins door drie zware criminelen gemarteld? Waarschijnlijk is dat een combinatie geweest twee zaken. De zanger zou zich als een diva gedragen in de bajes, zo is te lezen op Telegraaf.nl. Hij gaf gitaarles aan andere gedetineerden, mocht zijn veel jongere vriendinnetje ontvangen in de bak en was naar verluidt redelijk populair bij andere gevangenen. Dit terwijl de zaken waarvoor Watkins in 2013 werd veroordeeld ronduit misselijkmakend zijn.

In 1998 startte de artiest uit Wales Lostprophets, een rock/metalband met elektronische invloeden uit de jaren 80. De band groeide in de jaren erna uit tot een zeer populaire act in het Verenigd Koninkrijk en ver daarbuiten. Ze verkochten miljoenen platen en stonden in het voorprogramma van onder meer Linkin Park en Deftones. Frontman Ian Watkins was geliefd bij zijn fans en presenteerde zich als een 'Straight edger', iemand die geen drank of drugs gebruikt.

Ook baby's

Maar aan dat schone image kwam abrupt een eind aan toen duidelijk werd dat Watkins aan de coke en crystal meth zat. Ook gingen er meerdere verhalen rond dat hij pedofiel was. Zelfs zijn ex-vriendin trok meermaals aan de bel over bizarre uitspraken en het vreemde gedrag van de zanger. Toch werd er lange tijd niet ingegrepen door de autoriteiten. Totdat de politie zijn huis binnenviel in verband met drugsverdenkingen. Na de huiszoeking kwam naar buiten dat Watkins zich met zeer duistere praktijken bezighield.

Op 26 november 2013 gaf de zanger voor de rechtbank toe dat hij dieren- en kinderporno geproduceerd had. Hij misbruikte meerdere kinderen, waaronder een baby van 11 maanden. Volgens meerdere bronnen probeerde de zieke rockster jonge fans met kinderen te verleiden door ze van alles aan te bieden. In ruil daarvoor wilde hij de kinderen seksueel misbruiken. Dat is in enkele gevallen daadwerkelijk gebeurd.

De zanger zelf werd in 2013 tot 35 jaar cel veroordeeld. Twee moeders van misbruikte kinderen hebben destijds ook fikse celstraffen opgelegd gekregen. Mocht de Lostpropets-frontman de aanval in zijn cel overleven - en daar lijkt het sterk op - dan heeft hij dus nog heel wat jaartjes achter tralies voor de boeg.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Avalon